🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Претендентите за AI чипове се изправят пред сериозни проблеми

Бариерите за навлизане в индустрия, доминирана от TSMC и Nvidia, са много високи

Дори да се поставят настрана предизвикателствата в проектирането на нов AI чип, в производството се крие истинската трудност
Дори да се поставят настрана предизвикателствата в проектирането на нов AI чип, в производството се крие истинската трудност
Дори да се поставят настрана предизвикателствата в проектирането на нов AI чип, в производството се крие истинската трудност    ©  Reuters
Дори да се поставят настрана предизвикателствата в проектирането на нов AI чип, в производството се крие истинската трудност    ©  Reuters
Темата накратко
  • Преди да бъде отстранен и върнат отново в управлението на компанията, Олтман направи заявка, че иска да произвежда свои собствени AI чипове.
  • Неговите конкуренти в сектора са гигантите Nvidia и Taiwan Semiconductor Manufacturing и правят влизането в него изключително трудно.
  • Проектирането на нов AI чип крие много предизвикателства, които могат да бъдат критични за тепърва навлизащите в тази сфера.

В драмата, която наскоро се разигра в Силициевата долина относно бъдещето на OpenAI, един от страничните сюжети се отнасяше до амбициозното начинание на главния изпълнителен директор на компанията Сам Олтман с чипове. Преди да бъде отстранен и върнат в управлението на компанията, Олтман направи заявка, че иска да събере 100 млрд. долара от инвеститори в Близкия изток и основателя на SoftBank, за да създаде конкурент на гигантите в сектора Nvidia и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Това ще бъде едно огромно начинание - такова, при което едни 100 млрд. долара не биха били достатъчни за дълго време, пише Financial Times.

Имайки предвид, че американският дизайнер на чипове и тайванският им производител са критични към всичко, което генерира изкуствен интелект, е малко вероятно Олтман да е единственият, който се надява да ги конкурира. Но бариерите за навлизане в Силициевата долина са огромни.

Кои са доминиращите в сектора

Nvidia държи около 95% от пазара за графични процесори, още познати като GPU. Тези компютърни процесори, оригинално измислени за графика, стават все по-важни в области като машинното обучение. TSMC пък има около 90% от световния напреднал пазар за чипове.

Тези бизнеси са печеливши. TSMC работи с брутни маржове от близо 60%, а Nvidia - 74%. TSMC успява да достигне продажби от 76 млрд. долара за година, като тези впечатляващи данни създават впечатление, че има свободно място за още конкуренти.

Световният недостиг на AI чиповете на Nvidia прави перспективата за вертикална интеграция още по-привлекателна. Тъй като броят графични процесори, нужни за развитие и трениране на усъвършенстваните AI модели, нараства бързо, ключът към рентабилност за компаниите за изкуствен интелект се крие в стабилния достъп до тези процесори.

На фона на несигурността в бъдещето на OpenAI Сам Олтман прави заявка за производство на AI чипове.

Това обяснява защо глобалните технологични гиганти бързат да разработят рационализирани чипове, оптимизирани за техните работни процеси. Например тези за сървърите с база данни, които обучават и ръководят големите езикови модели за изкуствен интелект.

Едно е за компаниите да проектират персонализирани чипове, но успехът на Nvidia не идва от разработването на рентабилни чипове. Нейните доходи идват от предоставянето на едно решение за диапазон от задачи и индустрии. Например системите на Nvidia HGX H100, които могат да достигнат до 300 хил. долара всяка, се използват, за да ускорят работните натоварвания за всичко - от финансови приложения до анализи.

Препятствията за новите на пазара за чипове

За да се създаде жизнеспособен съперник на системата HGX H100, състояща се от 35 хил. части, ще отнеме повече от това просто да се проектира нов чип. От компанията произвеждат процесори от над две десетилетия. Тяхната преднина, която включва хардуерни и свързани софтуерни библиотеки, е защитена от хиляди патенти.

Дори да се оставят настрана предизвикателствата в проектирането на нов AI чип, истинската трудност е в производството. Първото препятствие е създаването на завод за производство. Очаква се да отнеме повече от три години на TSMC, за да приключи американския си завод в Аризона, въпреки че има 30 години опит в създаването на фабрики. Очаква се общата инвестиция в този завод да достигне около 40 млрд. долара.

Управлението на тези фабрики изисква армия от висококвалифицирани работници, които имат напреднали знания в сфери като електроинженерството, физиката и материалознанието. Недостигът на достатъчно квалифицирана работна ръка вече е забавил началната дата на пускането в действие на фабриката в Аризона.

Друг проблем е купуването на оборудване за производство на чипове. Холандският производител ASML има монопол върху екстремните ултравиолетови литографски машини, които са от ключова важност за производството на усъвършенствани чипове. Стоенето в списъка на чакащите за машини, при които само една струва над 300 млн. долара, е около две години.

Въпросът с патентите

Патентите засега остават най-голямото препятствие. TSMC е един от най-големите притежатели на патенти в света с над 52 хил., свързани със създаването на чипове. От тях около 3000 са на неговата разширена опаковка - критично важна технология за чиповете с изкуствен интелект. Тя повишава производителността и е мястото, където TSMC има предимство пред конкурента Samsung в договорното производство. Над осем години инвестиции в технологиите помагат на компанията да издигне още по-високи за навлизане бариери.

Навигирането в тази обстановка означава още по-дълги срокове за изпълнение на новите играчи на пазара, което е особено опасно в една бързо развиваща се индустрия. В същото време големите възможности на Nvidia и TSMC означават повече разходи за проучвания и развитие за технологии от следващо поколение. В TSMC капиталовите разходи възлизат на над 30 млрд. долара всяка година.

Дистанцията между двете компании и техните конкуренти се увеличава все повече през последната година. Засега дори и най-големите им съперници не са достатъчно добре оборудвани да я скъсят, да не говорим за новите в сектора.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар