Българският стартъп ThingsLog, който измерва всеки литър и всеки ват

Българската компания разработва хардуер и софтуер за умно измерване на вода, ток, въздух и други

Николай Милованов и Иван Попов до устройството за измерване на вода на ThingsLog в мазето на "Интерпред"
Николай Милованов и Иван Попов до устройството за измерване на вода на ThingsLog в мазето на "Интерпред"
Николай Милованов и Иван Попов до устройството за измерване на вода на ThingsLog в мазето на "Интерпред"    ©  Надежда Чипева
Николай Милованов и Иван Попов до устройството за измерване на вода на ThingsLog в мазето на "Интерпред"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българската компания ThingsLog разработва хардуер и софтуер за умно измерване на вода, ток, въздух и други.
  • Тя е основана от бившите инженери в Nokia Николай Милованов и Васил Йорданов.
  • Компанията получава инвестиция от 1 млн. евро през 2021 г., целта е последващо финансиране през 2025 г.

Всеки ден и час някъде по тръбопреносните мрежи по света изчезват милиарди кубични метри вода. Загубата на питейна вода е огромен проблем, при това далеч не само от финансово естество. Повечето компании и правителства дори не знаят колко точно за загубите, а още по-малко и къде. С помощта на нови технологии, като Интернет на нещата (IoT), немалко стартъпи и корпорации по света се опитват да решат този проблем.

Една от тях е българската ThingsLog, която произвежда устройства със сензори, които отчитат потреблението на вода, но и не само. Продуктите на компанията покриват още потребление на електричество, влага в почвата, температура, налягане, чистота на въздуха и почти всичко друго, което може да бъде измерено.

"Ето този скок в графиката тук не трябва да бъде така. Той показва, че нещо не е наред - някой в момента ползва ужасно много вода", казва Николай Милованов, основател и технически директор на компанията, докато показва инсталираното устройство в мазето на "Интерпред", където няколко коридора встрани се намира лабораторията на ThingsLog, а няколко етажа нагоре - офисът на компанията.

ThingsLog произвежда и собствен хардуер, и софтуер, като в някои случаи продава само устройствата, а в други - и двете. И макар компанията все още да е сравнително малка, нейните устройства вече са пробили до екзотични пазари като Чили.

От Nokia до "Софийска вода"

Историята на ThingsLog не започва нито с тази насока, нито с това име. През 2015 г. основателите Николай Милованов и Васил Йорданов правят софтуер, който разкрива мрежи и ги трансформира от едно състояние в друго. По това време Милованов и Йорданов работят в развойното звено на Nokia в България, което малко след това е затворено. Самият Милованов е преподавател по телекомуникационни мрежи в НБУ.

Софтуерът се казва NetTransformer и според Милованов той и до днес е един от най-теглените в сайта за софтуер с отворен код SourceForge - проблемът е само, че не успява да се превърне в комерсиален продукт. От него остава само името на дружеството - "Итрансформърс Лабс", под чиято шапка работи днес ThingsLog.

"Чудехме се какво да правим, докато приятели от "Софийска вода" не ни се оплакаха, че много трудно отчитат водомерите по шахти и мазета. Тогава ние имахме едно устройство, което мереше енергия и първоначално го бяхме тествали само вкъщи - то ти показваше на телефона колко е консумацията у дома, ако си забравил ютията включена например", казва Милованов.

Милованов показва устройството на "Софийска вода", като според него хората от дружеството "много го харесаха - имаше си графика, профил на консумацията и така нататък." Същевременно той не покрива нуждите на компанията, защото, за да бъде поставен в канализация, трябва да може да работи без захранване. В крайна сметка ThingsLog прави 50 устройства, които "Софийска вода" слага на места, където има големи течове.

Тогава на Милованов му идва идеята да пусне устройството в сайта Tindie, в който се продават всякакви самоделни джаджи. Една вечер получава обаждане от ирландски номер. "Това се оказа директор в Koch Industries, който искаше да купи десет устройства. Ние обаче имахме само три и му ги пратихме. След известно време ни се обади пак и ни каза - много хубаво сте ги направили, но нищо не разбирате", разказва Милованов.

Критиките на директора в Koch Industries е, че няма "опашка" - т.е. данните да се пазят известно време, за да може да се сравнява потреблението. Освен това устройствата засичат на случаен интервал, вместо на постоянен. "Две седмици не спахме и ги направихме така, както иска. Така през 2017 г. тръгна бизнесът", казва Милованов.

С 1 млн. евро към растеж

През следващите няколко години ThingsLog расте органично. Първите служители са студенти на Милованов, които днес управляват голяма част от техническите процеси в компанията.

Голямата промяна идва с коронавируса. Първата промяна е, че заради пандемията търсенето на устройствата нараства. "Покрай пандемията хората осъзнаха, че не могат да вършат всичко", казва Милованов и добавя, че самият бизнес също е тръгнал към повече дигитален маркетинг. Тогава ThingsLog се сблъсква и с конкуренцията на други компании, които произвеждат сходни устройства. Според него основното предимство на ThingsLog е, че техните устройства работят без захранване и мерят различни величини.

Втората промяна е инвестицията на Morningside Hill, един от фондовете за рисков капитал, които работят предимно с публичен ресурс от Фонда на фондовете. Заедно със съинвеститор Morningside Hill инвестира 1 млн. евро в ThingsLog с цел ускорение на растежа. Въпросният съинвеститор, софтуерната ReconArt, води със себе си и промяна в мениджърския състав на компанията.

"Когато ние влязохме като инвеститор в ThingsLog, имаше два различни модела - един за България и един за света. Това си беше като две отдени компании. В чужбина купуваха устройства, които се интегрираха в платформи, а в България се продаваше и хардуерът, и софтуерът", казва Иван Попов, който инвестира в компанията като част от ReconArt, а сега е изпълнителен директор.

Милованов обяснява, че в един момент ролите за него са дошли в повече, затова Попов е поел бизнес частта, основно продажби, докато той и другият основател, Васил Йорданов, се фокусират върху техническата част, в която са силни.

Днес бизнес моделът е изцяло продажби на бизнеси и публични структури, като приходите идват от две места - устройства, чиято базова цена е 100 евро за най-простия вариант и до 2000 евро за най-сложната изработка на компанията, както и софтуер на абонаментен принцип, чиято цена варира между 5 и 50 евро на месец. Сред клиентите на компанията са Yettel, Kaufland и dm, както и "оригиналният" клиент - "Софийска вода". Освен тях сензорите за чистота на въздуха намират ниша и в няколко български общини, които нямат доверие на официалните данни, като Бобов дол и Пирдоп.

Първо към нулата, после към плюса

Инвестицията помага за растежа на компанията, която преди нея е от едва четирима души, а днес - от над 20. Приходите през тази година ще надминат 700 хил. лв. спрямо два пъти по-малко през 2022 г. Голямата цел е бизнесът да стане печеливш възможно най-бързо.

Тя обаче идва и с известен риск, при това не само за фонда. Понеже оперира с публични средства, той има и конкретен мандат - времето за инвестиции на Morningside Hill свършва в края на 2023 г., след което има четири години, в които фондът трябва да излезе от компаниите, в които е влял пари. Попов казва, че ако моментът за изход на фонда дойде, преди бизнесът да е развит дотолкова, че да е подходящ за цялостна продажба, делът ще бъде изкупен. Подчертава, че досега не е имало такива разговори с Morningside Hill, с които поддържат постоянен контакт.

Според Попов следващата инвестиция в ThingsLog ще бъде около 2025 г., като е възможно междувременно да се направи малко частно мостово финансиране, ако има нужда от такова. Неговият опит показва, че времето за сериозна инвестиция от фонд е поне шест месеца, както и много време и усилия.

"Стартъпите често мислят, че когато вземат инвестицията, става чудо. Чудеса няма, тогава започва работата по разширение на компанията, и то по начин, който да е устойчив - всеки да знае какво прави. Този процес протече при ThingsLog, заедно с друг процес - рисковият капитал вече е много резервиран. Много компании в България сега са пред изпитанието, че вече не могат да взимат пари на всеки две години, ако им е бил такъв моделът. Трябва да излезеш на печалба. Ние планираме за следващата година 25% ръст чрез международни канали и проекти в България, което ще ни изкара на нула или малка печалба", казва Попов.

Q&A:

Кой е най-екзотичния ви пазар?


Иван Попов: Вероятно Чили. Там например има наши логери, изключително много, дотолкова, че нашият партньор там има шанс да си създаде монопол в това отношение. Чили, за контекст, е страна, в която водата е проблем, защото има много земетресения. Държавата съответно вкарва много пари и има много регулации с цел да се спре разхищението на вода.

Колко клиенти на абонамент имате?

Николай Милованов: Вече имаме над 2000 акаунта в платформата. Сред тях са ирландските компании EFT Analytics и Connected Energy. Те се занимават с енергийната ефективност на ирландските училища. Там държавата държи да няма течове на мивки и някой да не копае крипто през компютрите, което вдига сметката за ток. При тях тези цели, които сега модерно се наричат ESG, се вземат много сериозно. Далеч са от нас.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар