🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес: Сега идва ред на трудната част

Започва процесът на декарбонизация на промишлените предприятия

Първите изстрели на зараждащата се зелена революция ще прозвучат през 2024 г. Като част от глобалните усилия за борба с изменението на климата правителствата се фокусират върху пречистването на производството на електроенергия чрез разработване на възобновяеми енергийни източници и върху превръщането на транспорта в по-екологичен чрез разработване на електрически превозни средства. Досега промишлени сектори като металургията, циментовата индустрия, производството и нефтохимията не бяха подложени на сериозен анализ.

Това е така, защото справянето с промишлените емисии може да бъде сложно и скъпо. Много от тях са свързани с високотемпературно нагряване или химически процеси (като производството на стомана в доменни пещи), при които изкопаемите горива като въглища и природен газ не могат лесно да бъдат заменени с електроенергия.

Единствената жизнеспособна алтернатива за много промишлени предприятия днес е използването на оборудване за улавяне на въглеродни емисии, прикрепено към съществуващото оборудване, но това е скъпо и тромаво. Изкопаемите горива могат да бъдат заменени с чисти алтернативи като водород и амоняк, но те се налагат бавно.

Ето защо тези сектори се наричат "трудни за намаляване". Но малката мръсна тайна е, че тежката промишленост е най-големият световен емитент на нетни парникови газове наравно с много по-видимия, поглъщащ въглища, електроенергиен сектор. Производството на цимент и стоманодобивът допринасят за 5% от световните емисии в сравнение с 1% за авиацията, която е обект на много повече критики. В своя базов сценарий за 2050 г. изследователският център BloombergNEF прогнозира, че "почти няма да има намаляване на емисиите от промишлеността" без значителни технологични и политически промени. Предизвикателството се усложнява от големия индустриален бум в Индия и други нововъзникващи икономики.

Но колелата най-накрая се завъртат. Например First Movers Coalition, група от мултинационални компании, се съгласи да купи чисти технологии в седем труднодостъпни сектора, включително производството на цимент и стоманодобива, за да се създаде пазар и да се намалят цените. Други публично-частни партньорства, насочени към търговските коридори, пристанищата и корабоплаването, са в процес на създаване.

Самата технология също се усъвършенства. Областите, които трябва да се наблюдават, включват: нови методи за производство на цимент, които не изискват клинкер (въглеродно интензивен ресурс); производство на стомана с ниски емисии на парникови газове чрез прилагане на електрифицирани методи; и технологии за съхранение на енергия, които могат да съхраняват непостоянна енергия от възобновяеми източници на ниска цена и да я освобождават при търсене на енергия с висока топлина. С подходящата подкрепа, смята Бил Гейтс, ранен инвеститор в многобройни стартиращи компании за декарбонизация, "ще видим началото на истинска индустриална промяна".

Прессъобщенията за зелена инфраструктура ще отстъпят място на реално забити лопати в земята.

Това е свързано с политиката. Следващата година ще покаже дали новаторските усилия на ЕС за налагане на данъци по границите за коригиране на въглеродните емисии ще сработят. Ако това се случи, няколко американски сенатори са готови с аналогични предложения. Този подход, макар и по-неумело от координираното ценообразуване на въглеродните емисии, ще насърчи производителите и износителите по света да намалят въглеродните емисии, за да запазят достъпа си до големите пазари. Инвестициите в улавяне на въглерод и водород в Америка се забавиха през 2023 г. благодарение на несигурността за това как ще бъде приложен Законът за намаляване на инфлацията - нейният основополагащ закон за климата. Когато през 2024 г. се изяснят разпоредбите около щедрите му субсидии, очаквайте прессъобщенията, обещаващи зелена инфраструктура, да отстъпят място на много реални лопати в земята.

Последният голям фактор е промяната в световните финанси. Много инвеститори, които се отърваха от ексцесиите на активизма на ESG, който призоваваше да се изоставят наследените индустрии, преминават към по-прагматичен подход. BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, дори стартира фонд за материали, обещаващи преход от "кафяво" към "зелено". Очаквайте и други инвеститори да последват примера му.

Предстоящата година ще покаже доколко декарбонизацията на тежката промишленост наистина се разгаря. Предвид мащабите ѝ, тя ще изисква евентуално пренасочване на трилиони долари, които иначе биха отишли за въглеродно замърсяваща инфраструктура на наследените индустрии, към по-екологичен капиталов фонд. Тази промяна ще доведе до обновяване и декарбонизация в богатия свят и до скок към по-чисти производства в развиващите се страни. Както казва Лари Финк, шефът на BlackRock: "Трябва да преминем от кафяви към зелени нюанси." Когато това се случи, инвеститорите, които се стремят към печалба в областта на климата, могат да видят, че секторите, които днес се смятат за трудно преодолими, с времето трудно ще може да им се устои.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар