🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на софтуерната индустрия се забавя значително

Софтуерната асоциация БАСКОМ отново се обяви против вдигането на максималния осигурителен доход

Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров, министърът на социалната политика Иванка Шалапатова, заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев, председателят на аутсорсинг асоциацията AIBEST Илия Кръстев и членът на консултативния съвет на БАСКОМ Георги Брашнаров
Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров, министърът на социалната политика Иванка Шалапатова, заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев, председателят на аутсорсинг асоциацията AIBEST Илия Кръстев и членът на консултативния съвет на БАСКОМ Георги Брашнаров
Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров, министърът на социалната политика Иванка Шалапатова, заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев, председателят на аутсорсинг асоциацията AIBEST Илия Кръстев и членът на консултативния съвет на БАСКОМ Георги Брашнаров    ©  БАСКОМ
Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров, министърът на социалната политика Иванка Шалапатова, заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев, председателят на аутсорсинг асоциацията AIBEST Илия Кръстев и членът на консултативния съвет на БАСКОМ Георги Брашнаров    ©  БАСКОМ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общите приходи на софтуерната индустрия растат с 12.1% до 8.1 млрд. лв., сочат данните на БАСКОМ.
  • Това е двойно по-нисък ръст спрямо година по-рано.
  • Основната тема при представянето на доклада "Барометър" отново бяха данъци и осигуровки.

Приходите на българския софтуерен сектор са достигнали близо 8.1 млрд. лв. през 2023 г., което им отрежда дял от 4.5% в целия брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Това сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) от годишния доклад "Барометър". Ръстът за 2023 г. спрямо 2022 г. обаче е 12.1%, близо два пъти по-нисък спрямо този година по-рано, когато бе 23.7%. През последните пет години той неизменно бе над 20%. Данните за тази година са прогнозни.

Основната причина за това е международната икономическа обстановка. Според председателя на управителния съвет на БАСКОМ Доброслав Димитров допреди няколко месеца прогнозите за 2023 г. са били значително по-оптимистични, но заради съкращения в бюджетите на външни клиенти те са били намалени. Димитров подчерта няколко пъти, че 85% от българските софтуерни компании работят за външни пазари и случващото се в България не им се отразява, но случващото се по света - да.

Очакванията са през следващите две години секторът да продължи да расте и приходите да достигнат 12 млрд. лв. през 2025 г., от които 10 млрд. лв. да са експорт.

БАСКОМ и докладът "Барометър" включват в себе си само компании, които се занимават конкретно със софтуер, т.е. в изчисленията не влиза приносът на софтуерни отдели към несофтуерни компании, както и аутсорсинг фирми.

Основната тема - данъци, данъци и пак данъци

Тазгодишното събитие на БАСКОМ бе доминирано от една тема - планираното вдигане на максималния осигурителен доход (МОД) от страна на Министерството на финансите. БАСКОМ, която твърди, че тази мярка се отразява непропорционално много на софтуерния сектор, защото само при него високите заплати са осветлени, е против вдигането на осигуровките.

Спорът между софтуерната индустрия и министъра на финансите Асен Василев е стар. Той започна още в края на 2021 г., когато Василев стана за пръв път финансов министър в редовно правителство на Кирил Петков. Тогава оплакването на БАСКОМ беше насочено конкретно срещу начина, по който вдигането става - без предвидимост и при бюджет, който в крайна сметка влезе в Народното събрание с няколко месеца закъснение.

Сега позицията на БАСКОМ е по-твърда, като според вътрешно проучване в самата асоциация буквално нито една компания - 0% от запитаните - не подкрепя или разбира идеята на министерството да се въведе автоматична формула за вдигане на МОД. Според формулата на МФ до 2026 г. разходът за един служител на работодателите ще се повиши със 195 лв. на месец спрямо сега.

БАСКОМ твърди още, че един служител в софтуерната индустрия плаща три пъти повече данъци и осигуровки, отколкото средното за страната. Според прогнозните данни за 2023 г. общо секторът ще плати 2 млрд. лв. данъци и осигуровки.

Извън данъчната тема от БАСКОМ отбелязаха, че през тази година са наети 1300 души по програмата за сини карти, насочена към привличане на висококвалифицирани хора от страни извън Европейския съюз (ЕС). Доброслав Димитров посочи, че макар това да е 13 пъти увеличение спрямо година по-рано, като абсолютно число броят е нисък. От тази година важат улеснени правила за наемане на хора чрез синя карта, като се предвиждат допълнителни законодателни промени в тази насока.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • - 4
    • + 2

    Щом взимат три, четири или пет пъти повече би трябвало и да плащат повече. Трябва да има прогресивни данъци.

    Нередност?
  • 3
    sexion_d_assaut avatar :-|
    sexion_d_assaut
    • + 1

    Зависи. Ако живееш в държава където всичко е добре уредено има логика да има и прогресивен данък. Ако здравното осигоряване е що годе качествено (никъде не е перфектно) си струва и да се плаща по-висока вноска и за него.
    В България е един див капитализъм, но не мисля, че това е нещо много хубаво.
    Нека има прогресивен данък, но нека има намаление на данъците ако имаш деца, ако имаш повече от две деца, да има опрощаване и за екологични причини като ако си изолираш жилището ... Става сложна система, но на запад съществува.
    С прогресивен данък няма и как да забогатееш, а това не се харесва на никой :)

    Нередност?
  • 5
    lmg1611953744703579 avatar :-@
    Dobrin Atanasov

    Здравейте,
    започнах работа във вашата платформа в 3:20h /03.XI.2023 . Cега вече е 01.12.2023 - 5:00h. И все още не мога, след успешно извършенa първа транзакция , да извършва втората транзакция a, сега вече ,и да вляза изобщо в профила си. Oтначало отказваше да промени сумата на преводa a след петия вариант който изпробвах, започна да отказва и да ме пуска в платформата като казва че е нeвалидна или паролата или потребителското ми име ?
    Днес през деня имах отново огромни и непоносими радости, трябваше да намеря една фактура издадена месец Август и ми препоръчаха да отворя абсолютно всички транзакции с PDF и да разглеждам за да открия къде е тази фактура и дали е платена? Това е Cредновековие, един счетоводител я откри за броени минути и ми потвърди по неговата програма като върза датата, сумата и бенефициента ! A във вашата банкова платформа трябваше да се ровя безумно дълго време?

    Нередност?
  • 6
    lmg1611953744703579 avatar :-(
    Dobrin Atanasov

    коментара се отнасяше за Първа инвестиционна банка

    Нередност?
  • 8
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 1

    До коментар [#3] от "sexion_d_assaut":

    Ами може би аз щото го гледам от запад затова мисля така! А относно забогатяване пак е много относително.

    Нередност?
Нов коментар