🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сам Олтман преговаря с инвеститори от Близкия изток за предприятие за чипове

OpenAI е зависим от Nvidia за доставките на необходимите чипове за обучаване на моделите на компанията

Все още не е известно каква е сумата, която Олтман се опитва да набере, за да реализира амбициозния си проект
Все още не е известно каква е сумата, която Олтман се опитва да набере, за да реализира амбициозния си проект
Все още не е известно каква е сумата, която Олтман се опитва да набере, за да реализира амбициозния си проект    ©  Reuters
Все още не е известно каква е сумата, която Олтман се опитва да набере, за да реализира амбициозния си проект    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сам Олтман обсъжда с инвеститори от Близкия изток и производители на чипове, включително тайванската TSMC, създаването на ново предприятие за полупроводници. Целта е по този начин да бъдат покрити нуждите на управляваната от него OpenAI, като същевременно намали зависимостта на компанията от Nvidia. Според източници, запознати с дискусиите, цитирани от Financial Times, Олтман е разговарял с някои от най-богатите инвеститори в региона за финансиране на проекта за разработване на чипове, необходими за обучение и изграждане на AI модели, както и на фабриките, необходими за тяхното производство.

Все още не е известно каква е сумата, която Олтман се опитва да набере, за да реализира амбициозния си проект. Освен това не е ясно дали новото предприятие за чипове ще се управлява като дъщерно дружество на OpenAI или като отделна структура. Според двама души, запознати с плановете, OpenAI ще бъде основният клиент на новата компания.

Според източниците на изданието Олтман води преговори с инвеститори от Обединените арабски емирства, включително с шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян, брат на президента на ОАЕ и негов съветник по националната сигурност, за финансиране на начинанието. Олтман също така преговаря и с тайванската компания за производство на чипове TSMC относно партньорство за производство, добавят още източниците на FT.

Шейх Тахнун е една от най-влиятелните фигури в ОАЕ, като председателства някои от най-големите държавни инвестиционни фондове на Абу Даби, сред които са Abu Dhabi Investment Authority, чиято стойност достига 800 млрд., както и ADQ. Освен това той е председател на International Holding Company - най-голямата публична компания в ОАЕ, и на AI компанията G42, която има партньорства с Microsoft и OpenAI.

През октомври Reuters съобщи, позовавайки се на свои източници, че OpenAI проучва възможността за създаване на собствени AI чипове, като компанията е стигнала до оценка на потенциална цел за придобиване.

Зависимост от големите производители

Модерните полупроводници, най-вече графичните процесори на Nvidia, са в основата на напредъка на големите езикови модели (LLM) през последната година, като OpenAI и други водещи AI компании разчитат на хиляди чипове, за да обучават и управляват своите LLM. В същото време доставките на полупроводници се контролират от няколко големи компании, като Nvidia е водещ производител на AI чипове.

В момента OpenAI работи по нова итерация на своя AI модел, която се очаква да се появи тази година и да бъде значително подобрение спрямо последния ѝ продукт - GPT-4. Подобренията на всеки модел правят компанията все по-зависима от чиповете на нейните партньори.

Все още няма коментари
Нов коментар