Microsoft ще има роля на наблюдател в новия борд на OpenAI

Ключовият инвеститор в AI компанията търси как да засили корпоративното управление след седмица на сътресения в нея

Microsoft е ключов партньор на OpenAI след влагането на над 10 млрд. долара
Microsoft е ключов партньор на OpenAI след влагането на над 10 млрд. долара
Microsoft е ключов партньор на OpenAI след влагането на над 10 млрд. долара    ©  Reuters
Microsoft е ключов партньор на OpenAI след влагането на над 10 млрд. долара    ©  Reuters

Microsoft ще има роля в новия борд на компанията OpenAI, тъй като стартъпът за изкуствен интелект цели да засили корпоративното си управление. Това става след една хаотична седмица, в която пет от шестте директори на AI компанията, включително нейният изпълнителен директор Сам Олтман, бяха уволнени или напуснаха, пише Financial Times.

Новият борд на директорите ще включи Microsoft като наблюдател, който обаче няма да има право на глас, наравно с лица, чийто колективен опит представлява дълбочината на мисията на OpenAI - от технологиите до политиката на безопасност, обяви стартъпът.

Microsoft е ключов партньор на OpenAI след влагането на над 10 млрд. долара, но досега нямаше роля в борда на компанията.

Как се случи всичко и какви са последиците от събитията

Оценен като най-вълнуващият стартъп на Силициевата долина, OpenAI се подготвяше за продажба на акции на служители, която се очакваше да я оцени на 86 млрд. долара. Компанията обаче изпадна в криза, когато Олтман и съоснователят на компанията Грег Брокман бяха изгонени от борда на 17 ноември. Последва бунт на служителите и инвеститорите, който принуди останалите четирима членове да променят курса и след няколко дни да върнат съоснователите на OpenAI.

Като част от сделката за връщането на Олтман и Брокман останалите трима директори на борда го напускат: технологичният предприемач Таша Макколи, Хелън Тонер от Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии и Иля Суцкевер - третият съосновател на OpenAI и главен учен на компанията. Така Адам Д'Анджело, главният изпълнителен директор на услугата за въпроси и отговори Quora, остана единственият от първоначалния борд, състоящ се от общо шест човека.

Д'Анджело остава като част от тричленния преходен борд, състоящ се още от бившия американски финансов министър Лари Съмърс и бившия главен изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър, който е и негов председател.

Позициите на тримата съоснователи

Олтман и Брокман ще се върнат на техните позиции съответно на изпълнителен директор и президент на компанията, но няма да заемат отново позициите си в борда. Това е едно от условията на напусналите директори, заедно с искане за независимо разследване на събитията около внезапното уволнение на Олтман, твърди човек, запознат с развилите се преговори.

Позицията на Суцкевер остава неясна. "Дори Иля да не е вече част от борда, се надяваме да продължим своите отношение и в момента обсъждаме как можем да продължим неговата работа в OpenAI", казва Олтман в изявление в сряда. Изпълнителният директор на компанията добавя, че обича и уважава Иля и мисли, че той е пътеводната светлина в полето и е скъпоценен човек. Затова и не таи никаква злоба към него.

Директорите на OpenAI все още търсят с кого да запълнят борда, който в началото на годината се състоеше от девет човека. "Фокусът на борда е да се стабилизира компанията, да се изгради квалифициран и разнообразен борд и да се подобрят процедурите за управление, които да бъдат в съответствие с важността и сложността на мисията на OpenAI", заявява Брет Тейлър от Salesforce в изявлението.

"Когато тези преходни задачи бъдат изпълнени, възнамерявам да се отдръпна и да оставя надзора на OpenAI в добрите ръце на колегите от борда", добавя Тейлър.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар