🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обрат - Сам Олтман се връща начело на OpenAI

Компанията обнови и борда на директорите

Възстановяването на Сам Олтман на ръководната позиция в OpenAI е развръзката на продължилите няколко дни сътресения в компанията, последвали неговото уволнение.
Възстановяването на Сам Олтман на ръководната позиция в OpenAI е развръзката на продължилите няколко дни сътресения в компанията, последвали неговото уволнение.
Възстановяването на Сам Олтман на ръководната позиция в OpenAI е развръзката на продължилите няколко дни сътресения в компанията, последвали неговото уволнение.    ©  Reuters
Възстановяването на Сам Олтман на ръководната позиция в OpenAI е развръзката на продължилите няколко дни сътресения в компанията, последвали неговото уволнение.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата с отстраняването на Сам Олтман от управлението на OpenAI претърпя пълен обрат. Във вторник OpenAI обяви в X, че е постигнала споразумение с Олтман, който ще се завърне на поста изпълнителен директор, след като беше изненадващо уволнен от управителния съвет на компанията миналия петък. Освен това компанията се е съгласила частично да реорганизира управителния съвет, който го отстрани миналата седмица.

"Постигнахме принципно споразумение Сам Олтман да се върне в OpenAI като главен изпълнителен директор с нов първоначален управителен съвет в състав Брет Тейлър (председател), Лари Съмърс (бивш финансов министър) и Адам д'Анджело", се казва в изявлението на OpenAI в социалната мрежа.

Управителният съвет, който в края на миналата седмица отстрани Олтман, се състоеше от Адам д'Анджело - главен изпълнителен директор на платформата Quora, Иля Суцкевер - съосновател и главен научен сътрудник в OpenAI, технологичния предприемач Таша Макколи и Хелън Тонер от Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии към Джорджтаунския университет.

Възстановяването на Сам Олтман на ръководната позиция в OpenAI е развръзката на продължилите няколко дни сътресения в компанията последвали неговото уволнение. След като през уикенда управителният съвет на компанията отказа да върне Олтман въпреки призивите на инвеститори и служители, в понеделник почти всички от 770-те служители на компанията заплашиха, че ще напуснат компанията и ще се присъединят към Microsoft, която в понеделник нае Олтман и Грег Брокман (съосновател, който също напусна след уволнението на Олтман) за ръководители на екип за изследвания в областта на изкуствения интелект.

Нов управителен съвет

Д'Анджело ще запази своето място в новия управителен съвет на компанията, но първоначално на мястото на останалите трима членове ще дойдат бившият изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър, който ще бъде председател на борда, и бившият американски финансов министър Лари Съмърс. Съоснователят Грег Брокман, който също напусна, все още не е обявил ролята, която ще заема след завръщането си в компанията, съобщава Financial Times.

Д'Анджело, Тонер и Макколи са преговаряли като блок и са подкрепили резултат, при който само един от тях остава, съобщава FT, позовавайки се на един от участниците в преговорите. Източникът на изданието добавя, че ще има независимо разследване на случилото се. Освен това като част от споразумението за възстановяването му Олтман се е съгласи, че няма да се върне в управителния съвет, добавя вътрешното лице.

"Окуражени сме от промените в борда на OpenAI. Вярваме, че това е първата съществена стъпка по пътя към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление", написа в X Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft - най-големия инвеститор в OpenAI, който е вложил над 10 млрд. долара в компанията за генеративен AI.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар