🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ARHS над 20 години внедрява ИТ решения в европейски институции

Екатерина Костадинова - управляващ директор на ARHS Developments Bulgaria

Екатерина Костадинова - управляващ директор на ARHS Developments Bulgaria
Екатерина Костадинова - управляващ директор на ARHS Developments Bulgaria
Екатерина Костадинова - управляващ директор на ARHS Developments Bulgaria
Екатерина Костадинова - управляващ директор на ARHS Developments Bulgaria
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ARHS GROUP е на европейския ИТ пазар повече от 20 години. Разкажете ни за историята на компанията и за областите, в които тя се развива.

През 2023 г. се навършиха 20 години от стартирането на дейността на ARHS и това е важен момент в нашата история. В продължение на две десетилетия ние се радваме на непрекъснат растеж, както и нарастващо влияние на пазара на ИТ услуги за институциите на ЕС.

Всяка година успяваме да увеличим приходите и рентабилността си, независимо от икономическите процеси в света.

И през годините успяхме да се справим и да преминем през толкова много промени. Започнахме с 5 души визионери през 2003 г., а днес сме 2500 таланти! Но нашето ДНК е останало същото и вярваме, че именно затова и клиентите, и служителите ни се доверяват на нашите услуги и визията ни през цялото време.

Основните клиенти на ARHS GROUP са Европейската комисия и други европейски институции и организации. Разкажете ни за тези проекти и какви решения прилагате за тях.

През годините ARHS затвърди позицията си на водещ играч на пазара, като осигури големи рамкови договори в областта на разработването на софтуер на Европейската комисия (ЕК).

Тези постижения бяха в основата на нашите бизнес начинания в областта на консултантските услуги, подплатени от големи, значителни договори, които свидетелстват за способността ни да проектираме мащабни, сложни системи не само за Европейската комисия, но и за множество други уважавани европейски институции и организации. ARHS има подчертано технически експертен опит в областта на митниците и данъчното облагане, както и в сферата на правоприлагането и сигурността.

Портфолиото ни съдържа разнообразен набор от проекти, съобразени с нуждите на тези клиенти, които често обхващат няколко институции едновременно.

В кои области компанията разработва и прилага решения?

Нашият подход е цялостен, като обхваща всеки аспект на ИТ и всеки етап на всеки един проект.

Започнахме през 2003 г. с разработката на софтуер. Оттогава насам само допълваме експертния си опит, който сега включва освен разработка на софтуер, а и мобилна разработка, наука за данни (data science), инфраструктура, digital trust, облачни услуги и машинно обучение (machine learning).

Използвайки експертните си познания, ние продължаваме да обогатяваме портфолиото си от услуги.

Каква е стратегията на компанията за изграждане на дългосрочни взаимоотношения с нейните клиенти и на какво се дължи дългогодишният й успех?

ARHS работи с държавни институции повече от 20 години. През това време нашата мисия е била да разработваме и поддържаме ИТ системи за дейностите на тези организации. А успехът в тези мисии е бил свързан с развиването, поддържането и подхранването на силни и продуктивни партньорски взаимоотношения.

ИТ средата на клиентите понякога може да бъде изключително сложна. Затова предпоставка за работа с тях е да се овладеят и следват собствените им структурирани методологии. Специализираните методологии за осигуряване на последователни и ефективни ИКТ системи се основават на най-добрите практики за разработване на системи и управление на проекти. С течение на времето методологиите също се актуализират в зависимост от развитието на технологиите, методите и опита.

И така, как ARHS поддържа толкова добри дългосрочни работни отношения с тези високопоставени правителствени организации?

Ключът е в гъвкавостта на ARHS. ARHS прави допълнителни стъпки в отношенията - съчетавайки нашия опит, структуриран начин на работа и фокус върху изпълнението с подход, който обхваща цялата верига от добавена стойност за клиента.

В този процес сме съчетали нашата собствена методология с тази на клиента, за да постигнем обща цел. Освен това умишлено разрушихме "силозния манталитет" и всички бариери, като поставихме клиента твърдо в центъра на всичко, което правим.

Благодарение на нашата гъвкавост и адаптивност ние се справихме с предизвикателствата на сложната среда при дългосрочни проекти.

Как се разви бизнесът на компанията през последните години предвид многобройните конфликти и икономически предизвикателства? Как това се отрази на ИТ проектите в европейските правителствени и частни организации?

За всяка година от съществуването си успяваме да увеличим приходите и рентабилността си, независимо от икономическите условия в света.

Всъщност в световен контекст на дългогодишна инфлация и големи конфликти в Украйна и Израел/Газа парадоксално изглежда, че инвестициите в ИТ изобщо не са засегнати.

Точно обратното, ние виждаме нашите клиенти, както правителствени, така и индустриалните, съхраняват големите си инвестиции. И това се отразява на изключителните ни резултати през 2023 г.!

През 2020 г. и следващите години ARHS поема водеща роля и във вътрешен план - предвиждайки потенциалните последици от пандемията. Нито една от нашите дейности не е претърпяла смущения. Някои процеси бяха адаптирани към ситуацията, но като цяло нашата методология и уникалният ни работен дух и култура не бяха засегнати.

Компанията разполага с екипи за разработка в няколко европейски държави, включително и в България. Какво е сътрудничеството между екипите в различните страни и работят ли те заедно при изпълнението на по-сложни проекти?

Зад нашия успех стои структура, която е в основата на всичко, което правим. Разделени сме на десет отделни структури в цяла Европа. Десет структури, които работят независимо, но се обединяват, за да предложат на клиентите си единствени по рода си предимства.

Разширяваме обхвата си в други държави и нашето присъствие вече обхваща осем стратегически локации в Европа: Люксембург (където е и нашата централа), Белгия, Гърция, Италия, Франция, Португалия, България и Кипър.

Благодарение на тази уникална рамка можем да реагираме светкавично на промените на пазара и на изискванията на клиентите. Изключваме бюрокрацията, така че комуникираме лесно и вземаме решения, без да се нуждаем от много подписи.

Различните ни структури се захранват и подхранват взаимно, но са обединени от Групата. Те се комбинират, за да предложат на клиентите си блестяща гъвкавост. Резултатът е уникален принос за успеха на нашите клиенти. Това е нашата мисия. По пътя си те започват да ни възприемат не само като доставчик, а като партньор, който може да развие техния бизнес.

Всяка структура стратегически използва местния опит и висококвалифицираната работна сила, за да се възползва от уникалните предимства на съответните пазари.

Чрез целенасочено набиране на експерти в областта ние не само обогатяваме набора от таланти, с които разполагат нашите клиенти, но и укрепваме позицията на ARHS Group на световната сцена.

Какво прави ARHS GROUP предпочитан работодател?

Винаги сме знаели, че хората ни са най-ценният актив на ARHS и най-важният фактор за успех. За 20 години нищо не е променило това убеждение. Нямаше да бъдем там, където сме днес, без всички светли умове и страстни личности, които са ни се доверили по пътя към върха.

Нашата култура е единствена по рода си. Живеем корпоративния си живот в съвършена хармония между това да си свършим работата и да се забавляваме! Баланс между работата и личния живот? Разбира се.

Как гарантираме хармонията между работата и забавлението? Като прекарваме известно време заедно и укрепваме връзките помежду ни. И буквално ВСЯКО време е подходящо за това!

Да празнуваме смело е част от нашия начин на живот в ARHS. Един от любимите ни девизи #WorkHardPlayHard е най-доброто обобщение на нашия подход: даваме всичко от себе си в работата, а след като свършим задачите си, се впускаме в празнуване! А ние имаме много начини да го направим.

Как компанията избра да инвестира в звено за научноизследователска и развойна дейност на територията на България?

ARHS ми възложи да подкрепям развитието на бизнеса и растежа на Групата, като създам стратегия за бизнес чрез наемане на най-добрите таланти от българския пазар, които да допринесат в областта на проектите на ЕК и институциите на Европейския съюз. Освен това смятам, че е отлична възможност да се пренесе бизнес опитът и ноу-хауто на проектите на европейското правителство към българската ИКТ индустрия, която да облагодетелства социалните общности и гражданите чрез доказани най-добри практики и стандарти за цифровизация. Нямам търпение да се възползвам от тази отлична възможност.