🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гигантът Accenture купува базираната в България GemSeek

Компанията, която има екип 137 души в София и приходи 28 млн. лв., използва изкуствен интелект в маркетинг анализи на бизнес клиенти

Изпълнителният директор Петко Тинчев е сред основателите на "ДжемСийк"
Изпълнителният директор Петко Тинчев е сред основателите на "ДжемСийк"
Изпълнителният директор Петко Тинчев е сред основателите на "ДжемСийк"    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Изпълнителният директор Петко Тинчев е сред основателите на "ДжемСийк"    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Основаната пред 13 години в България компания има нов собственик - гигантът Accenture.
  • За дружеството работят 137 души в България и общо 170 в цял свят.
  • GemSeek използва AI алгоритми, за да анализира данни и да предоставя маркетинг доклади на бизнес клиенти.

За 13 години живот основана в България компания успя да създаде работещ бизнес с над 170 души екип, постоянно растящи приходи, клиенти като Philips и GE Healthcare и десетки милиони оборот. А най-голямото доказателство за успеха на базираната в София "ДжемСийк консултинг" (GemSeek) е желанието на други да я купят. За последните осем години компанията успя да се продаде на два пъти, като новият собственик е глобален гигант с над 730 000 служители и голям офис в България - базираната в Дъблин Accenture. Компанията използва AI алгоритми, за да анализира данни и да предоставя маркетинг доклади на бизнес клиенти. Подробности около сделката не се посочват. Към края на ноември 2023 г. за компанията работят 137 души в България и общо 170 в цял свят.

Accenture обяви, че ще придобие "ДжемСийк консултинг", чиято основна дейност е маркетинг услуги на бизнес клиенти. До 2020 г. тя беше част от британската Future Thinking Group, която тогава беше купена от Savanta, като сделката не включваше GemSeek. В момента бизнесът е собственост на британското дружество FTGS Holdco Limited, като това е единствената му дейност. За 2022 г. "ДжемСийк" отчита 27.6 млн. лева приходи от продажби при 40 хил. лева печалба.

"Развълнувани сме от възможността да се присъединим към Accenture и да предложим иновативни и всепризнати решения на клиенти, които искат да приоритизират дневния ред на клиента", казва в прессъобщение Петко Тинчев, главен изпълнителен директор на "ДжемСийк" . "Капитал" изпрати въпроси до компанията (виж карето).

Маркетинг AI

Според сайта на компанията "ДжемСийк консултинг" е основана през 2011 г. от Петко Тинчев, Калоян Стефанов и Мартин Димов. Първоначално фирмата предлага b2b консултации, но впоследствие се разраства до технологичен бизнес, специализиран в обработката и анализа на данни за корпоративни клиенти. "Желанието ни не беше да се развиваме в аутсорсинг средата, а да работим директно с клиентите и да предоставяме максимално добавена стойност", коментира през 2015 г. пред "Капитал" Петко Тинчев.

През август 2016 г. британската FTGS придобива 100% от капитала на българската компания. Стойността на сделката не е посочена. Един от основателите, Петко Тинчев, продължава да ръководи компанията, а през 2020 г. друг от основателите - Калоян Стефанов, се завръща като управител.

GemSeek дели бизнеса си на три направления: анализи, лицензиране на продукти и управление на софтуер. В сферата на анализите компанията разработва модули, задвижвани от изкуствен интелект и предлага услуги, анализирайки масиви от данни. В продукти и лицензиране развива технологиите и алгоритмите за анализи на данните, които впоследствие се интегрират в други платформи за услуги. Управлението на програми включва внедряването и поддръжката на платформите. Работи с клиенти в сферата на здравеопазването, финансите, търговията и други индустрии, а сред тях са Philips, GE Healthcare, Roche, Vodafone, Virgin Media и Generali.

Според годишния отчет през 2022 г. "ДжемСийк" e инвестирала над 1.5 млн. за разрастването на бизнеса с управление на програми, което вероятно оказва ефект върху финансовия резултат. Компанията влага средствата в подизпълнители и нови служители, като посочва, че инвестицията е еднократна. През април 2023 г. за пръв дружеството изплаща дивидент около 800 хил. лева на британския собственик.

В отчета за 2022 г. FTGS Holdco посочва, че, след закриването на останалите си дъщерни дружества българският бизнес остава основният фокус на компанията. Приходите на британското дружество за 2022 г. са 12 млн. паунда (около 27.5 млн. лева) - колкото са и приходите на "ДжемСийк" за същата година. FTGS регистрира и оперативна загуба 3 млн. за същата година.

Кой е купувачът

Въпреки че е базирана в Дъблин, Ирландия, Accenture може да бъде считана за американска компания. Тя предоставя технологични и консултантски услуги и е била част от бившия консултантски гигант Arthur Andersen. Акциите на дружеството се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк от 2001 г. За тримесечието септември - ноември компанията отчита 16.2 млрд. долара приходи и 2 млрд. нетна печалба

Сделката ще бъде осъществена през дъщерната Accenture Song. "В GemSeek откриваме екип, с който мислим по един и същ начин", казва още в прессъобщението Макс Мориели, президент за Европа, Близкия изток и Африка, в Accenture Song. Това е поредното придобиване на подразделението за последните две години след Work & Co, Rabbit's Tale, ConcentricLife, Fiftyfive5 и The Stable.

Според отчетите на Accenture служителите й в цял свят надхвърлят 730 хил. души. Сред тях е и българският клон на дружеството - "Аксенчър България", за което към края на ноември работят 1045 души, пет пъти повече в сравнение с преди пандемията и с около 200 повече от началото на 2022 г. Българското дружество отчита 68 млн. приходи през 2022 г. спрямо 56 млн. лева година по-рано. От "Аксенчър България" заявиха пред "Капитал", че нямат информация за сделката. Според специализираното издание Research Live GemSeek ще постави основите на екипа на Accenture Song в България заедно с около 1100 души от Accenture.

Q/A с Петко Тинчев, изпълнителен директор на GemSeek:



1. Дълго ли продължиха преговорите и имаше ли друг кандидат за придобиването?

Не можем да разкрием подробности за условията по сделката.

2. Какви са параметрите на сделката и включва ли акции?

Не можем да разкрием подробности за условията по сделката.

3. Тъй като Accenture имат доста голям офис в България, към тях ли ще се присъедините или ще продължите да развивате дейност като отделно дружество?

След завършване на сделката ще започне задълбочен интеграционен процес, така че екипът на GemSeek да стане неразделна част от Accenture Song.

Експертите от GemSeek ще бъдат първият екип на Accenture Song в България. Те ще работят редом до служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100. Основно ще си сътрудничат с екипа на Accenture Song в Европа, Близкия Изток и Африка.

Обединяването на услугите на двете компании в богато и разнообразно портфолио ще предостави на служителите на GemSeek възможности за растеж и развитие на своята кариера в много по-голям мащаб.

4. Какви ще бъдат ефектите от промяната за вашия екип? Ще запазят ли работните си места или екипът ще се увеличи?

Целта на тази сделка е растеж и екипът на GemSeek ще изиграе важна роля в този процес. Accenture развива предлаганите услуги в областта на обработката на данни и AI (изкуствения интелект) и GemSeek ще има ключова роля в този процес - служителите на компанията имат богати умения и опит в тази област и са от критична важност за постигането на тези цели.

5. Ще продължите ли да работите за компанията? На каква длъжност?

Аз и целият лидерски екип на GemSeek се присъединяваме към Accenture Song, за да допринесем към развитието на бизнеса и реализацията на нашите съвместни стратегии за растеж в ключови сектори. Вече сме идентифицирали много потенциални възможности за реализиране на синергии що се отнася до предлаганите услуги, иновации и съществуващите ни клиенти и с нетърпение очакваме да ги реализираме с екипа на Accenture Song.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар