LAUNCHub Ventures влага 1.6 млн. долара в биотехнологичната GlycanAge

Българският фонд води инвестиционния рунд, който е с общ размер 4.2 млн. долара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд за рисков капитал LAUNCHub Ventures, управляващ ресурс от 74 млн. евро от ЕИФ, Световната банка и частни инвеститори, обяви втората си сделка за 2024 г. Новото попълнение в портфейла му е биотехнологичният стартъп GlycanAge, в който влиза като водещ инвеститор в рунда с 1.6 млн. долара (1.3 млн. паунда) срещу необявен процент в проекта. Общо цялата инвестиция в базираната в Нюкасъл фирма е в размер на 4.2 млн. долара, като в нея се включва и британският фонд Kadmos Capital.

"С развитието на научните изследвания в свързаните с напредването на възрастта заболявания сектори като диагностичната и превантивната медицина изглеждат много обещаващи в борбата с подобни диагнози и подобряването на здравните резултати. Широкото приемане на биомаркери и D2C тестването, както и използването на AI и усъвършенствани анализи предоставят възможност за значително въздействие върху цялостното здравословно състояние на милиарди хора", коментира инвестицията в компанията Любен Белов, управляващ партньор в LAUNCHub Ventures.

На колко години си наистина?

Обикновено стареенето се измерва с хронологична възраст, която се определя от това кога сме родени. Тя обаче не отразява точно биологичното състояние на даден човек. Това несъответствие обяснява защо някои хора остават много активни дори на 70 години, а техни връстници се борят с изпълнението на базови физически дейности.

Въпреки че стареенето е непрекъснат процес, който започва преди раждането и продължава през целия живот, скоростта на промените не е линейна, и се повлиява от начина на живот, диетата, генетиката и други фактори.

Тук идва GlycanAge, която разработва тест, измерващ биологичната, а не хронологичната възраст на своите потребители. Тестът работи, като измерва биологичните маркери в тялото на своя клиент, които алармират за всички увреждания по тялото.

Потребителите на GlycanAge получават комплект за тестване у дома, който включва всичко необходимо за обикновен кръвен тест с убождане с пръст. Този метод за събиране на проби цели да бъде бърз и лесен, като включва видеоклипове с инструкции, които да насочват потребителите през процеса. След като пробата се вземе, тя се изпраща обратно на GlycanAge. Подлага се на тестове в лаборатория, за да се гарантира получаването на точна мярка за биологичната възраст, което отнема около 3 седмици. А след завършване на анализа потребителите получават по имейл резултатите.

Ако попълнят всички данни за своя профил в платформата, GlycanAge предлага изготвянето на персонализирани съвети, идентифицира какво влияе върху резултатите и предлага области за подобрение по време на индивидуална консултация със специалист.

Капитал за комерсиализация

Обикновено терминът "стартъп" се използва, когато млада компания е на не повече от 5-7 години. Историята на GlycanAge обаче започва преди около 20 години, когато съоснователят на компанията д-р Гордан Лаук стартира изследването си на биомаркери и гликани.

През годините изследванията на екипа му получават безвъзмездно финансиране от около 40 млн. долара. Но едва сега са на етап комерсиализация - новопридобитото капиталовложение от LAUNCHub Ventures и британския фонд Kadmos Capital ще допринесе за стратегическото преминаване на компанията към по-широкия пазар на диагностиката.

Основен фокус ще е разработването на специфични за различни заболявания прогностични биомаркери, като финансовата инжекция ще позволи на GlycanAge да формулира ясна регулаторна стратегия и продуктова гама, която да разпространява на пазара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар