Мъск обяви, че първият човек с мозъчен имплант вече се възстановява успешно

Проектът Telepathy от Neuralink насочва вниманието към революционни възможности за хора с увреждания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илон Мъск, собственикът на Neuralink, наред с компании като Tesla, SpaceX и X, съобщи, че първият пациент с инсталиран мозъчен имплант "се възстановява успешно". В публикация от 29 януари в X Мъск споделя, че човекът успешно е получил импланта в неделя, 28 януари, и че първите резултати показват "обещаващо откриване на невронна активност".

Имплантът в мозъка, разработен от Neuralink, има за цел да помогне на хората с увреждания или парализа да взаимодействат с телефон и компютър само с помощта на своите мисли, казва Мъск и добавя, че първият продукт от Neuralink ще се нарича Telepathy. Минути след поста в twitter бяха създадени няколко криптошиткойна с името Telepathy, един от тях, на блокчейна на "Солана", се изстреля от около цент до над 5 долара в рамките на 9 часа.

"Първоначалните потребители ще бъдат тези, които са изгубили чувствеността за употребата на крайниците си. Представете си, ако Стивън Хокинг можеше да комуникира по-бързо. Това е целта", обяви той.

Neuralink кандидатства за човешки клинични изпитвания през септември 2023 г., след като преди това компанията получи одобрение за своя Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (PRIME) от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ през май 2023 г. Това е т.нар. прецизно роботизирано имплантиран мозъчно-компютърен интерфейс, което е част от широкия спектър на BMIS (мозъчни машинни интерфейси).

Neuralink обаче е частно предприятие, така че ако сте инвеститор, който в момента доволно потрива с ръце, ще останете разочарован. Мнозина спекулират, че BMIS са точно "следващото ново и голямо нещо" след бума на изкуствен интелект и могат да революционизират много сектори.

Началната цел на проучването PRIME е да създаде успешен мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), позволяващ на хората "контролиране на компютърен курсор или клавиатура само с помощта на своите мисли". BCI работи, като отваря малка секция в черепа на пациента и използва хирургически робот за инсталиране на устройството на Neuralink - което се състои от "ултрафини и гъвкави нишки" - в регион на мозъка, който контролира намерението за движение. След като устройството е инсталирано, то става "козметично невидимо" и действа като записващо и предаващо устройство за безжичен трансфер на данни към приложение, което след това декодира мислите на пациента в цифрово движение на устройство.

Процедурите за безопасност на Neuralink бяха подложени на сериозна критика от регулаторите през последните месеци, като четирима членове на Конгреса на САЩ поискаха от SEC да разследва твърдения, направени от Мъск, относно безопасността на имплантите на Neuralink.

В изтрита вече публикация от 10 септември 2023 г. Мъск заявява, че "никакви маймуни не са загинали" в резултат на имплантите на Neuralink. Конгресмените настояваха, че това било умишлено лъжливо изявление, предназначено да подведе инвеститорите. В писмо от 20 септември до SEC Комитетът на лекарите за отговорно медицинско поведение написа, че поне 12 млади маймуни били умъртвени, след като развили здравословни проблеми, директно свързани с имплантите на Neuralink. Въпреки този скандал обаче много хора остават убедени в потенциала на BMIS, виждайки възможността за промяна в начина, по който хората взаимодействат с технологиите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tqb49541797 avatar :-|
    scott
    • - 3
    • + 1

    праскат ти чипа и хайде на фронтът.
    Ме и те контролират 100%!
    Мъск ти прави машини за убиване под булото на хуманидни подбуди!

    Нередност?
  • 2
    tqb49541797 avatar :-|
    scott
    • - 1
    • + 2

    МЪСК, ИВСТАЛИРАЙ СИ ЧИП! БЪДИ ЛИДЕР

    Нередност?
  • 3
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • - 3

    Това е бъдещето човечеството е длъжно да вземе еволюцията си в собствените си ръце!

    Нередност?
Нов коментар