🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Телекомуникационният сектор в Европа с по-добри очаквания

Водещи компании отчетоха стабилни резултати

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейският телекомуникационен сектор предвижда по-оптимистично развитие през годината, след като Nokia, Cellnex и Telefónica повишиха очакванията си на фона на постигнатите стабилни резултати. И все пак неравномерно представяне продължава да тежи на някои от най-големите играчи в сектора. Акциите на британската BT спаднаха с почти 6%, след като клиентите й са намалили разходите си, пише Financial Times. Книжата на френската Orange също спаднаха, след като стойността на испанското ѝ подразделение намаля с 3.7 млрд. евро.

Nokia, бившият индикатор за посоката на развитие на сектора, изпитваше затруднения през последните години поради опасения, че може да пропусне предимствата на въвеждането на 5G мрежите. След назначаването на Пека Лундмарк за главен изпълнителен директор миналата година обаче, представянето на компанията се подобри. В четвъртък финландската компания заяви, че нетните ѝ продажби през второто тримесечие са нараснали с 9% до 5.3 млрд. евро, докато нетната печалба се е увеличила със 71% до 539 млн. евро. Nokia повиши прогнозата си за годишните приходи с около 1 млрд. евро до 21.7-22.7 млрд. евро и повиши очакванията си за оперативния си марж. Акциите на Nokia, които почти се удвоиха от миналия ноември, поскъпнаха с още 7% до 5.28 евро. "Изпълнихме стратегията си по-бързо от планираното през първата половина, което ни дава добра основа за цялата година", заяви Лундмарк.

Подобно на Nokia испанската компания за безжични телекомуникации Cellnex повиши както очакванията си за годишните приходи, така и за печалбата със 100 млн. евро след 47% увеличение на продажбите през първата половина на годината. Акциите на Cellnex са нараснали с една четвърт през последните шест месеца.

Добро представяне на Telefónica и по-слабо за BT

Telefónica, друга испанска телекомуникационна компания, постигна рекордна нетна печалба от 7.7 млрд. евро през второто тримесечие. Това се дължи на сливането на британското подразделение на Telefónica, O2, с Virgin Media и продажбата на бизнеса с кули Telxius на American Tower. Испанският телеком също предложи по-положителни перспективи за растеж през годината.

Приходите на BT обаче са спаднали с 3% до 5 млрд. паунда през второто тримесечие, тъй като мултинационалните клиенти спряха да харчат за телекомуникационни услуги. Филип Янсен, главен изпълнителен директор на BT, заяви, че перспективите за глобалния бизнес в сферата на услугите са "много предизвикателни", тъй като разходите за такива услуги са намалели, но той настоя, че компанията не е загубила пазарен дял. Янсен заяви, че "няма нужда от паника" и посочи ново партньорство с Microsoft, което очаква да генерира 1 млрд. паунда приходи през следващите седем години като причина за увереността си. В същото време френската телекомуникационна компания Orange регистрира голям спад в дейността си в Испания. Страната беше един от най-конкурентните телекомуникационни пазари през последните години с Vodafone, Orange и Telefónica, които се съревновават с нискотарифни стартъп компании. От Orange заявяват, че приходите в Испания са намалели с 2.7% през второто тримесечие. Като се изключи Испания, постъпленията на Orange в Европа са нараснали с 6% и компанията запази добрите си очаквания за резултатите си.

Все още няма коментари
Нов коментар