United Group купува 54.3% от хърватската Optima Telekom

Компанията, собственик на БТК и "Нова броудкастинг груп", очаква одобрение от хърватските регулатори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Балканската медийна група United Group съобщи, че се е договорила да придобие 54.31% дял от хърватския доставчик на фиксиран интернет и платени тв услуги OT-Optima Telekom, предаде SeeNews.

"United Group, която предоставя телекомуникационни услуги на хърватския пазар под бранда Telemach, подписа споразумение за покупко-продажба, за да придобие дял от 17.41% от Hrvatski Telekom и 36.90% от Zagrebacka Banka", съобщи United Group в своето изявление в петък, без да разкрива стойността на сделката.

"Сделката е логична стъпка от ангажираността на United Group да предоставя телекомуникационни услуги от най-ново поколение на хърватските потребители", отбеляза компанията, предоставяща услуги на хърватския пазар под марката Telemach.

Инвестиции в подобрения

United Group инвестира 130 млн. евро (154.4 млн. долара) за подобрение и разширяване на мобилната мрежа на Telemach в Хърватия, разрастване на покритието и предлагане на пълно 5G изживяване. Допълнителни 100 млн. евро са вложени в оптични мрежи, по които вече се доставя на хърватските клиенти телефонни услуги и супербърз широколентов интернет със скорост от 300 Mbps до 2 Gbps.

"Когато придобиването се изпълни, около 125 хил. абонати на широколентов интернет и 55 хил. на тв услуги, обслужвани от Optima Telekom, постепенно ще започнат да имат полза от инвестицията. Нови и модерни услуги, които ще донесат мобилна конвергенция и ще подобрят качеството и потребителското изживяване", се казва още в изявлението.

Условия за сделката

Според условията на сделката завършването ѝ зависи от промяна на хърватския закон за електронните медии, който към момента забранява вертикална интеграция между телевизионни оператори и доставчици. Сделката е също така под условие от одобрението на компетентните органи.

"Споразумението е стъпка напред в нашия план да трансформираме Telemach Croatia в напълно единен телеком оператор, предлагащ цялата гама от телекомуникационни услуги - включително телевизия - използвайки наша собствена инфраструктура", каза изпълнителният директор на Telemach Croatia Адриан Жезина. "Хърватският парламент се очаква скоро да разгледа Акта за електронните медии и сме уверени, че законът ще бъде променен в съответствие с практиката в други страни на ЕС, което ще ни позволи да завършим сделката и да добавим телевизията към нашия по-широк набор услуги", добави Жезина.

Акциите на Optima се търгуват на Загребската фондова борса. След като получи одобрението на регулаторите, United Group планира да направи оферта и за останалия дял от акции на Optima.

Придобитата компания със загуба през първото тримесечие

Нетната загуба на Optima Telekom се увеличи до 4.57 млн. куни (610 хил. евро) през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение с нетна загуба от 4.08 млн. куни през същия период на миналата година. Общият оперативен приход е намалял с 3.5% до 108.4 млн. куни, най-вече поради спад в броя на потребителите, разкри Optima в неодитиран консолидиран отчет, подаден към Загребската борса в четвъртък.

В петък при затваряне на пазара акциите на компанията бяха на цена от 4.25 куни.

В началото на 2021 г. United Group придоби българската медийна група "Нова броудкастинг груп" в съответствие със стратегията си да притежава както телекомуникационни, така и медийни активи на пазарите, на които работи. През 2020 г. United Group купи TELE2 Croatia, по-късно преименувана на Telemach; Българската телекомуникационна компания (БТК) под марката Vivacom; гръцкия телекомуникационен и тв доставчик Forthnet. Групата оперира още в Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония.

Все още няма коментари
Нов коментар