🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ryanair пуска COVID-19 сертификационен портфейл

Приложението ще дава възможност за събиране на всички документи на пътника, свързани с вируса, на едно място

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че пусна портфейл за пътуване COVID-19, който е достъпен в приложението Ryanair. Там клиентите ще могат да качват своите отрицателни PCR тестове, сертификати за ваксинация срещу COVID-19 и други документи, свързани с вируса, които може да са необходими за пътуване в ЕС това лято.

Така всички COVID пътни документи ще бъдат събрани на едно място в Ryanair Covid Certificate Wallet, което цели да облекчи преминаването през летищата. Нововъведението се прави изпреварващо, тъй като едва ли до лятото Брюксел ще е готов с единна политика по отношение на ваксинационните сертификати. Или признаването им ще се решава основно на двустранно ниво.

За документите настояват основно туристическите държави начело с Гърция, като допускането в дадена държава без направена ваксина, ще е трета допълнителна опция към настоящите две - отрицателен PCR и карантина.

Авиация на ръба на нервна криза

"Много клиенти на Ryanair ще вземат първия си отпуск след повече от година, придържайки се към новите препоръки за пътуване, и този портфейл им позволява да съхраняват всички свои ковид документи на едно място, свеждайки но нула суматохата с документите на хартия, за които да се притеснявате", коментира Дара Бранди, маркетинг директор на компанията.

Авиацията е един от най-сериозно пострадалите сектори по време на тази пандемия, като нискотарифните превозвачи са в още по-незавидна позиция, тъй като не получиха финансови инжекции от държавите за разлика от традиционните си конкуренти. Ирландската компания е сред най-яростните противници на тази практика, тъй като позицията й е, че тя ще изкриви драматично пазара на полетите.

Към момента нискотарифните авиопревозвачи са изключително активни в маркетинговите си стратегии за привличане на пътници.

В очакване на документите

От Ryanair се надяват, че пускането на ваксините ще доведе до завръщането на пътуванията през лятото на 2021 г. и до премахване на ограниченията. Редица държави начело с Гърция, Исландия, Полша, Дания Швеция, Естония, Кипър, Испания, Португалия, Италия също гледат с надежда към процеса на ваксинация за предстоящия летен сезон. Към групата се присъединяват и редица туроператори, които следят напредъка в определени държави с надежда, че те ще могат да спасят сезона.

Като потенциален спасител към момента се очертава английският пазар, където ваксинацията тече с бурни темпове. Вече над 22 млн. души са получили първата доза ваксина, а целта е всички над 18 години да са ваксинирани поне с първата доза до края на юли, а Гърция вече подписа споразумение с Обединеното кралство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 3

    Чалгаджийският аналог на убер в авиацията си е намислил да трупа и медицински данни.. кви са тия, че си позволяват изобщо това? Анални проби не са ли им също необходими, за качване на неудобните им ЛПС?
    Тия проверки, ако изобщо са нужни - трябва да се правят от държавни служби, а не от частни корпорации. Все едно таксиджиите да ви искат бележка за грипна ваксина или че нямаме гонорея, предварително качени на техен сървър, преди да ви пратят кола.. или автобусен оператор да ви продаде билет... омерзително..

    Нередност?
Нов коментар