🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сертификатите за имунизация на ЕС трябва да заработят от 15 юни

Удостоверенията за ваксинация срещу ковид-19 ще са безплатни у нас

Издаването на удостоверения за ваксинация в България става безплатно. Това е разпоредил надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на свое заседание вчера следобед. Решението идва след сигнали на граждани, според които някои лични лекари са започнали да събират такси за разпечатването на удостоверението, като на някои места цената на услугата е достигнала 15 лв. По-рано в понеделник омбудсманът Диана Ковачева изпрати остър сигнал по темата до Министерство на здравеопазването, с което призовава ведомството да прекрати тази практика.

По принцип гражданите трябва да мога да получат достъп до ваксинния си сертификат и в дигитален вид на сайта на националната здравноосигурителна система (www.his.bg). За целта обаче те трябва да разполагат със свой квалифициран електронен подпис, какъвто повечето българи в момента нямат. "Като национален омбудсман съм силно обезпокоена от случаите в медицински център в гр. Поморие, където от гражданите е изисквано да заплатят такса в размер на 15 лева за издаване на сертификата. За съжаление тази практика създава предпоставки за неравнопоставеност на гражданите и нарушаване на правата на тези от тях, които не разполагат с КЕП", коментира в сигнала си и Диана Ковачева. За момента също така никой представител на българската държава не е казал ясно за какво точно ще могат да бъдат използвани сертификатите освен за трансгранични пътувания в рамките на Европейския съюз и страните, които сключат междудържавно споразумение по въпроса с него.

По принцип всички offline българи ще могат да получат имунизационното удостоверение в хартиен формат, като за целта след втората доза трябва да се обърнат към личния си лекар или към ваксинационния пункт, където им е поставена инжекцията. "Българският сертификат за поставена ваксина срещу ковид-19 отговаря на изискванията на държавите - членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света", уточняват от министерство на здравеопазването, т.е. документите ще се зачитат за т.нар. цифрово зелено удостоверение, каквото ще се задейства на територията на ЕС след одобряването на специален регламент от европарламента. В неделя еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон уточни, че общият режим за трансгранично пътуване със сертификатите най-вероятно ще заработи от 15 юни.

Как ще изглеждат

Бретон, който е и ръководител на ваксинационния екип на Европейската комисия, показа и прототип на въпросното дигитално удостоверение, което има уникален и труден за фалшифициране QR код. Освен него документът съдържа лични данни като името на притежателя, дата на раждане, номер на паспорта/личната карта, както и подробности за типа на ваксината, датата на поставяне и броя на дозите, които човек е получил. За всички, които не са имунизирани, дигиталният сертификат ще може да съдържа данни за последния направен PCR или евентуално за антигенен тест, ако европарламентът гласува и този тип изследвания да бъдат одобрени.

Изключително спорният момент в новия регламент обаче е, че той не включва количествените тестове за антитела, което оставя без удостоверение всички преболедували COVID-19 "на крак", без да се тестват и да посетят лекар, или пък чиито тестове по неясна причина продължават да са негативни и в хода на болестта. От ЕК изрично уточниха за "Капитал", че наличието на първоначален PCR или евентуално антигенен тест, който официално да установява първоначалното заразяване с коронавируса, ще бъде задължително изискване за издаването на т.нар. "сертификат за преболедуване". Това поставя в неравнопоставена позиция милиони граждани на ЕС от страните, където нивото на тестване за COVID-19 е ниско и които ще бъдат принудени да се ваксинират, за да упражняват правото си на свободно придвижване, без да плащат изключително скъпите у нас PCR тестове при всяко прекосяване на границата.

Иновативно тестване в Австрия

При по-стегната организация от страна на държавата обаче не е задължително дори PCR тестовете да бъдат непреодолима финансова бариера за гражданите. Добър пример за това е Австрия, която стартира пилотен проект във Виена, включващ четири безплатни PCR теста за всеки гражданин на столицата. Резултатите от тях ще позволяват на австрийците да имат 72-часов достъп до нехранителните магазини и услугите "с близък контакт", които иначе попадат под забраните на националния локдаун в страната по Великден. За целите на проекта е разработен специален PCR тест, при който гърленият секрет се взима чрез жабурене. След това пробата се оставя в специални машини в хипермаркетите и бензиностанциите с национално покритие, а резултатът може да бъде проверен онлайн. За страни като България обаче подобна мащабна онлайн и логистична организация за момента вероятно ще се окаже непосилно бреме.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prostokiro avatar :-(
    Харвард
    • + 2

    Никой не задава въпроса защо трябва тези сертификати да са някакви отделни документи? Не може ли да бъде централизирана информацията, така че при граничен контрол, да правят справка в регистъра?

    Подозирам, че въпросът не се задава, защото отговорът няма да ни хареса. За да може да се наложи израелския модел, където на концерт и бар се ходи само със сертификат.

    Нередност?
  • 2
    velvoofell avatar :-|
    velvoofell
    • + 1

    Нямам електронен подпис, но не съм офлайн! Не искам хартиен сертификат, а pdf, който да мога да съхранявам на телефона си.

    Нередност?
Нов коментар