🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приятно пътуване в новия свят

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно преди една година, на 8 март, беше регистриран първият заразен с коронавирус човек в България. Едва ли някой от сегашните поколения помни толкова бърза и толкова дълбока промяна. Минахме през много.

Помните ли блокадите на градовете, затворените паркове, празните (за кратко) рафтове в магазините, призрачните улици За една година хората донякъде се научиха да живеят с коронавируса. Той не изчезна (и вероятно в близките седмици ще има още неприятни изпълнения), но хората започнаха да се нагласят към ситуацията. Ефектът от това е, че светът - начинът по който живеем и работим, се промени, и то сериозно.

Тази седмица фокусът е върху пътуванията. Помните ли ги? Как можеше да решиш утре да заминеш някъде, да си събереш багажа, да се качиш на самолета или колата и просто да тръгнеш. Всичко това рязко свърши преди точно година. Самолетите се приземиха, границите останаха на практика затворени. Известно време можеше да се пътува с PCR тестове, но сега, със страховете от новите варианти на вируса - британски, южноамерикански, бразилски, в много държави дори и в Европа се изисква и карантина. Пътуванията днес формално са разрешени, но на практика са много трудни. В идващите месеци това ще се промени.

Европейският съюз се опитва да наложи общ стандарт на цифров сертификат, който стана известен като "ваксинен паспорт". В крайна сметка той няма да показва само кой има ваксина, а и кой има антитела, с които може да се е сдобил и ако е преболедувал, както и резултатите от PCR тест. С това Брюксел се опитва да се намеси в управлението на процес, който вече започна - отделните държави да правят свои имунни сертификати и да сключват двустранни споразумения, за да ги използват. Дали обаче Европейската комисия ще се справи с това?

Шансовете не са много големи. До момента Брюксел успява доста сериозно да се провали във всеки един етап от корона кризата. Затварянето на границите преди година на практика беше полуразпад на съюза - свободното движение на хора не е възстановено и досега. Шенген в момента не съществува - границите между няколко от западните държави бяха възстановени. Опитите да се осигури съвместно закупуване на ваксини също до момента се оказаха неуспешни. "Ваксинни паспорти" обаче ще има.

Ако не ги направи ЕС, работата ще бъде свършена от отделните правителства и това ще бъде доста сериозен удар по един от стълбовете на съюза - свободното придвижване. Здравните сертификати освен това слагат и доста капани от гледна точка на равните права. (Вижте всичко по темата тук.) Неяснотите са много, сигурно е само, че пътуването в новия свят ще бъде по-различно.

За много хора животът през следващите месеци ще бъде доста различен и извън пътуванията. Държавните субсидии, които се изляха в икономиките на развитите държави в Европа, създадоха милиони "зомби" работни места - компании, които на практика са фалирали, но благодарение на помощите стоят над водата. В много сектори пандемията предизвика ударна промяна и това ще предизвика динамика на пазара на труда, която на първо време ще се види като безработица (вижте повече тук).

В България предизвикателствата на новия свят ще бъдат посрещани от нов парламент. След месец в него ще влязат доста по-различни хора от сега - поне две нови формации (Слави Трифонов, "Демократична България"), както и подменен състав на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Дали това ще доведе до по-адекватно управление? Засега е трудно да се каже, но поне една предпоставка - нови хора, е налице.

Все още няма коментари
Нов коментар