🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EasyJet очаква по-малка загуба заради възстановяването на авиацията

Резервациите за следващите шест месеца са се удвоили

"Ясно е, че възстановяването е в ход", заяви изпълнителният директор Йохан Лундгрен.
"Ясно е, че възстановяването е в ход", заяви изпълнителният директор Йохан Лундгрен.
"Ясно е, че възстановяването е в ход", заяви изпълнителният директор Йохан Лундгрен.    ©  Reuters
"Ясно е, че възстановяването е в ход", заяви изпълнителният директор Йохан Лундгрен.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската нискотарифна авиокомпания EasyJet обяви, че следпандемичното възстановяване в авиацията "е в ход". Превозвачът прогнозира втората си поредна годишна загуба, но от "само" 1 млрд. паунда. Търсенето на полети е нараснало, тъй като Великобритания облекчи строгите правила за пътуване миналия месец.

Възстановяването е голямо облекчение за EasyJet, след като компанията прогнозираше загуба между 1.135 и 1.175 млрд. паунда за финансовата си година, приключила през септември. Превозвачът планира да извърши около 70% от броя на полетите си от 2019 г. през последното тримесечие на годината спрямо предвидените преди това 60%, съобщава Financial Times. Това се дължи предимно на търсенето на полети за топли дестинации през зимата, което помогна на компанията да добави 100 хил. места към графика си. Сред най-търсените дестинации през последните три месеца от годината са Канарските острови, Египет и Турция.

"Ясно е, че възстановяването е в ход", заяви изпълнителният директор Йохан Лундгрен. Той посочи като пример сигналите за завръщане на служебните пътувания и цялостните резервации за следващите шест месеца, които са двойно повече, отколкото миналата година. "Виждаме, че градските почивки започват да се връщат заедно с нарастващото търсене на пътувания за удоволствие от клиенти, търсещи полети и ваканции до популярни топли дестинации през зимата", добави Лундгрен. Алекс Ървинг, авиационен анализатор в Bernstein, твърди, че прогнозата за увеличения капацитет "предвещава добра работа за зимния сезон".

Базираната в Лутън авиокомпания е отхвърлила предложения за поглъщане от страна на унгарския конкурент Wizz Air - първият знак за потенциална консолидация в индустрия, разтърсена от пандемията и ограниченията за пътуване.

По-голямата част от бизнеса на EasyJet е фокусиран върху пазара на Обединеното кралство, където ограниченията бяха по-строги, отколкото в континентална Европа през по-голямата част от годината. Авиокомпанията е превозила 17.3 млн. пътници между юли и септември, което е едва 58% от нормалните нива. През този период резервациите от страни от ЕС са били повече, отколкото от Великобритания. Международните пътувания във Великобритания през лятото бяха само около 32% от нормалните нива за сезона, докато континенталните европейски и вътрешните за страната пътувания бяха далеч повече - 77% от нивата преди пандемията.

Бавно облекчаване на условията

Лундгрен приветства облекченията в правилата за пътуване като "стъпка в правилната посока", довела до 400% скок при резервациите през зимата в дните след съобщението. Той обаче добави, че други европейски страни са действали много по-бързо при премахването на всички изисквания за тестване за напълно ваксинирани пътници и призова Великобритания да направи същото, за да позволи на пътуванията да се възстановят до нивата преди пандемията. В европейските страни като Нидерландия, които вече са направили тази промяна, EasyJet се връща към нивата на полети отпреди COVID-19.

Лундгрен казва, че повишаването на цените на петрола няма да повлияе на рентабилността на авиокомпанията в средносрочен план, тъй като повече от половината от горивото, необходимо през 2022 г., е било хеджирано. "Резервирахме 55% от изискваното [гориво]. В изгодна позиция сме от тази гледна точка." Той твърди, че тарифите за лятото на 2022 г. "не се различават" от тези за 2019 г., но ще зависят от търсенето и предлагането. Главният изпълнителен директор не очаква връщане към предпандемичните нива на полетите преди 2023 г., пише The Guardian.

Миналия месец EasyJet започна процедура по увеличение на капитала, за да укрепи финансите си. Лундгрен заяви, че това ще позволи на авиокомпанията да се възползва от "стратегическите възможности за инвестиции и растеж" по време на възстановяването. Това ще й помогне значително да укрепи баланса си, а в края на септември авиокомпанията имаше неограничен достъп до ликвидност от 4.4 млрд. паунда и 900 млн. паунда нетен дълг.