Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко в сравнение с 2019 г.

Заявките за отмяна на полети от и до летище София са близо 3900 от 5 до 25 януари 2022 г.

През 2021 г. столичното летище е обслужило 3.3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г.
През 2021 г. столичното летище е обслужило 3.3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г.
През 2021 г. столичното летище е обслужило 3.3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г.    ©  Цветелина Белутова
През 2021 г. столичното летище е обслужило 3.3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко в сравнение с 2019 г., а заявките за отмяна на полети от и до летище София са близо 3900 за периода от 5 до 25 януари 2022 г. Така накратко изглежда тежката ситуация в авиацията, като информацията съобщиха от летище София.

Европейските летища са загубили 1.4 млрд. пътници през изминалата година в сравнение с предковидната 2019 г. От аерогарата цитират анализ на Международния съвет на летищата ACI Еurope, в който членуват 427 летища.

Авиацията преживя огромно сътресение заради пандемията, като секторът е един от най-пострадалите, като това е и един от най-тежките й моменти в историята.

Общият срив

През 2021 г. е започнало подобряване на пътникопотока, като ръстът е 37% спрямо година по-рано, но възстановяването е все още далеч от нивата през 2019 г., когато броят на пътниците е бил с почти 60% по-голям. През последните месеци е отчетено допълнително влошаване на резултатите и допълнително забавяне на възстановяването основно заради омикрон.

Спадът при летищата е повсеместен без значение от големината и местоположението им, продължават от летище София. По-малките, т.нар. регионални, летища се възстановяват с по-бързи темпове от големите, но също са с над 50% по-лоши показатели спрямо 2019 г. Най-много пътници през изминалата година са обслужили летищата в Истанбул, Москва-Шерметиево, Париж-Шарл дьо Гол, Амстердам-Шипхол и Москва-Домодедово, сочат още данните на ACI.

На местна почва

Летище София следва общата тенденция - "бавно възстановяване, но значително по-неблагоприятни резултати спрямо периода преди ковид", съобщават от аерогарата. През 2021 г. столичното летище е обслужило 3.3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г., когато пътниците са били над 7.1 млн.

Негативната статистика се допълва от близо 3900 заявки за отмяна на полети от и до София, направени в периода от 5 до 25 януари 2022 г. Очакванията на мениджмънта на концесионера "СОФ кънект" са, че авиационната индустрия в България няма да се възстанови през 2022 г. и броят на пътниците на столичното летище за тази година отново ще бъде под нивата отпреди кризата.

"Възстановяването е все още далеч, макар да виждаме първи сигнали за подобрение. Независимо от пандемията, успяхме да запазим всички работни места засега, въпреки загубите, които отчитаме за 2021 г. и които очакваме и през настоящата година", коментира изп. директор на летище София Хесус Кабайеро.

Към Сейшелите

Една от малкото добри новини дойде по линия на полетите до Сейшелите, които ще се изпълняват от летище София. Пътуването до Махе ще са със спирка за зареждане в Джибути. Полетът се води директен, тъй като няма прекачване. Засега планираните полети са два. Първият беше в петък на 28 януари, а вторият е на 25 февруари. Директните чартъри до далечни туристически дестинации са явление за столичното летище от миналата година.
Все още няма коментари
Нов коментар