Инвестиционната компания Meridiam придобива 50% от румънския телеком Netcity

Сделката за доставчика на телеком инфраструктура в Букурещ е получила одобрение от регулаторите

Към края на 2021 г. подземната инфраструктура на Netcity свързва повече от 30 000 локации чрез оптична мрежа с дължина 1760 км и продължава да се разширява
Към края на 2021 г. подземната инфраструктура на Netcity свързва повече от 30 000 локации чрез оптична мрежа с дължина 1760 км и продължава да се разширява
Към края на 2021 г. подземната инфраструктура на Netcity свързва повече от 30 000 локации чрез оптична мрежа с дължина 1760 км и продължава да се разширява    ©  Netcity
Към края на 2021 г. подземната инфраструктура на Netcity свързва повече от 30 000 локации чрез оптична мрежа с дължина 1760 км и продължава да се разширява    ©  Netcity

Международната компания за управление на активи Meridiam се е договорила да придобие 50% дял от румънските Netcity Telecom и Concesiune Telecom от E-INFRA Holding, съобщи SeeNews. Споразумението е получило одобрение от румънския регулатор за защита на конкуренцията. Размерът на сделката остава неизвестен.

Meridiam, която е концесионер на летище София чрез консорциума SOF Connect, обяви, че ще придобие съвместен контролен дял в двете компании от E-INFRA, за да ускори развитието на оптичната мрежа в Букурещ. "Този проект ще помогне за привличането на инвестиции от глобалната дигитална индустрия в Букурещ", коментира Матийо Музумдар, главен оперативен директор на Meridiam Europe, в прессъобщение на компанията.

Доставчик на доставчиците в Букурещ

Дейностите на Netcity включват проектиране, изграждане и управление на подземната телекомуникационна инфраструктура в Букурещ в отговор на нуждите на телеком операторите от електронни комуникационни мрежи, като същевременно подобрява визуалния облик на града чрез преместване на надземните кабелни мрежи под земята. Така Netcity оперира като "доставчик на доставчиците". Към края на 2021 г. подземната инфраструктура на Netcity свързва повече от 30 000 локации чрез оптична мрежа с дължина 1760 км и продължава да се разширява. Компанията отчита печалба 2.4 млн. евро през 2020 г. и оперативни приходи 10.7 млн. евро. Има 31 служители.

Netcity води началото си от открит публичен търг на община Букурещ от 2007 г. за изграждане на столичната оптична инфраструктура. За управлението на мрежата е създадена компания със специално предназначение - Netcity Telecom. За срока на концесията тя плаща на Букурещ 12% от приходите, генерирани от основната ѝ дейност. Concesiune Telecom не извършва дейност, а съществува, за да осигури гаранции за изпълнението на концесионния договор.

През 2020 г. румънският антимонополен регулатор глоби Netcity с малко над 456 хил. евро за злоупотреба с пазарна сила. Обвинението е, че между 2010 и 2019 г. компанията не е дала равна възможност на всички телеком оператори да имат достъп до инфраструктурата ѝ. Глобата е била намалена с 15%, след като компанията не е приела обвиненията. Netcity има изключително и неограничено право за управление на телекомуникационната инфраструктурна мрежа на Букурещ чрез договор за концесия за период от 49 години.

Купувачът, мениджърът на активи Meridiam, инвестира в развиващи се страни и във възникващи пазари в Европа, Африка и Америка. Компанията е основана през 2005 г. в Париж, а към момента има девет офиса и над 300 служители по целия свят. Проектите ѝ пряко и непряко са създали над 170 хил. работни места по данни на компанията. Meridiam е концесионер на летище София чрез консорциума SOF Connect.

E-INFRA е холдингово дружество от 4 инфраструктурни компании - Netcity, Electrogrup, Direct One, както и производителя и доставчик на природен газ и електроенергия Nova Power and Gas. Основната дейност на E-INFRA се състои в координиране на управлението на четирите дъщерни дружества и техния капитал и предоставяне на подкрепа в определени области, включително пазарна стратегия, човешки ресурси, маркетинг, финанси, право, IT и логистика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар