🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Wizz Air започва да лети между София и Санкт Петербург

Авиокомпанията ще предлага 17 дестинации и ще базира самолети в руския град

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air започва полетите си между София и Санкт Петербург от 15 декември. Те ще се изпълняват два пъти седмично - в сряда и в събота, а цената на еднопосочния билет започва от 14.99 евро.

Сега от Санкт Петербург през мрежата на Wizz Air е възможно да се закупят билети до 17 дестинации, включително София, като голяма част от тях започват да се изпълняват от края на март.

Унгарската авиокомпания планира да открие и база в Санкт Петербург на летище "Пулково" първоначално с един самолет, а впоследствие с два. Плановете за първата база в Русия бяха обявени още през 2020 г., но и заради ковид-19 рестрикциите се отложиха във времето. В момента за развитието на базата обаче има някои административни пречки, като визовите режими за екипажите и възможностите за наемане на служители, които да обслужват базата.

Свободите на Русия

Полетите на Wizz Air бяха обявени първоначално в началото на 2020 г. Решението беше взето съгласно двустранната спогодба за въздушни съобщения между България и Русия, както и въведеният от 1 януари 2020 г. режим за либерализиране на въздушните превози до международното летище "Пулково" в Санкт Петербург.

На 1 януари 2020 г. летище "Пулково" в Санкт Петербург стана първото летище в Русия, което получи т.нар. "седма авиационна свобода" за чуждестранни авиокомпании, която им позволява да започват търговски полети между две чужди държави, т.е. без излитането или кацането да е в тяхната собствена страна. Или чужда компания да направи база в друга държава и да разгърне мрежа от полети.

Министерството на транспорта на Русия одобри 21 държави, до които да се извършват такива полети без никакви ограничения, и още девет с някои ограничения за точките на заминаване или пристигане. Този ход дойде три месеца след като Русия опрости изискването за визи за 53 държави, пристигащи в Санкт Петербург по въздух.

Руските ограничения

От 1 октомври 2019 г. българските граждани получиха възможност да получават еднократни електронни туристически визи за посещението на Санкт Петербург. Тя се издава безплатно въз основа на електронно заявление и снимка поне четири дни преди пътуването.

Колкото до ковид-19 ограниченията, България приема влизане в страната, включително със сертификат за ваксината Sputnik V, както и с другата опция - PCR. За влизане в Русия на чужди граждани се изисква PCR, като в Руската федерация в рамките на 72 часа след влизане повторно се изисква тест, както и режимът на самоизолация на мястото на престоя, докато се получи отрицателен резултат от теста, гласи информацията на сайта на Министерството на външните работи.

Другите нови полети

Полетът на Wizz Air ще се конкурира с този на "България ер", обявен също в началото на миналата година. Тогава от българската авиокомпания искаха да заложат на предимството си, че могат да осигурят връзки с българското Черноморие и полети до и от Бургас и Варна.

Това е поредният нов полет, обявен от авиокомпания във време на налагане на нови ограничения от държавите по границите. Наскоро нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви две нови линии от София за 2022 г. - до Братислава и до хърватския град Задар. Полетите започват от март - този до Братислава ще е три пъти седмично, а до Задар - два пъти седмично.