🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко сериозен е проблемът със сигурността на летище София

Аерогарата се провали на таен тест на Европейската комисия. Ако не вземе и втората проверка, ще трябва да въведе допълнителен контрол

Една от задачите на концесионера е да реши въпроса с "тапите" на проверките за сигурността, които е възможно да станат по-големи след подобни проверки
Една от задачите на концесионера е да реши въпроса с "тапите" на проверките за сигурността, които е възможно да станат по-големи след подобни проверки
Една от задачите на концесионера е да реши въпроса с "тапите" на проверките за сигурността, които е възможно да станат по-големи след подобни проверки    ©  Велко Ангелов
Една от задачите на концесионера е да реши въпроса с "тапите" на проверките за сигурността, които е възможно да станат по-големи след подобни проверки    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Летище София не е издържало първия тест на сигурността при тайна проверка на Европейската комисия. Новината за части от взривно устройство, които не са били засечени при проверката на ръчните багажи на летището, беше съобщена от "24 часа", като веднага се появиха спекулации за отнемане лиценза на основната аерогара на страната и дори нови проблеми с кандидатурата за Шенген.

Ден по-късно служебният транспортен министър Христо Алексиев заяви пред вестника, че ако пропуските продължават, ще се прекрати концесията. Това не е нова негова тема - още при предишния си мандат като служебен транспортен министър Алексиев изрази недоволство от напредъка по концесията

Всичко това обаче - загуба на лиценза, блокиране на влизането в Шенген или прекратяването на концесията - са малко вероятни сценарии. Тези проверки са стандартна практика в Европа и летище София не е нито първото, нито последното, което се е провалило на тях.

Какво се очаква сега

В момента се чака да премине и втората проверка, която да покаже отстранени ли са пропуските, регистрирани при първата. В момента тече обучение на служителите. Целта е да могат да засекат всяка част на взривното устройство, преминаващо разглобено в различни багажи, както и да могат да назоват отделните му елементи. Или с други думи - да не се повторят пропуските при първата.

Летище София, с концесионер "СОФ кънект", ще излезе с официална позиция по темата, след като приключи окончателно одитът, което се очаква да се случи в идните две седмици.

Възможните сценарии след финализиране на одита са два, коментираха пред "Капитал" запознати с казуса. Да се премине безпрепятствено последващата проверка, като не липсват случаи и с други летища в Европа, които се провалят на първата, но отчитат добри резултати при втората. Другият вариант е да не се издържи и втората проверка.

Тогава летището ще трябва да предприеме компенсаторни мерки, т.е. да започне да извършва повече тестове на пътниците - т.нар. натривки от ръцете и колана например, които се взимат от пътниците. Преведено на пътнически език - това ще забави допълнително преминаването през зоната за проверка на ръчните багажи.

Какво се е случило на летище София

Тайните проверки на сигурността на европейските летища от страна на Европейската комисия са стандартна практика, която се случва през определени периоди от време на принципа на стандартизирана методология за тайна и явна проверка. Най-често на проверка минават столичните летища поради по-голямото си значение и по-сериозния трафик.

В един от последните доклади на ЕК по темата е посочено в графата с първоначалните проверки, че откритите недостатъци продължават да произтичат от проблеми с човешкия фактор. Такъв е случаят и с летище София, като по думите на запознати методиката на обучението на служителите, отговарящи за проверките на ръчния багаж, или около 200 души, трябва да бъде подобрена и модернизирана. Сега има определени явно сериозни дефицити.

Летището разполага със собствен авиационен учебен център, а Гражданска въздухоплавателна администрация, която е към Министерство на транспорта, има известни контролни функции. Към момента испанци и германци три седмици провеждат обучения на екипите, така че забранените опасни предмети да бъдат засечени, а частите на бомбите - разпознавани и назовавани.

Къде се провалят летищата

Покриването на изискванията на сигурността, наложени от Брюксел, се оказват нелека задача за летищата. През 2015 г. Европейската комисия завежда иск срещу Германия пред Съда на ЕС за това, че не е засилила мерките за сигурност на няколко от летищата, които не са успели да изпълнят минималните изисквания, наложени от законодателството на Европейския съюз.

През 2016 г. в германските медии излиза информацията, че инспектори са пренесли опасни предмети през летище Кьолн - Бон и според констатациите от тайните опити за контрабанда на оръжие и материали за направа на бомби те са открили незаконните елементи само 6 от 12 пъти. През 2014 г. провал търпи и големият международен хъб Франкфурт, като не успява да засече около 50% от забранените предмети и оръжия. Летището в Дюселдорф също регистрира недостатъчен процент успеваемост.

През пролетта на 2022 г. пък нивото на сигурност на летището в Дъблин беше поставено под въпрос, след като седем експлозива и оръжия преминават безпрепятствено през скенерите по време на одит на Европейската агенция за авиационна безопасност, а за летището се появиха квалификации като "най-слабото звено" в Европа по отношение на сигурността.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 4

    Кандидатите за концесионер на Летище София бяха петима. ГЕРБ решиха да подарят летището на единствения от тези петима кандидати, който НЕ е летищен оператор и който НЯМА никакъв собствен опит в управлението на летища. Резултатите са налице. Докато другите големи летища около българската столица се развиват и модернизират (Истанбул, Белград, Солун), нещата на Летище София вече втора година не вървят на никъде. Договорът с този концесионер-измамник трябва да бъде разтрогнат, защото е вече очевадно че нито има някакви инвестиции в летището, нито идват пари в държавата от концесионни такси, нито има сигурност за пътниците на това летище. Летището във всяка столица е от национално значение, а нашият концесионер вече втора година не изпълнява поетите от него ангажименти - Летище София продължава да е една кочина, във всяко отношение.

    Нередност?
Нов коментар