🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ryanair обяви, че билетите ще са по-скъпи заради горивата

Авиокомпанията очаква да се върне към предпандемични печалби, но войната в Украйна заплашва целите й

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ryanair очаква да се върне към нивата на печалба отпреди пандемията тази или следващата година, но възстановяването остава крехко и все още може да бъде забавено заради цените на петрола, геополитиката или поредна вълна на омикрон, обяви главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри. Компанията отчете печалба от 170 млн. евро за първото тримесечие на финансовата година, което е доста по-малко от резултата от 243 млн. евро за същия период на 2019 г. Приходите са 2.6 млрд. евро спрямо 370 млн. евро година по-рано, когато пазарите в Европа бяха ударени от ограниченията за пътуване.

"Ясно виждаме силно възстановяване, очевидно има голямо търсене, но то е много крехко и може да бъде ударено в много кратък срок, ако има неблагоприятно развитие по отношение на ковид или в Украйна", каза О'Лиъри пред инвеститорите.

Без конкретна прогноза за цялата година

От Ryanair не са готови да дадат прогноза за печалбите за текущата финансова година, която приключва на 31 март догодина, поради тези несигурности, добави той. Авиокомпанията ще достигне нивата на печалба след облагане с данъци преди COVID-19, но не е ясно дали това ще се случи през текущата или следващата финансова година, каза О'Лиъри. Акциите на компанията скочиха с 2.8% след думите му, съобщи Reuters.

При възстановяването от COVID-19, Ryanair се утвърди като най-голямата авиокомпания в Европа по превозени пътници, като изпревари Lufthansa Group. Очакванията са превозвачът да има 15% повече пасажери от 2019 г. през летните месеци и още 10% ръст, очакван до следващото лято, каза О'Лиъри. Едва 4% от местата са останали празни на полетите през юли като същото ниво се очаква и през август, каза той. Но предстоящите резервации изостават със 7-8% спрямо същия период през 2019 г. Компанията не е готова да изплати дивиденти на акционерите през текущата или следващата финансова година, тъй като ще се фокусира върху капиталовите си разходи, съобщи главният финансов директор Нийл Сорахан.

Скъпото гориво удря цените

Въпреки че Ryanair не отменя полети, Сорахан предупреди, че контролът на въздушното движение и други проблеми с летищата означават, че пътниците все още могат да очакват летни закъснения на европейските аеропорти, които причиниха трудности на летовниците през последните седмици.

Той предположи, че пътниците също ще трябва да свикнат с по-високите цени. "Горивото премина от 40 долара за барел до над 100 долара за барел. Така че не е възможно да продължим да предлагаме такива условия в среда с високо гориво. Дните на тарифите от 9.99 евро вероятно са към края си", каза той.

Ryanair очаква доставка на 50 нови самолета Boeing 737 с по-висока ефективност и по-ниски емисии тази зима, "така че вярвам, че ще се представим добре в рецесия, ако има такава", добави Сорахан.

Все още няма коментари
Нов коментар