Правителството започва още процедури за концесии на плажове

Търси се концесионер на плажовете "Камчия - Север" и "Кабакум - юг"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерски съвет обяви началото на процедури за концесия на няколко плажа. Това са "Камчия - Север" 3, 4 и 5 в комплект, Варненският "Кабакум - юг" и морски плаж "Червенка", община Созопол.

Към момента според регистрите на Министерство на туризма въпросните плажове са под наем. Последният кабинет на премиера Бойко Борисов обаче е силно активен в отдаването на плажовете на концесия за следващите 20 години, като през миналата години броят на процедурите е над 30. През тази търговете продължават усилено.

С плаж се сдоби отново и свързано с лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки дружество, като малко след това той подкрепи проекта за нова конституция на ГЕРБ, без да го е чел.

Колко се търси

Предлага се срокът на всяка от концесиите този път да е 15 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за "Червенка" е 12.6 хил. лв. без ДДС, за "Кабакум - юг" - 86.1 хил. лв., а за "Камчия Север 3", "Камчия - Север 4" и "Камчия - Север 5" - 32.2 хил. лв. "Размерът е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия", обясняват от Министерския съвет.

Наемател на въпросните части на Камчия със заповед от май 2019 г. "Фонд Мира", собственост на "В еър" на Полина Карастоянова и Румен Христов. Компанията плаща наем от 33 хил. лв. на година.

Mарешки и плажовете

Сега правителството търси и концесионер на "Кабакум юг" между Варна и Златни пясъци . През есента на миналата година правителството даде на концесия "Кабакум север 2" (14 638 кв. м.) на фирма, свързана Веселин Марешки. Дружеството е "Булмедикс 2012" - собственост на доскорошния депутат от "Воля" и смятан за дясна ръка на Марешки Андон Дончев. Проверка на "Капитал" установи, че седмица по-рано - на 27 август 2020 г. Министерство на туризма е отдало другата част от плажа - "Кабакум север 1" (обща площ 6 166 кв. м.) под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки - Веска Марешка.

Интересното беше, че компанията наемател "Белвекс" се е състезавала на търга за наем с "Булмедикс 2012" на Дончев. "Булмедикс 2012" е избрана за наемател с цена от 40 хил. лв., но се отказва, като не внася в срок наемната цена. Това става ясно от заповедта на Министерство на туризма от края на август. Така се стига до избора на втория участник - "Белвекс", на майката на Марешки - Веска и "Марешки холд" АД, която обаче е предложила доста по-ниска цена - 25 хил. лв.

"Кабакум - Север" е същият плаж, върху чийто пясък през 2012 г. Веселин Марешки построи небезизвестния си двуетажен "фитнес".

Все още няма коментари
Нов коментар