🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испанският парадокс: германци и французи може, испанци - не

Как се случи така, че докато курортите им са пълни с чуждестранни туристи, местните хора не могат да стигнат дотам

Желаете малко пролетно бягство до Мадрид, Майорка или слънчевите Канарски острови? Ако сте в Германия или Франция, никакъв проблем - просто се качете на самолет. Ако сте във Великобритания, изчакайте до 30 март и ще можете да направите същото. Но ако сте в Испания, може да нямате късмет.

Действащите в момента в Испания противоепидемични мерки водят до следната абсурдна ситуация - далеч по-лесно е за чуждестранни туристи да прелетят хиляди километри до популярните ваканционни дестинации в страната, отколкото за испанците да се качат на колите и да стигнат дотам.

Мерките, които блокират пътуването между испанските региони, целят да предотвратят нова вълна от инфекции от коронавирус по време на пролетните почивки и наближаващите великденски празници. Само че за чуждестранните туристи няма подобни ограничения и те могат да летят до Испания само с предоставен негативен PCR тест, без да подлежат на карантина. Това важи дори за държави с по-високи нива на нива на инфекции с коронавирус като Франция и Германия - нещо, което дори главният правителствен имунолог Фернандо Симон определя като "нелепо".

Тази парадоксална ситуация илюстрира хаотичността на ограниченията за пътуване в Европа по време на пандемията. Докато лидерите на ЕС съветват държавите да не ограничават твърде силно презграничните пътувания, националните лидери са свободни да налагат местни мерки на базата на ситуацията с COVID-19 в страните им и така се стига до какофония от несъвместими правила.

"Марсилезата" по улиците на Мадрид

"Може ли някой да ми обясни защо ние не можем да отидем да видим бабите и дядовците си, но французите могат да дойдат в Мадрид, за да се напият?. Аз съм от Гипоскуа и не мога да отида до съседна Риоха. Но французите могат масово да идват тук. За какво е всичко това?", запита в гневен монолог по време на свое скорошно тв шоу един от звездните испански готвачи Карлос Аргиняно.

Разликите в правилата за испанците и за чужденците са видими в Мадрид, който е пълен с френски туристи. Въпреки нарастващите нива на инфекции от COVID-19, местната власт в Мадрид отказва да затвори баровете и ресторантите. Решението привлича хиляди френски туристи, които бягат от много по-строгите ограничения в родината си.

Преди дни испанска тв излъчи репортаж от мадридски улици, изпълнени с млади французи, пеещи "Марсилезата", докато обикалят от бар на бар. В същото време полицията съобщава, че е прекратила над 230 нелегални домашни партита, много от които в Airbnb жилища, пълни с чуждестранни туристи.

"Германският" остров

На Майорка плажовете и улиците са изпълнени не от французи, а от наскоро пристигнали германски туристи. Откакто по-рано през март балеарският остров бе премахнат от списъка на Берлин за зони с висок риск от COVID-19, там са започнали да пристигат пълни полети.

Фактът, че чуждестранни туристи могат лесно да идват от Берлин, Франкфурт или Мюнхен, а на хората от Валенсия им е забранено да отидат до намиращата се на 45-минутен полет Майорка, обяснимо предизвиква недоволство. "Германците идват от места, където нивата на инфекции са четири пъти над тези на Балеарските острови, но испанците са заключени в регионите си", отбеляза в свой скорошен коментар радиожурналистът Исиас Лафуенте.

В отговор на надигналия се ропот испанският министър на здравеопазването Каролина Дария подчертава, че испанците имат същите права да пътуват в ЕС. "По същия начин, по който всеки испански гражданин може да пътува до който и да било европейски град без каквито и да било ограничения, така и всеки гражданин от Шенгенската зона може да пътува да Испания", каза тя, като добави, че след като пристигнат, от чужденците се очаква да спазват националните правила за пътуване.

Въпреки мърморенето, завръщането на германците е добре дошло за испанската туристическа индустрия, след като броят на чуждестранните посетители в страната падна с 80% миналата година до 19 млн. души, което е най-ниското ниво от 1969 г. насам. През 2020 г. приносът на туризма към испанския БВП се е свил до 4-5% при 12% през 2019 г.

Eurowings, нискотарифната авиокомпания на Lufthansa, е добавила 300 нови полета от Германия до Майорка за Великден, за да посрещне търсенето след вдигането на карантината. Ryanair е обявила 200 допълнителни полета до Майорка и Аликанте.

Но макар външният наплив да осигурява временно облекчение за собствениците на хотели и заведения в Испания, Карлос Абела, председател на туристическата организация Mesa del Turismo, отбелязва, че чуждестранните туристи няма да успее да покрие загубите от това, че испанците са принудени да си стоят вкъщи. Абела нарича наложените от Испания ограничения за пътуване "кафкиански" и посочва, че са нелогични и пълни с вратички. Например нищо не пречи на жител на Барселона да лети до Майорка, стига само да мине през Берлин.

Все още няма коментари
Нов коментар