Чудото на гръцките плажове

10 места, където непременно да прострете хавлията си

Чудото на гръцките плажове
Чудото на гръцките плажове
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако нещо може да бъде определено като осмото чудо на света, плажовете на Гърция трябва да получат титлата (поне през лятото). Бреговата ивица на Гърция е дълга 13 676 км, а сред сините води на гръцките морета са пръснати между 1200 и 6000 острова в зависимост от това как дефинирате понятието "остров". През 2021 г. 545 гръцки острова и 16 марини получиха международен сертификат за чистота "Син флаг" и класираха страната втора в света след Испания.

Какво означават тези числа за редовия градски жител, закопнял за няколко дни край морето? Означават пленително разнообразие и възможност да открие онова място по бреговете на Средиземно море, което му е по вкуса.

Искате чист пясъчен плаж с плавен наклон към водата и стратегически разположена таверна наблизо? Копнеете за усамотението на дълбок залив, закътан сред скалите? Търсите място, където да се гмуркате в дълбокото синьо море заедно с рибите? Или живописна ивица, където ще станат чудни снимки за Instagram? В Гърция ще ги намерите - по много. Тук ви предлагаме 10 плажа в близки и далечни краища на Гърция, които заслужава да посетите през 2021 г.

За щастие ние, българите, не трябва да пътуваме дълго, преди да попаднем на първата прекрасна ивица гръцки плаж. Халкидики е на няколко часа път с кола, а по брега му са подредени плажове за всеки вкус и предпочитания. Конкуренцията е ожесточена, но Порто Куфо е може би най-живописният. Разположен на Ситония, втория ръкав на полуострова, той е почти напълно заграден от извисяващи се планински склонове. Единствено тънка ивица вода го свързва с простора на Бяло море. Водата в залива е дълбока, прохладна и синя.

Ако искате по-традиционен пясъчен плаж, но не искате да се отказвате от гледката на живописно оформените скали, отправете се към плажа Кариди край Вурвуру. Популярността му сред туристите е напълно заслужена.

Но защо да се ограничаваме с Халкидики? Гърция и плажовете ѝ подканват да изследваме, да търсим нови преживявания и любими места. Йонийското крайбрежие е отличен начин да съчетаем пътуването, откривателството и лежерната почивка. Корфу отдавна е любима дестинация за българите заради неповторимата си атмосфера, която смесва гръцка и италианска традиция с детските спомени за книгите на Джералд Даръл. Но Корфу предлага и чудесни плажове. За щастие шест от най-добрите са концентрирани около Палеокастрица - организирани, с разнообразни съчетания от пясък и камъчета и възможности за водни спортове.

Когато търсите плаж с драматичен пейзаж, йонийските острови южно от Корфу са мястото. Порто Кацики на Лефкада е незабравимо преживяване. Дълбокият скален залив с надвиснали сиви скали пази плаж от кръгли бели камъчета, които влизат в невероятно синьо море. Според легендата оттук поетесата Сафо скочила от скалите в морето заради нещастна любов. На вас ще ви се прииска да направите същото, но за да усетите удоволствието от прохладата на сапфирената вода.

Плажът Миртос на Кефалония редовно влиза в класациите за най-добрите плажове на Гърция - и с пълно основание. Той съчетава блестяща ивица от камъчета край лазурно море в каменната прегръдка на обрасли с гъста зеленина склонове.

Но да се отправим към гръцките острови, осеяли с архипелазите си източната част на Средиземноморието.

С хилядолетната си история и живописния пейзаж най-големият гръцки остров - Крит, е малка вселена. Сред многобройните му плажове един се откроява - Елафониси. Разположен е в югозападния му край, но пътуването дотам си заслужава заради романтичната гледка на бледорозовия пясък край морето и великолепните залези.

Създаден от древна вулканична дейност, която продължава да променя облика му, Санторини има драматичен пейзаж със също толкова драматични плажове. Звездата сред тях е Кокини (Червеният) плаж - сюрреална геоложка комбинация от ръждивочервени вулканични скали, които влизат в яркосиньо море. Теренът е предизвикателен за ходене, но се получават великолепни снимки.

Когато искате да съчетаете плажуването с активната почивка, Лемнос е мястото. Островът е чаровно съчетание от вулканични скали, ниски хълмове, традиционни селца - и вятър, подходящ за уиндсърф и кайтсърф. Разположен в зона "Натура 2000", плажът Керос предлага широка пясъчна ивица и съчетание от вятър и вълни, подходящи и за начинаещи, и за напреднали. Досега не сте опитвали нито уинсърф, нито кайтсърф? Сега е времето да се научите!

Градчето Пломари на Лесбос е известно с великолепното узо, което се произвежда в малките и големи мести дестилерии. Със старата си, леко запусната архитектура самият град е истинско удоволствие за разходка. Местният плаж също си заслужава - пясъчен и с изглед към безбрежния простор на Средиземноморието.

За да се порадвате на отлични плажове в гръцкото Средиземноморие, няма нужда да взимате ферибот и да губите ценно време в пътуване, което бихте могли да употребите под слънчевите лъчи и в морето. До полуостров Пелион се стига с кола по магистралата за Атина, а сред високите му склонове, осеяни с традиционни селца, ще откриете разкошни плажове като Папа Неро - дълъг, покрит с фин бял пясък и спокоен, идеално място за семейна ваканция.

Текст: Димана Трънкова

Фотография: www.visitgreece.gr, Антони Георгиев