Инфлацията се ускорява и през юни заради цените на горива и туристически услуги

На месечна база обаче ценовото равнище е с 0.2% по-ниско от това през май, показват данните на НСИ

Пакетните услуги за почивка и екскурзии са с 11.8% по-скъпи тази година спрямо същия период на миналата
Пакетните услуги за почивка и екскурзии са с 11.8% по-скъпи тази година спрямо същия период на миналата
Пакетните услуги за почивка и екскурзии са с 11.8% по-скъпи тази година спрямо същия период на миналата    ©  Юлия Лазарова
Пакетните услуги за почивка и екскурзии са с 11.8% по-скъпи тази година спрямо същия период на миналата    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията се ускорява за четвърти пореден месец през юни - до 2.7% на годишна база, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Годишното увеличение се дължи на по-високите цени в транспорта, развлекателния и туристическия сектор. На месечна база обаче цените са средно с 0.2% по-ниски от ценовото равнище през май.

Разбивката през юни

Ускорението на годишната инфлация през юни се дължи на няколко фактора. Най-големият е транспортът, където повишението на цените спрямо юни 2020 г. е с 12.8%, докато месец по-рано беше 11.6%. Големият двигател са горивата, които поскъпват с цели 24% на годишна база. В групата нагоре са и цените на велосипедите - с 8.1%, но те не са с толкова голяма тежест, колкото горивата за лични автомобили.

В развлекателния и културен сектор инфлацията също се ускорява спрямо предходния месец - от 7.5% на 9.5% през юни. Макар че няколко стоки и услуги отчитат поскъпване на годишна база (като книги, градинарство, ветеринарни услуги), най-значимо за ускорението през юни е увеличението на цените в туристическия сектор. Пакетните услуги за почивка и екскурзии са с 11.8% по-скъпи тази година спрямо същия период на миналата.

Най-голямо увеличение на цените за месеца обаче отчита природният газ, който е с 37.6% над нивото си от юни 2020 г., следван от масла и мазнини, които поскъпват с 26.2% (най-вероятно заради олиото).

На месечна база обаче статистиката отчита спад на ценовото равнище средно за страната - с 0.2% спрямо май. Това се дължи предимно на месечно понижение на цените на плодове и зеленчуци (със съответно 3.5% и 5.4%), като така средно цените на храните намаляват с 1%, показват сметките на НСИ.

Разликата с Европа

Според европейския Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) годишната инфлация е малко по-ниска - 2.4% през юни, като има ускорение от 2.3% през май. На пръв поглед според методологията показателят по ХИПЦ би трябвало да е по-висок, защото в България транспортът и развлекателният сектор са с по-голям дял. Разликата идва от потребителските навици на българи и на средностатистическите живеещи в еврозоната.

На практика обаче повишението на ценовото равнище идва до голяма степен от горивата за автомобили. Инфлацията при тях е еднаква в двете методологии, но в Европа те заемат едва 28% от разходите за транспорт, а в България делът им е цели 54%, което ги прави по-значими при сметките за общата инфлация.