Хотелиери, туроператори, заведения ще кандидатстват за 30 млн. лв. държавна помощ

Компаниите имат десет дни да кандидатстват, а ще получат парите вероятно януари

5500 компании със спад в оборота от 30% се очаква да кандидатстват. Максималната субсидия ще е 1.8 млн. евро за група свързани предприятия
5500 компании със спад в оборота от 30% се очаква да кандидатстват. Максималната субсидия ще е 1.8 млн. евро за група свързани предприятия
5500 компании със спад в оборота от 30% се очаква да кандидатстват. Максималната субсидия ще е 1.8 млн. евро за група свързани предприятия    ©  Георги Кожухаров
5500 компании със спад в оборота от 30% се очаква да кандидатстват. Максималната субсидия ще е 1.8 млн. евро за група свързани предприятия    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очакваната от месеци държавна помощ за туристическия бранш започва да се приближава до получателите си след като в петък туристическото министерство отвори десетдневен прозорец за кандидатстване за ликвидна подкрепа на хотелиери, ресторантьори, туроператори и фирми от различни съпътстващи туристически дейности. Заложеният бюджет е 30 млн. лв., като сумата ще се разпредели пропорционално измежду кандидатите, но при наложен таван до 20% от оборота за предкризисната 2019 г. А при така разписаните срокове, с голяма вероятност средствата ще стигнат до фирмите в началото на следващата година.

Помощ за около 5500 фирми

В петък туристическото министерство отвори в системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) възможност за кандидатстване за ликвидна подкрепа като документи се приемат електронно до 29 ноември. От нея могат да се възползват фирми с основна или допълнителна дейност по 17 кода от националния класификатор, в чиито обхват по изчисления на бизнеса попадат малко над 44 хил. дружества от туризма. А освен големите звена в него - хотелиери, туроператори и заведения, помощта ще е отворена и за съпътстващи дейности като услуги за отдих и развлечения, организиране на конгреси и събития, спа центрове и други.

Най-важният критерий за кандидатстване е конкретното дружество да има поне 30% спад на оборота през 2020 г. спрямо предкризисната 2019 г.- "лесно постижимо" изискване предвид, че секторът на туризма е сред най-пострадалите от коронапандемията. От кандидатите ще се изисква още да са регистрирани преди 1 януари 2019 г., както и да нямат задължения към държавата и общините преди 2020 г. Сред другите изисквания са дружествата да имат оборот от поне 500 лв. за 2018 и 2019 г., както и да не са в процедура по несъстоятелност или ликвидация.

Според оценки на браншови сдружения на всички изисквания едновременно се очаква да отговорят около 5500 фирми в сектора, измежду които вероятно ще бъде разпределена и помощта от 30 млн. лв. Според заложените изисквания това ще се случва пропорционално, но максимум до 20% от оборота на конкретното дружество за 2019 г. Има заложен и абсолютен таван за получаване на средствата - фирмите могат да усвоят максимум 1.8 млн. евро за група свързани предприятия, става ясно от публикуваните указания.

Още 40 млн. лв са в бюджета, но без яснота

Макар и заложена за тази година, настоящата помощ от 30 млн. лв. с голяма вероятност ще стигне до фирмите в началото на 2022 г. предвид факта, че кандидатстването продължава до 27 ноември, след което предстои и класиране на подадените документи. Но това е само част от сумата от 70 млн. лв., която бе заложена в гласуваната преди разпускането на парламента през септември актуализация на бюджета, като хоризонтът за останалите средства е неясен. По план 10 млн. лв от тях трябва да бъдат насочени към туроператори, дължащи пари на клиенти за нереализирани пътувания, и екскурзоводи, а останалите средства - за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията. И двете схеми не са стартирали, като не е ясно дали е възможно осъществяването им до края на годината, предвид че трябва да преминат и през процедура на одобрение в ЕК.

В момента недействаща е и схемата за подпомагане на чартърни полети, която осигуряваше по 35 евро помощ за заета седалка в самолета. Тя бе спряна от туристическото министерство, след като при актуализацията на бюджета, която трябваше да одобри продължаването й, депутатите са записали, че от нея могат да се възползват туроператори, ползващи услугите на български авиопревозвачи с валиден оперативен лиценз. Именно думата "български" обаче се различава от одобрената държавна помощ от Брюксел, която включва възможността да се ползват авиокомпании с валиден лиценз за полети до България, без да е задължително да са местни. Така тази схема за подпомагане ще може да стартира след евентуални корекции в закона за бюджета, които обаче могат да бъдат направени след сформирането на нов парламент.

Все още няма коментари
Нов коментар