🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tуроператорите ще могат да кандидатстват за нова държавна помощ от 16 млн. лв.

Очаква се схемата да стартира на 1 юли, като средствата ще се ползват за връщане на пари на клиенти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Туроператорските компании ще могат да кандидатстват за нова държавна помощ, която ще се ползва единствено за възстановяване на пари на клиенти за планирани, но нереализирани покрай пандемията пътувания от 1 март до 31 декември миналата година. Парите, които са общо 16 млн. лв., ще се разпределят на база оборот, но максимум дължимите суми към клиенти. Това е новата схема, по която държавата ще се опита да подпомогне този сектор, който е един от най-тежко пострадалите от кризата.

Схемата е обещана от месеци, но стартът й се забави, а фирмите вече са в процес на възстановяване на пари. Сега плановете са кандидатстването да започне от началото на юли.

16 млн. лв. за дългове към клиенти

Досега туроператорите получиха два пъти помощ от държавата след дълги преговори с правителството и дори протести. Макар че те бяха един от първите бизнеси, усетили удара на пандемията след като започнаха да отменят програми за пътувания още преди идването в България на коронавируса, първите пари, които им бяха изплатени дойдоха през януари. И тогава се оказа, че вместо обещаните 10% от оборота фирмите са получили 1% субсидия заради високия брой кандидатстващи и отделения малък бюджет от 10 млн. лв. Впоследствие през март бе стартирана нова схема за подпомагане с 55 млн. лв. бюджет.

Сега от туристическото министерство съобщиха, че има одобрение на ЕК за нова държавна помощ за туроператорите. Измежду фирмите в бранша ще се разпределят 16 млн. лв., които могат да се ползват само за покриване на дългове към клиенти, чиито предплатени пътувания не са били реализирани, но те са пожелали да получат обратно парите си вместо ваучер за алтернативно пътуване. Условието е, че една фирма може да получи максимум 15% от оборота си за 2019 г., но не повече от сумата, дължима към клиенти. Самите провалени пътувания е трябвало да се състоят в периода между 1 март и 31 декември 2020 г., е друго условие за кандидатстване.

На този етап няма яснота кога точно ще започне приема на документи, който ще се случва през електронната система за управление на националните инвестиции (СУНИ). По план това трябва да се случи от 1 юли, но туристическото министерство съобщава на сайта си, че предстои решение на Министерски съвет за откриване на схемата за подпомагане и детайлните условия по нея.

Дългове за над 100 млн. лв.

Все още няма публична информация каква сума дължат туроператорите на клиентите си за нереализирани пътувания като оценките през последните месеци на различни компании и организации в бранша са за между 100 и 140-150 млн. лв. Още през лятото на миналата година бяха приети текстове в закона за извънредното положение, които пък дадоха възможност на фирмите да издават ваучер за алтернативно пътуване вместо възстановяването на пари на клиентите. Ако самите те не се възползват от него в срок от 1 година, то тогава туроператорът дължи цялата предплатена сума. Именно през март започна и периода, в който туроператори и туристически агенции трябваше да започнат да връщат пари покрай първите провалени почивки заради локдауна от миналата година.

10% плажовете по морето ще са с безплатни чадъри

13 от общо 133 плажа на морето, които са отдадени под наем или на концесия, през настоящия сезон ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги. Това съобщи министерството на туризма след като преди няколко седмици бе взето решение да се предложи и за сезон 2021 на стопаните да намалят цените си срещу реципрочно намаление на таксите, които плащат към държавата. Сред ивиците са централния и северния плаж в Бургас, централните плажове в Приморско и Царево, плажът "Устието на Велека" край Синеморец, Ривиера и др. Други 52 плажа ще намалят цените си и те ще бъдат между 1 и 6 лв. за чадър и шезлонг, а 42 ивици искат да работят с цените по договорите си, става ясно от информацията. Все още разговорите с концесионери и наематели продължават.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Като няма оправия какво му остава на хората, освен да си подари екскурзия.

    Нередност?
Нов коментар