🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Санкциите срещу Беларус свиват доставките на калиеви торове

По-високите цени на поташа може да доведе до по-високи цени на земеделските култури

Най-големият производител на поташ в Беларус няма да може да изпълни поръчките.
Най-големият производител на поташ в Беларус няма да може да изпълни поръчките.
Най-големият производител на поташ в Беларус няма да може да изпълни поръчките.    ©  Reuters
Най-големият производител на поташ в Беларус няма да може да изпълни поръчките.    ©  Reuters
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Една от най-големите компании в бранша на добив и преработка на калиев карбонат - JSC Belaruskali, заяви, че поради форсмажорни обстоятелства няма да успее да изпълни сегашните си ангажименти по доставка. Това става ясно от писмо на износител на материала, което е било видяно от Bloomberg.

Последствията от недостига на тора в световен мащаб биха били тежки, защото калиевият карбонат, също известен и като поташ, се използва в огромна част от хранителните култури, но главно при царевицата и соя. Ефектът ще бъде усетен и за различни зеленчуци.

Беларус изнася между 10 и 12 млн. метрични тона годишно, като Belaruskali държи около 20% от световните доставки, показват данни на Green Markets. Ситуацията, в която се намира компанията, е особено тежка за страните, които разчитат изключително много на Belaruskali за осигуряване на тор. Подобни страни са Китай, Русия и Бразилия.

"Глобалните договори за поташ се запазиха на най-високите си цени от 2008 г., осигурявайки още една година на скъпи суровини за фермерите и силни печалби за производителите", каза в имейл за Bloomberg Алексис Максуел, анализатор в Green Markets. "Санкциите срещу Беларус, които САЩ наложиха, елиминираха ключов конкурент", добавя Максуел. Отпадането на беларуската компания от пазара не би било толкова голям проблем, ако имаше възможност за покриване на нуждите на сектора от други производители, но леснодостъпни такива за момента липсват.

Санкциите на САЩ срещу Belaruskali, единствената, която добива поташ в Беларус, влязоха в сила на 8 декември. Тези срещу Belarusian Potash Company, изнасяща целия калиев карбонат, трябва да влязат в сила от 1 април тази година и се очаква допълнително да усложни веригата на доставки. За да се възползва от ситуацията, Русия е удвоила количеството на поташа, който изнася в Бразилия. Това стана ясно от интервю на бразилския президент Жаир Болсонару пред бразилско радио.

Един губи, втори печели

Канадският производител на торове Nutrien заяви в сряда, че скокът в цените на поташа поради силното глобално търсене и слабото предлагане ще увеличи печалбата му през 2022 г. Компанията прогнозира годишна коригирана печалба между 10.20 и 11.80 долара на акция, над средната оценка на анализаторите от 9.46 на акция, според данните на Refinitiv.

Печалбите на компанията миналата година също бяха повлияни от рекордното глобално търсене на поташ от около 70 млн. тона, което помогна на Nutrien да отчете почти четирикратен скок в печалбата за четвъртото тримесечие. Производителят на торове очаква високите цени на царевицата и соята, заедно с бъдещите маржове на реколтата, които са доста над средните за 10 години, да насърчат производителите да инвестират в своите култури.

Канадската компания очаква проблемите с доставките да продължат и през 2022 г. Това само се засилва от допълнителните ограничения, които бяха наложени върху беларуския поташ, транспортиран през Литва.