Украйна завежда дела срещу Полша, Словакия и Унгария в СТО. ЕК още не е решила дали ще ги защити.

Решението е резултат от едностранните им действия да наложат забрана за внос на украински селскостопански стоки

В навечерието на избори в Полша еврокомисарят по земеделието Моравецки не крие разочарованието на ЕК да прекрати забраната за вноса на украинско зърно в петте най-засегнати страни
В навечерието на избори в Полша еврокомисарят по земеделието Моравецки не крие разочарованието на ЕК да прекрати забраната за вноса на украинско зърно в петте най-засегнати страни
В навечерието на избори в Полша еврокомисарят по земеделието Моравецки не крие разочарованието на ЕК да прекрати забраната за вноса на украинско зърно в петте най-засегнати страни    ©  European commission (audiovisual service)
В навечерието на избори в Полша еврокомисарят по земеделието Моравецки не крие разочарованието на ЕК да прекрати забраната за вноса на украинско зърно в петте най-засегнати страни    ©  European commission (audiovisual service)
Темата накратко
  • Докато България и Румъния се отказаха от мораториума на украинското зърно, Словакия разшири предишната забрана за четири вида зърно.
  • Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фуражи.
  • Унгария пък забрани допълнителни 25 продукта, включително месо.

Украйна обяви, че завежда дела в Световната търговска организация (СТО) срещу Полша, Словакия и Унгария в резултат на решението им едностранно да наложат забрана за внос на украински селскостопански стоки. Ограниченията в трите държави дойдоха, след като Европейската комисия реши да не удължава временната забрана за внос на украински продукти в най-засегнатите съседни на Украйна страни от ЕС (включително България), обявена в петък (15 септември).

Забраната на ЕС, която обхващаше пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена, първоначално беше въведена, за да успокои страните на първа линия, изправени пред наплив от украинско зърно. В същото време тя се отрази негативно на други сектори в хранително-вкусовата промишленост, като например производството на олио в България.

В крайна сметка Румъния и България предпочетоха да се откажат от забраната и да избегнат други усложнения, макар че в момента в страната ни това доведе до масирани протести на земеделци. Останалите три страни избраха други начини. Докато Словакия просто разшири предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фуражи през уикенда. А Унгария отива още по-далеч и забранява допълнителни 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

От своя страна, Румъния се разбра с Украйна- само земеделски производители и преработватели ще могат да импортират украински земеделски стоки, като преди това трябва да докажат дефицит на национална продукция.

Зам.-министърът на търговията на Украйна Тарас Качка коментира пред изданието Politico, че Киев се готвел да отвърне и с реципрочна забрана на полския износ на плодове и зеленчуци.

Делото ще бъде внесено директно в Световната търговска организация, а не чрез търговското споразумение с ЕС (което датира от 2016 г. в предприсъединителните преговори и бе допълнително разширено миналата година в знак на солидарност след руската агресия в Украйна), казва още Качка.

Европейската комисия е твърда в решението си

"Търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще преценим едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия", заяви говорител на ЕК в понеделник. Тя не отговори на въпрос дали ЕС би защитил трите държави пред Световната търговска организация, ако Украйна заведе иск, нито какви мерки ще предприеме комисията, ако трите държави не се съгласят да отменят едностранните действия.

Тя добави, че мерките на ЕС да осигурят сухопътни коридори за украинското зърно са успешни и са поели изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. И уточни, че проблемът се създава от това, че Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море.

Предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане на мерки от Украйна за намаляване на изнесените количества. Те се очаква да бъдат окончателно обявени през октомври.

"Европейската комисия трябва да вземе решение за СТО, изненадан съм от тези действия в Украйна, имайки предвид огромните усилия петте най-засегнати държави членки. Споразумение винаги е по-добре от съдебен процес", коментира от своя страна и еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски, който е твърд защитник на мораториума, след срещата на министрите на ЕС в сектора отново в понеделник.

Той намекна, че решението на Европейската комисия е спуснато "най-отгоре" и няма пълно единодушие нито сред комисарите, нито сред държавите членки за него. Той подчерта, че през 2022 г. и първите месеци на 2023 г. е имало много голямо и дестабилизиращо увеличение на вноса на селскостопански продукти от Украйна за пазара на ЕС, особено в най-близките страни. Вносът на селскостопански продукти от Украйна в петте държави е нараснал с близо 5 милиарда евро през 2022 г. в сравнение с 2021 г., каза Войчеховски.

Според него ситуацията далеч не се е успокоила, както обяви комисията, а напротив, през следващите месеци се очаква износ 4700 тона месечно на зърно от Украйна, а тези количества трудно биха били намалени в периода след жътвата, когато обикновено има нарастване.

Кирил Вътев: Ако не бяхме отменили забраната, щяха да ни бъдат наложени глоби от ЕК

Земеделският министър Кирил Вътев коментира в понеделник вечер, че причината България да се откаже от мораториума е, че в противен случай е щяла да бъде глобена от ЕК. "Полша реши да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България взе друго решение - да се договори с Украйна", каза той. И уточни, че има договорка, че "докато не се отработят механизмите за лицензионни режими на определени продукти с определени количества, от Украйна да не влиза нищо".

Изгубихме се в солидарността

За Украйна решението от петък на Полша, Словакия и Унгария за налагане на едностранни забрани е "нарушение на международните задължения", се казва в изявление на украинския вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко от понеделник , което нарече "неприемливо".

"Всички държави - членки на блока, трябва да координират и съгласуват търговската политика, тъй като тя е от изключителната компетентност на ЕС", пише още Свириденко . "За нас е фундаментално важно да докажем, че отделните държави членки не могат да забранят вноса на украински стоки", допълва тя.

"Нашите износители вече претърпяха и продължават да търпят значителни загуби поради престой, допълнителни разходи и невъзможност за изпълнение на външноикономически споразумения", се казва в изявлението. "Ето защо завеждаме дела срещу тях в СТО", казва Свириденко, добавяйки, че в същото време Украйна "се надява, че тези държави ще премахнат ограниченията си и няма да се налага да изясняваме отношенията в съдилищата. за дълго време". Според Свириденко забраната е оставила своя отпечатък върху селскостопанския сектор на Украйна.

В резултат на действията на украинската страна Полската агенция за пресата (PAP) съобщава, че Полша, Словакия и Унгария са се оттеглили от съвместната координационна платформа. Тя представлява диалог на страните на първа линия в ЕС заедно с представители на ЕК и Украйна, които редовно обсъждат въпроса за забрана през последните няколко месеца.

Въпреки че не потвърди слуховете, говорейки пред журналисти на срещата на министрите на земеделието на ЕС в понеделник (18 септември), министърът на земеделието на Полша Робърт Телус предположи, че може да е "опасно" да продължи участието в платформата на фона на опасения за съдебни дела. "Ако сме на тази платформа и ако украинската страна каже, че иска да ни цитира в СТО, тогава всяко изявление, което направим на тази платформа, може да бъде използвано срещу нас", каза той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    44bond_street avatar :-|
    14_Bond_Street
    • - 1
    • + 6

    Полша направи прекалено много за да помогне на украинския режим и той почва да гледа на нея като на Русия.
    Или на спонсора Коломойски, матрицата е същата - отхапи ръката, която те храни.

    Нередност?
Нов коментар