🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Скритите послания в последната реч на Урсула фон дер Лайен

Климатичните промени, преходът към модерна и декарбонизирана икономика, миграцията, както и още ключови въпроси бяха засегнати в годишната реч "За състоянието на съюза"

Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген
Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген
Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген    ©  Reuters
Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годишната реч за "Състоянието на Съюза" на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен със сигурност не е събитие, което повечето хора следят. Тази година обаче беше по-различно. Речта, произнесена на 13 септември при откриването на парламентарния сезон на евродепутатите в Страсбург, беше последната в настоящия мандат на Фон дер Лайен и засегна някои наистина силни реакции на съюза в условия на верига от кризи (ковид, войната в Украйна и руската зависимост в енергетиката, последващата инфлация, проблеми с веригите на доставки и др.). Също така Фон дер Лайен изпрати ясно послание, че почти сигурно ще се кандидатира за нов мандат.

В изявлението си тя обърна специално внимание на Зеления преход, който трябва да върви "ръка за ръка" с модернизацията на икономиката, проблемите и исканията на земеделските стопани, Европа на младите и социална Европа, утвърждаване на търговските партньорства чрез подписване на отдавна отлагани споразумения, миграция, разширяване на ЕС и др. "Като начало трябва да спечелим доверието на европейците, че ще обърнем внимание на техните стремежи и тревоги. И през следващите 300 дни трябва да завършим работата, която са ни възложили", каза Фон дер Лайен.

Макар това да не е практика за събитието, Урсула фон дер Лайен направи и два важни апела, които засягат пряко българите: от една страна, че в извънредни ситуации (като последните наводнения и температурни аномалии), не сме сами. И второ: "България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!" Това заяви тя ясно и високо в пленарната зала, предизвиквайки дълги и бурни аплодисменти.

А амбицията й е кристално ясна - "бъдещето на нашата промишленост в областта на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа", добави тя.

В живото студио на "Капитал" и "Дневник" политическия анализатор Даниел Смилов каза, че това ще предостави "възможности за държави и индустрии, които провеждат този преход. В бъдещото десетилетие в българската политика акцентът трябва да се постави именно върху това". Области като критичните суровини или чистия водород са само малко примери в какво можем да се развиваме или специализираме.

Икономика и конкурентоспособност

След като в началото на мандата си Фон дер Лайен беше заета основно да "гаси пожари" и да се справя с кризи, в последните месеци Европейската комисия трябваше да изготви и да преговаря по огромен брой зелени законодателни досиета. И докато доскоро подходът беше, че правим всичко, за да спасим свръхамбициозните си зелени цели, в сряда за първи път се заговори, че модернизацията и декарбонизацията трябва да вървят ръка за ръка.

В тази връзка евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, коментира, че "Зелената сделка не може да е за сметка на европейската икономика". С други думи, Европа чува и разбира умората на бизнеса от безкрайните европейски регулации и е готова да им даде глътка въздух в името на икономическия растеж.

Въпреки това икономическото развитие трябва и може да бъде и устойчиво. "През последните пет години броят на заводите за чиста стомана в ЕС нарасна от нула на 38. Понастоящем привличаме повече инвестиции в чист водород от САЩ и Китай, взети заедно. Това е силата на отговора на Европа спрямо изменението на климата", добави Фон дер Лайен.

Не на последно място, усилията, които европейският бизнес полага за декарбонизация, не трябва да бъдат за сметка на конкурентоспособността му. "Твърде често дружествата ни биват изключвани от чуждестранните пазари или стават жертва на хищническо ценообразуване. Често са подбивани от конкуренти, възползващи се от огромни държавни субсидии", докато вървят към нет зеро икономика, каза Фон дер Лайен. В тази връзка тя обяви, че комисията започва антисубсидийно разследване на идващите от Китай електрически превозни средства.

Друг гост в живото студио - евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП), изтъкна, че категоричността ѝ към Китай според него е предизвикана от състоянието на европейската индустрия все пак. "Тревогите, свързани с Китай, са адресирани по категоричен начин, който рядко може да се види от Брюксел", коментира евродепутатът.

Освен усилията за по-социална Европа и за квалифицирането и развитието на кадрите (тъй като 74% от МСП заявяват, че са изправени пред недостиг на умения) Фон дер Лайен поиска помощ за малкия и средния бизнес, и то веднага. "Още преди края на годината ще назначим представител на ЕС за МСП, който ще докладва директно на мен. Искаме да чуваме пряко от малките и средните предприятия за ежедневните им предизвикателства'', каза тя.

Привличане на инвестиции във всичко - от микроелектроника до квантови изчислителни технологии и изкуствен интелект, от биотехнологии до чисти технологии, също е стъпка в тази посока. "Смятам, че Европа заедно със своите партньори трябва да бъде начело на разработването на нова световна рамка за изкуствения интелект, изградена върху три стълба: предпазни мерки, управление и иновации", каза Фон дер Лайен, реферирайки към първия закон за изкуствения интелект, който ЕС прие наскоро.

Реверанс към фермерите и външни търговски отношения

Поредицата от кризи, в паралел с големия набор от регулации, неминуемо засегна и земеделието в ЕС. Освен спорните досиета за индустриалните емисии, които предполагат налагането на емисионни квоти за някои големи стопанства, или закона за възстановяване на природата за заделяне на по-голям процент необработваема земя, да не говорим за вноса на украинско зърно. "Поради тази причина искаме да започнем стратегически диалог относно бъдещето на селското стопанство в ЕС. Убедена съм, че селското стопанство и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка. Имаме нужда и от двете", каза Урсула фон дер Лайен.

Освен храните, които е днешните условия могат да бъдат заплаха за сигурността на континента, значението на критичните суровини, които са в основата на ключови производства също нараства. Макар ЕС да опитва да си осигури максимална независимост за тях и местно производство, търговските отношения с трети страни няма как да бъдат заобиколени.

"Сключихме нови споразумения за свободна търговия с Чили, Нова Зеландия и Кения. Следва да се стремим да завършим споразуменията с Австралия, Мексико и Меркосур до края на тази година", каза Фон дер Лайен.

Връзките между Изтока и Запада също ще продължат да се засилват - от Индия и до Западна Европа. Предстои изграждане не само на икономически, но и на търговски и енергийни коридори. Важен момент е дали и как България ще бъде поставена на картата, смята и гостът ни в студиото Петър Витанов от социалистите.

"България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство"

За мястото на България и Румъния в по-голямата европейска интеграция роля има и темата за Шенген. Според политолога Даниел Смилов важно беше топлото посрещане от залата на призива на председателката на ЕК за включването на България и Румъния в шенгенското пространство. "Това ще има някаква форма на натиск върху двете държави, които все още имат възражения", допълни Смилов.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/Renew) също коментира за студиото, че думите й не са новина, но настоя, че "българските и румънските граждани не трябва да бъдат стигматизирани". Според него е необходима по-интензивна комуникация, за да се предадат правилните послания особено в Австрия и Нидерландия.

По време на студиото евродпутатът от Зелените Томас Вайз коментира, че разширяването не трябва да се основава на факти, а България и Румъния са изпълнили всички критерии преди много години, няма легитимна причина да бъдат спирани, а са блокирани заради вътрешнополитически причини и предизборни кампании. Но Зелените настояват да спре тази блокада, поне в австрийското правителство, в което те са партньор. "Въпрос е и на добросъседски отношения най-накрая да премахнем тази блокада", изтъкна той.

Скоро 30 или повече държави в ЕС?

Председателката на комисията обърна достатъчно внимание на потенциалното разширяване на съюза без да даде конкретика как и кога броят на европейските държави може да задмине 30. Андрей Ковачев коментира, че дали до края на десетилетието ще има разширяване, никой не може да каже. Не смята, че теорията да влязат всички наведнъж е много реалистична, защото държавите са много различни. "За да не отчайваме гражданите им, ЕС трябва да се отваря за тези държави поетапно по различните проекти и програми и инициативи на ЕС", смята Ковачев.

Според него Украйна, Молдова и потенциално Грузия трябва да получат справедлива възможност да тръгнат по пътя на евроинтеграцията, както и Турция. Трябва да имаме ясна визия, че това са нашите съседи, това са европейци и трябва да са част от нашата ценностна система, допълни евродепутатът.

Поглед към бъдещето

Ако трябва да сме обективни, мандатът започна с друга голяма криза, която очаквахме, че ще разруши съюза - Брекзит, каза Бойко Благоев, временно изпълняващ длъжността ръководител на Европейската комисия в София, като изтъкна, че "въпреки поредицата от кризи ЕС се справя и продължава да работи по дадените през 2019 г. политически заявки".

Евродепутатът Радан Кънев обаче вижда за първи път рискове за европейското бъдеще на България. Според него има една политическа партия, която се подготвя професионално за тези избори и която иска да ни извади от ЕС - "Възраждане", а всички останали проевропейски политически партии се намират в доста окаяно партийно състояние и не вижда да се подготвят за тези евроизбори. По думите му темата за въглищната енергетика е една от тези, които ще бъдат използвани.

Популяризирането на темата "Европа: Речта на Урсула фон дер Лайен 2023" е финансирано с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на авторите им, спазват редакционните стандарти на "Дневник" и "Капитал" и Европейската комисия не отговаря за съдържанието им.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Неолибералните опорки на АГ колегата за зеления преход, загърбването на китайските инвестиции и уж загърбването на руските енергоресурси, доведоха до невиждани трусове в икономиката в ЕС и пике на БВП.
    Видимо дълбаенето на дъното ще продължи заедно и начело с Лайен, а междувременно БАСФ изнася част от производството си в САЩ, СЕАТ в Истания затваря, Шкода и Тойота в Чехия затварят - временно засега, Лафарж затваря завод във Франция...
    Това в доклада го няма.
    Повече от ясно е какво ще се случи с ЕС от 6 януари, когато Д.Д.Тръмп стане президент.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 5

    Европа затъва, а Урсула говори неща в които и самата тя не вярва, че ще се случат :(. Европа за съжаление няма силни лидери или ако имаше лесно ги остраниха с медийни кампании и измислени обвнинения. Фон дер Лейн е ясно, че не става за политик в тези динамични времена, още по-малко за лидер на ЕС и виждаме на къде отиват нещата :(

    Нередност?
  • 3
    avn16646894 avatar :-|
    avn16646894
    • - 2
    • + 4

    Нищо случайно не се казва. Относно коментарите ѝ за България, главният въпрос е защо ни се подмазва и какво ще иска от нас, което естествено ще е против интересите ни, както винаги. Или пък дали не е давала обещания под масата да ни вкара в Шенген срещу нещо, което ние сме изпълнили (против интересите ни) и сега гузна ни прави четки. Ако имахме истински журналисти щяха да анализират думите ѝ.

    Нередност?
Нов коментар