🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата узря за счупения пазар на слънчоглед

След години политическа подкрепа за зърнопроизводителите новата власт планира да върне конкуренцията, като разреши вноса от Украйна

След като Кирил Петков и други народни представители предложиха забраната за внос на украинско зърно да отпадне, премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев показаха с числа защо това трябва да се случи
След като Кирил Петков и други народни представители предложиха забраната за внос на украинско зърно да отпадне, премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев показаха с числа защо това трябва да се случи
След като Кирил Петков и други народни представители предложиха забраната за внос на украинско зърно да отпадне, премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев показаха с числа защо това трябва да се случи    ©  Юлия Лазарова
След като Кирил Петков и други народни представители предложиха забраната за внос на украинско зърно да отпадне, премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев показаха с числа защо това трябва да се случи    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Икономически подаръци за любими сектори, облечени като "кризисни" мерки или просто популизъм с патриотични елементи, бяха честа практика в годините на управление на ГЕРБ. Едрите зърнопроизводители са сред най-редовните фаворити - те заплашваха с протест и блокади с трактори пред парламента, а Борисов ставаше щедър с извънредните помощи, компенсациите и т.н.

За вечно получаващите държавни реверанси новото решение на управляващите да се откажат от забраната за внос на украинско зърно, подплатено с икономически аргументи, предизвиква шок.

За незапознатите с бурята, зърнопроизводителите останаха с огромни количества от старата реколта, които не пожелаха да продадат заради спадналите международни цени. Европа отвори след войната пазара си за украинска продукция и специално в България беше внесен над 1 млн. тона евтин слънчоглед. Със забраната от април започна изнудване на местните производители на олио да купят на непазарна цена старите количества на българските производители, но това няма как да се случи. Сега Брюксел е на път да отмени забраната и за първи път в страната има политическа воля България да се върне към пазарния бизнес.

Днес премиер и финансов министър обясниха позицията с числа. От тях се виждат ясно губещите и печелившите. От ограничението за внос на украинска продукция се вдигат цени за хранителната индустрия и за крайните потребители, бюджетът губи приходи от данъци, фабриките за олио пропускат износ. В същия момент губещата и готова да протестира страна - недоволните зърнопроизводители, годишно получават 2 млрд. лв. субсидии и вероятно могат да издържат година със загуби, след като предходната са отчели сумарна печалба 2.5 млрд. лв. Освен това в бизнеса има и пазарен риск, който участниците трябва да си поемат.

Към днешна дата въпреки острата реакция на зърнопроизводителите и заплахата от мащабни протести вдигането на мораториума най-вероятно ще бъде одобрено в парламента, където предстои да бъде гласувано утре.

Сектор с 2.5 млрд. печалби

Финансовият министър и кабинетът защитиха решението с данни и числа, докато земеделският министър Кирил Вътев предпочете да запази по-близка до фермерите позиция и обяви, че не е бил уведомен за решението за вдигане на мораториума. Изначално той подкрепи удължаването му.

Забраната за внос на украинско зърно към момента е нанесла щети на държавния бюджет в размер на 146 млн. лв. от невнесен ДДС. Ако тя продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец, каза Асен Василев.

"С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара народа да плаща повече за брашно, хляб, олио и фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба 2.5 млрд. лева", добави той и представи статистика за печалбите на сектор "Зърнопроизводство".

Според данните му приходите от производство на зърнени култури миналата година са 9.976 млрд. лв., а декларираната печалба в сектора е 2.5 млрд. лв. Те са по-високи от предходната година, когато са били съответно 7.965 млрд. лв. и 1.862 млрд. лв., а това означава ръст над 25%.

И 2 млрд. субсидии

Премиерът Денков пък опроверга с числа твърденията на земеделски производители за "липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора". Фермерите емоционално обявиха, че са "тотално неглижирани", докато са изправени пред "безпрецедентни трудности". През 2022 г. селското стопанство е получило около 1.6 млрд. лв. субсидии и помощи. През тази година сумите ще достигнат 2 млрд. лв. От тях чрез Държавен фонд "Земеделие" 890 млн. лв. европейски средства и 388 млн. лв. национално съфинансиране. Отделно от това 390 млн. лв. от централния бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на Министерството на земеделието и храните.

От години е известно, че зърненият сектор в България е силно окрупнен и към него е насочена огромна част от подпомагането - почти половината от директните субсидии през 2020 г. например, или над 680 млн. лв., отиват при едва 1600 едри фермери, почти всички зърнопроизводители. На фона на над 57 хил. ферми в страната.

Отделно секторът е основен ползвател на субсидии чрез освобождаването на горивата от акциз в размер на 100 млн. лв. годишно. Или по 64 ст. на литър дизел. А покрай евтиния украински внос ще влязат допълнителни 85 млн. лв. европейски и местни компенсации за производителите на слънчоглед.

Редом с това самата забрана реално не носи особена полза на производителите на слънчоглед. Тя бе поискана с цел изкупните цени да се повишат, след като секне потокът от евтин украински слънчоглед. Но на международните пазари котировките дори спаднаха още, а местните производители отказват да продават продукцията си по международни цени, като твърдят, че те са под производствената себестойност.

Данните на НСИ от справка, поискана от "Капитал", показват, че всъщност няма проблем с износа на слънчоглед. Миналата година в чужбина са продадени количества за над 1.3 млрд. лв., а за първата половина на тази сумата е дори над предходната - 744 млн. лв.

Основните губещи от спрения внос реално са заводите за олио и биодизел. Те разшириха мощностите си през последните години и се нуждаят от внос на слънчоглед. Секторът преработва два пъти повече от местното производство, което годишно е около 2 млн. тона. Още толкова традиционно се внася.

В пиковата 2022 г. износът на този продукт с по-висока добавена стойност от суровината слънчоглед надхвърля 3 млрд. лв. През първите шест месеца на тази година изнесените количества са паднали с над 13%. А най-големият в сектора - "Олива", дори обяви, че от август е затворил едно от предприятията си поради липса на суровина. Причината - преработвателите ще работят на загуба, ако купят от местната продукция на завишени цени (грубо с 20% над глобалната цена).

Освобождаването на вноса ще осигури дейността на заводите за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чужди пазари, посочва и премиерът Денков.

В търсене на компенсации

Премиерът все пак посочи, че заедно с вдигането на забраната за внос България ще поиска от ЕК и още компенсации за производителите на слънчоглед. Ще поиска и изменения за тавана на държавната помощ при кризи, за да бъде увеличен лимитът от 250 000 евро за едно стопанство.

Освен това вероятно срещу пропазарната си позиция България ще опита за първи път да получи от Брюксел средства и за инфраструктура. Транзитът на украинско зърно за други пазари частично може да мине през български пристанища и жп и допълнителни средства за инвестиции биха подобрили съоръженията и за всички други бизнеси в страната.

България преобърна позицията си в момент, в който в Брюксел има силна съпротива срещу продължаването на забраната. Тя първоначално бе инициирана от Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България през април и изтича на 15 септември. Сега искането е за удължаване до края на годината. Така или иначе национално решение автоматично ще извади България от антиукраинския зърнен клуб. Полша и Унгария пък заплашиха, че ако ЕК вдигне мораториума, ще въведат отново едностранна забрана, въпреки че това е против правилата в ЕС.

Пазарният тест в България сега е дали политиците ще удържат на малката шумна група на зърнопроизводителите. А за обществото остават изводите коя партия е срещу конкуренцията, коя се е снишила и коя е опитала да подреди обратно към нормалността хранителния сектор.

По темата работи и Васил Минков

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 7

    Нямам представа кои са "новата власт" и все по-объркано става! Някакво поредно хермафродитно ОФ!

    Явно министърат на земеделието не е сред тях, защото сутринта четохнегово изказване, че никой от "новата власт" не се е консултирал с нито с него, нито със специалисти от подведомственото му министерство по темата за вноса на украинско зърно.

    Ако проблемите могат да се решаван от "новата власт" кулоарно, за какъв дявол ни е правителство!
    А вносът на украинско зърно неминуемо следва отново да повдигне въпросите за остатъците в него от неразрешените за употреба в ЕС препарати и субстанции, с които се обработва зърното в Украина.

    Пазар, пазар, ама остатъчните отрови?
    И дали не е крайно време да престанем да обгрижваме Украина и да започнем да се занимаваме с България?
    Поне "новата власт"...

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 4
    • + 10

    Браво на правитеството!
    А на зърнопроизводителите ще им кажа само - НИКОЙ не може да победи пазара. Щом световната цена е Х долар, няма как някой да ти даде с 20% повече. Щото продукцията му става непродаваема, спрямо този дето взема на пазарни цени. НАИВНО е даже да се опитват ...

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 8

    Айде сега лошият Борисов виновен, защото при него имаше пари за всеки и всичко. Имаше пари за инфраструктура, имаше пари за зърнари, животновъди, учители, училища, за градовете, за детски градини, спортни зали, за самолети, за американски централи, за реактори, за газова инфраструктура и т.н. Сега при тези некадърници, лентяи, измамници и шарлатани само дългове и застой в абсолютно всичко. НЕ!!! Борисов не им е виновен на тази, не е виновен за всичко всеки път и за некъдърността и сервилността на тези.
    Слушам как гуруто на ПП-то Асан Василев лъже като циганин, че държавата губела по 40 милиона от забраната за внос на жито от Украйна, а добре знае, че има обаждане от познатото вече на всички напоследък посолство да се премахне забраната на този внос и той послушно се чуди с какво да манипулира обществото и младите полезни идиоти. ПП-то добре знаят, че ако не слушат и изпълняват това за което са ги сложили чужди сили на другия ден и медийната подкрепа ще спре и на следващи избори и 5% няма да вземат! Нищо ново по тези земи, историята ни е пълна с национални предатели. Ще изтърпим и тези! :(

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 6
    • + 11

    Дежурното докторче и скуби - ГЕРБиджите… Браво за това решение, шепа мутри тероризират цял народ и разни зърнари с милиарди приходи толкова много ги е яд, че пазара работи!

    Нередност?
  • 5
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков
    • - 8
    • + 3

    Тези тримата на снимката не ги ли търсеше милицията?

    Нередност?
  • 6
    acarid avatar :-|
    acarid
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Спокойно.
    Никакви отрови няма да ядеш. Ще ядеш отново български, но на малко по-изгодна за теб цена. Единствените губещи са търговците на Бентли в България.

    Нередност?
  • 7
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 7
    • + 7

    Щом комунистическите отрепки Скуби и доктора са против, то това решение сто процента е правилно

    Нередност?
  • 8
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#7] от "Паразитко"


    Може би са едни и същи - цяла група руски подлоги получаващи копейки.

    Нередност?
  • 9
    avn16646894 avatar :-|
    avn16646894
    • - 3
    • + 5

    Не, просто Галя от "Посолството" е врътнала един телефон и е разпоредила. На практика България в момента е на пряко управление към "Посолството", а Тройната коалиция и парламентарното ѝ мнозинство единствено официализират решенията му. Абсолютна бутафория на демокрация и институции, дори отделните американски щати имат по-голем суверенитет. Но то си беше логично инструментът за шантаж "Магнитски" да проработи точно в най-слабата и корумпирана страна.

    Колкото до самото зърно и слънчоглед, и малките деца разбраха, че след като при падащи цени на суровините крайните продукти поскъпват, то причината е в изкуственото им надуване и никакъв "евтин внос" не може да ги промени. Но затова пък ще ядем храни, обогатени неизвестно с какво, имайки предвид колко отровени с токсични вещества и обеднен уран от британските ракети са украинските полета.

    Нередност?
  • 10
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Употребите на лева са с добри или лоши резултати.
    В Република България, щетите от употреби на лева са с признак на най-опасен враг на устойчиво развитие.
    Грешното държавно управление да няма всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на лева употребява създаващ щети държавен бюджет. Налични са условия за трудности и кризи. При запазване на държавната слабост, за правителството е невъзможно за успешно управление.
    Протестиращите са с реално съгласие за запазване на неправилното финансово управление. Същите протестират срещу резултати от своето желание.
    Все още политиците пренебрегват, че протестите са последици от сгрешено държавно управление. При негово запазване е с нарастващи щети.
    Без полезно противодействие срещу несполучлива употреба на лева е с невъзможно устойчиво развитие.
    В Република България благодатното стопанско развитие е възможно с осъществяване на всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на лева.
    За благодатно обществено развитие е важно правителството да приеме правилно решение за „Кое е по-добро“:
    1. Правителството не осъществява всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на лева. Прилага се създаващ щети държавен бюджет. Понасят се щети от употреби на лева.
    (или)
    2. Правителството прилага всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на лева. Работи се с предпазващ от щети държавен бюджет. Създадени са условия за преодоляване на щети от употреби на лева.

    Нередност?
Нов коментар