🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Защо Европа се раздели за употребата на спорния хербицид глифозат

Има сериозни съмнения, че той е вероятно канцерогенен за хората и вреден за околната среда. Страните членки засега не успяха да решат за удължаването на лиценза му в ЕС, който изтича през декември

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Европейските държави имат месец, за да се разберат дали употребата на глифозат в ЕС ще продължи.
  • Веществото e ефективен и популярен хербицид, но някои проучвания сочат, че то е вредно за здравето и природата.
  • Според фермерите в ЕС обаче още няма алтернатива за продукта и забраната му ще усложни много земеделските практики.
  • България бе сред страните, които се въздържаха в гласуването.

Глифозатът е най-продаваният хербицид в света и един от най-ефективните химични агенти в борбата с плевелите. В същото време според проучвания обаче той е вреден, като масовата му употреба може да бъде фактор за развитие на болести като рак, Алцхаймер, Паркинсон, а първите и най-засегнати са земеделските производители. Но тези рискове не са само за тях - глифозатът попада в храната ни, в хляба, бирата и в дивата природа.

Последното разрешително за използването му в ЕС изтича през декември 2023 г., а Брюксел предложи удължаване с 10 години на лиценза за употребата му. В края на миналата седмица обаче държавите членки не успяха да се разберат и да вземат решение по темата. Казусът предстои да се реши до края на годината, но вече предизвиква сериозни полемики сред политици, лобита и неправителствения сектор.

Въпреки че според фермери все още няма толкова ефективна алтернатива на продукта, политиците са под натиск от граждански и неправителствени групи да забранят вредния химикал.

Какво е глифозатът

Глифозатът е активно вещество, използвано в широкоспектърни хербициди. Хербицидните му свойства за пръв път са открити през 1970 г. от химика Джон Франц, който работи в американската компания Monsanto. През 1974 г. компанията го пуска на пазара с търговското название Roundup и той се превръща в един от най-познатите продукти за растителна защита в света. Тъй като патентните му права изтекоха през 2000 г., много други компании в агрохимическия сектор пуснаха на пазара стотици продукти, базирани на глифозат. Междувременно през 2018 г. германската Bayer AG придоби Monsanto, включително и продукта Roundup, и така се нареди на "водеща позиция" на пазара на хербициди. Стана ясно обаче, че е наследила и лавина от съдебни искове в САЩ, според които хербицидът Roundup е канцерогенен. Към 2020 година исковете наброяваха 48 600.

Изследванията показват, че през 2014 г. 826 млн кг глифозат са били използвани в световен мащаб, от които 90% в селското стопанство. Други употреби са главно за борба с плевели в градини и необработваеми площи.

Продуктите за растителна защита на базата на глифозат понастоящем са разрешени във всички държави - членки на ЕС. Последното одобрение на продукта бе през 2018 г., но темата и тогава бе вече спорна и той получи разрешение за период от 5 вместо 10 години. През последните години възникнаха и още противоречия за подновяването на одобрението на глифозата - основно заради различаващите се оценки за неговата канцерогенност. През 2015 г. агенцията за борба с рака към Световната здравна организация заключи, че вероятно глифозатът е канцерогенен за хората и за животните.

Той също така е и изключително вреден за биоразнообразието - унищожаването на плевели върху селскостопански полета лишава насекомите от тяхното местообитание. Това от своя страна лишава птиците от храна. Тъй като токсинът се разпространява във въздуха, когато се пръска върху полета, той засяга широко - от повърхностни и подземни води до селскостопанска продукция. Следи от него са открити в човешката урина и кърмата.

Брюксел е готов на компромис

Въпреки всички съмнения през септември тази година обаче ЕК препоръча подновяване на одобрението за употреба на глифозат на пазара на ЕС за още 10 години след изтичането му на 15 декември тази година. Преди това, през юли, Агенцията за безопасност на храните на блока (EFSA) не откри "критични области, предизвикващи безпокойство". Тези изводи изненадаха и озадачиха мнозина. А европейски чиновници признаха, че анализът на EFSA включва пропуски в данните и не е успял да достигне до заключения по определени аспекти, включително за диетите на потребителите.

Препоръката на ЕК идва в контекста и на известно отстъпление на Брюксел от Зелената сделка в частта за селското стопанство. Преди години ЕК разработи изключително амбициозни планове за устойчиво развитие на земеделието, но в последната година, уморени от интензивното налагане на нови и нови мерки, фермери и държави започнаха да се съпротивляват на някои ограничения. От последната реч като председател на ЕК миналия месец на Урсула фон дер Лайен също стана ясно, че Брюксел е готов да направи пауза в зеленото законодателство и е свил амбициите си за бъдещето на стратегията "От фермата до трапезата", една от чиито цели е именно намаляване на употребата на пестициди.

Държавите членки обаче са разединени

На гласуването в петък (13 октомври) представители на държавите членки не успяха да постигнат споразумение за продължаването на срока за използване на глифозат. Страните, които твърдо се противопоставиха, са Австрия, Хърватия и Люксембург. Люксембург е и единствената страна от ЕС, която временно е била забранила веществото в миналото.

А България заедно с Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Малта гласуваха "въздържал се". През септември германският министър на земеделието предупреди за заплахите от глифозат за биоразнообразието и подчерта необходимостта от координирано постепенно премахване на европейско ниво.

Италия гласува в подкрепа на 10-годишното удължаване в петък, но с някои условия, включително забраната за използване на глифозат по време на събиране на реколтата, според дипломатически източници.

Крайното решение ще се вземе от ЕК

Поради факта, че не беше постигнато необходимото мнозинство за приемане (или отхвърляне) на предложението, предстои свикване на апелативен комитет. Очаква се той да обсъди и гласува предложението на комисията през първата половина на ноември. Говорител на Европейската комисия потвърди в петък, че все още може да се проведе "диалог" между държавите членки, за да се постигне компромис. Ако през ноември не бъде постигнато квалифицирано мнозинство, комисията ще вземе окончателно решение относно подновяването.

"Засега, като се има предвид, че Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) и многото колеги от много различни държави са прегледали огромни количества научни данни, ние вярваме, че имаме добро предложение", каза говорител на комисията пред журналисти. В случай че процесът не приключи преди 15 декември - когато изтича текущото одобрение, изпълнителната власт на ЕС автоматично ще удължи временно настоящото споразумение, както е направил веднъж преди.

"Текстът, който беше гласуван в комисията, ще бъде същият текст, който ще отиде в апелативната комисия", каза говорителят на ЕК. Въпреки това някои страни наскоро поискаха да се внесат промени в предложението на комисията - например Франция би искала да намали одобрението на веществото до седем години вместо 10. В опит да убеди държавите членки Европейската комисия все пак ще се опита да въведе "мерки за намаляване на риска", включително буферни ивици от десет метра около напръсканите зони и използването на специални дюзи за намаляване на "отнасянето на пръскането".

Според друг говорител на ЕС комисията вече е направила някои промени в предложението между 22 септември и 5 октомври, включващи главно защитата на подземните и повърхностните води, за да се отнасят до уязвимите зони, както и укрепване на защитата на дребните тревопасни бозайници. Председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент Паскал Канфин, от Renew призова шефа на комисията Урсула фон дер Лайен "да промени това неприемливо предложение" в публикация на X (преди Twitter).

Реакциите на лобитата

Глифозатът предизвиква силни полемики в неправителствените среди, както и сред брюкселките лобита. Неправителствената организация Pesticide Action Network (PAN) Европа, която яростно критикува предложеното от комисията подновяване, приветства решението на държавите членки да забавят решението. "Ние считаме, че то (предложението на комисията) не взема предвид всички научни доказателства, с които разполагаме, че глифозатът вреди на човешкото здраве и околната среда и че следователно съгласно законодателството на ЕС той трябва да бъде забранен", каза Ангелики Лизимаху, ръководител на секцията "Наука и политика" на PAN Europe.

Европейската гражданска инициатива "Спрете глифозата" изрази съжаление, че комисията не е разгледала нейните искания за забрана на глифозат, реформа на процеса на одобрение на пестициди в ЕС и задължителни цели на ЕС за намаляване на употребата на пестициди. Зеленият ирландски евродепутат Грейс О'Съливан също приветства новината. "Разбирам, че гласуването беше малко, така че трябва да удвоим усилията си, за да убедим министрите на земеделието, включително нашите собствени, да прекратят употребата на глифозат веднъж завинаги", каза тя.

"Ако комисията вземе самостоятелно решение, без да отчете мнението на страните членки за съдбата на глифозата поради липса на мнозинство от страните членки, тя не трябва да допуска оставянето на пазара на опасния химикал глифозат, за което е доказано, че причинява огромни вреди както на човешкото здраве, така и на околната среда", казва и д-р Светла Николова от българското сдружение "Агролинк", което работи в полза на развитието на биоземеделието.

Асоциацията на фермерите в ЕС - Copa-Cogeca, от своя страна обаче написа в писмо до пресата: "Все още няма еквивалентна алтернатива на този хербицид и без него много селскостопански практики, особено опазването на почвата, биха се превърнали в сложни, оставяйки фермерите без решения."

По темата работиха Моника Върбанова и Ани Коджаиванова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    Раундъп. И зърнарите ревяха, че украинците пръскали с него..нали е на Монсанто. Еми и нашите, и немците, въобще в ЕС се пръска с този химикал, но нашето зърно е по-чисто, хаха!

    Нередност?
Нов коментар