🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Земеделският протест

Септемврийското въстание срещу пазара или къде е счупен зърненият бизнес

Формалният повод за земеделския протест е вноса от Украйна, но реалният са трупани с години проблеми - концентрация на земя и на субсидии към зърнопроизводители и неглижиране на малките фермери

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Най-мащабният земеделски протест в България изригна заради вноса на продукти от Украйна.
  • Политиката на милиардни субсидии на ЕС и българските политически компромиси родиха огромна концентрация при собственици на земя и зърнопроизводители.
  • Вместо нови помощи за великаните властта трябва да договори умни стъпки за сектора - стимули за малки фермери, напояване, комасация, прогнозируемост на рентите.

33 години след като България претендира да е свободен пазар и 16 години след като е приела да следва общите правила за търговия в ЕС, страната е блокирана от протестиращи земеделци, които искат забрана на внос. В основата на бунта са зърнопроизводителите, които имат залежала скъпа продукция - пшеница, царевица и слънчоглед. Те не продаваха през втората половина на миналата година, тъй като очакваха цените да се вдигнат още. Не продаваха и през последните месеци, когато действаше забраната за внос на продукти от Украйна.

Причината е, че световните цени на тези суровини сега са ниски, частично повлияни и от силни реколти и разпродажби от Русия и Украйна - топ производители на триото продукти (вижте тук). И съответно българските производители не получават от пазара цената, която искат, а разчитат да я постигнат чрез ограничаване на конкуренцията. Но това означава потребителите в България да платят повече за нещо, което се продава на европейските борси по-евтино.

Развръзката и спирането на земеделския протест

Премиерът Денков ще разговаря с премиера на Украйна по темата на слънчогледа с цел да договори определена квота за България, която ще бъде разрешена за внос едва след като бъде уточнено колко голяма да е, стана ясно след срещата на протестиращите земеделци и Денков в Министерския съвет във вторник. "В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна", въпреки отказа от забраната на вноса, каза премиерът. Протестиращите зърнопроизводители спират протеста.

Логично към протеста се присламчват и всякакви други земеделски производители с ограничителни идеи - от животновъди, искащи да се забрани вносът на мляко, през пчелари с аналогични мечти за меда до картофопроизводители. Малките животновъди и овощари наистина се блъскат с проблеми, най-малкото заради по-високите субсидии в съседни държави. Но на сегашния бунт истинските проблеми и решения не се споменават.

Дотук първите и единствени политици, отстояващи пазарната логика, са ПП-ДБ през депутатите си и представителите в изпълнителната власт. Техният проблем е в неопитността в комуникацията и недълбокото познаване на сектора.

В групата на пасуващите партии сега са и срасналите се през годините с големите земеделци ГЕРБ и ДПС, а на позицията за ограничаване на вноса и спасяване на "родното" независимо на каква цена са леви партии като БСП и русофилски като "Възраждане".

Така в протеста на зърнопроизводителите се фокусираха няколко различни проблема - управлението на европейските субсидии, зависимостта на зърнения сектор от държавата и руското влияние върху някои партии. Добрата новина обаче е, че развитието на тази история до момента показва желание на правителството за промяна. Дали тя ще се случи е отделен въпрос, защото възелът е сериозен.

Субсидиите родиха опасни великани

Сблъсъкът сега има своя корен в миналото. След присъединяването към ЕС към България потекоха милиардни агросубсидии. От тях бързо се възползваха зърнопроизводителите, защото Брюксел дава пари на обработваема площ, независимо какво се гледа на нея. Най-доходоносно е със зърното - и така се завъртя колелото "субсидии -> още земя -> още субсидии".

В резултат за 16 години се оформиха близо 20 големи групи, които концентрираха отглеждането на пшеница, царевица и слънчоглед. Данните сочат, че само десетте най-големи са взели половин милиард от субсидии за 10 години. Като цяло приблизително половината от годишните дотации за сектора, които варират в годините между 1.3 и 1.5 млрд. лв. годишно, отиват при най-едрите компании предимно от зърнопроизводството според анализ на ЕК.

Гигантът в сектора се казва "Октопод" - холдингът на Светлозар Дичевски от години обработва над 1 млн. дка земя и само той за 10 години е взел 250 млн. лв. субсидии.

Сляпата държава и европейските ограничения

Парите и основните правила за подкрепа на производителите идват от Брюксел, но страните все пак могат донякъде да ги направляват, така че да бъдат разпределени по-справедливо - ако искат. Десетилетия обаче управляващите подкрепяха спиралата на едреещите земеделци.

Преди години Брюксел поиска България да сложи тавани за субсидиите, но тя го направи формално - в българския фонд "Земеделие" никой не следеше за свързаност и порциите продължаваха да са големи. Показателно е, че още през 2013 г., когато първото правителство на Бойко Борисов подаде оставка, именно земеделците излязоха с тракторите си в центъра на София да го подкрепят.

Сега започва нов период на евросубсидии и на хартия ограниченията за големите зърнопроизводители растат. Миналата година кабинетът "Петков" успя да направи реформа, като заложи три пъти по-нисък таван (100 хил. евро) за директни субсидии на едно стопанство и нови правила, които дружествата да не могат да заобиколят. Тези правила влизат в сила в новия програмен период (2023 - 2027 г.) и за пръв път ще важат при плащанията в кампанията тази година. Предстои да се види ще имат ли ефект.

Така промяната в посока намаление на субсидиите явно изнервя представителите на сектора. И може да е по-ключова причина за сегашните протести, а украинският внос да се ползва само като повод да получат подарък от властта.

Самите управляващи също имат бъдеща работа по темата с европолитиките. Тъй като огромната част от субсидиите са от Брюксел и правилата са еднакви за всички държави членки. България сега е крайно време да започне да следи за свързаност и да отказва дотациите за големите групи. Създадените гигантски стопанства в страната имат икономия от мащаба и нямат нужда от тези субсидии.

При националните доплащания политиките на властта трябва да са за секторите с по-висока добавена стойност като плодове, зеленчуци и животновъдство и в идеалния вариант - за по-чисти храни.

Отделно стои въпросът с европейските политики за много субсидии в сектора и правото на държавите да дават голямо национално съфинансиране. Досега България спестяваше от собствените доплащания, но примерно плодовете в Гърция и млякото в Унгария, които са конкуренти на местните продукти, получават по-високи субсидии и оттам крайните им цени може да са по-ниски.

Как и кога Европа ще преосмисли политиката си е труден въпрос, който далеч не зависи само от българската воля, а и от глобалните субсидии, и от геополитически фактори. Брюксел принципно се бе запътил към по-сериозна реформа, в която в центъра на политиката да е не просто селското стопанство, а храната - през стратегията "От фермата до трапезата". След последната реч на Урсула фон дер Лайен обаче стана ясно, че ЕК засега ще забави промяната, за да се успокоят европейските земеделци, изнервени от все нови и нови правила и от ефектите от войната.

Земята вече е златна

В България се обработват над 40 млн. декара площи, основно засети със зърнени и маслодайни култури (другите големи площи са пасища). В различни фондове и юридически лица са около 8 млн. дка, като в топ 3 на компаниите със земя са "Ромфарм" с над 1 млн. декара, следвани от фирми на Дичевски и "Агрион" с по над половин милион всяка. Отделно всички големи зърнопроизводители трупат площи и имат по 100 - 200 хил. свои декари.

Многото ресурс в сектора доведе до стръмно покачване на цените - за две години с около 50%. Успоредно растяха и рентите - сега средно около 100 - 120 лв. на декар, но на места и 150 - 200. Тези числа безспорно вдигат себестойността на произведеното зърно. Но за тях не е виновна Украйна, а по-скоро "наторяването" на сектора със субсидии и няколкото рекордни реколти преди войната.

"В България държавата е позволила 1-годишни наемни договори, а за планиране на фермера са му нужни повече. В Белгия например държавата е казала, че земеделската земя се договаря за минимум 9, 18 или 27 години", казва Филип Ромбаут, който със сина си има земеделско стопанство от 44 хил. декара във Видинско и е съсобственик в най-големия торов завод в страната "Агрополихим". Неговите наблюдения са, че държавата и политиците подкрепят големите собственици, а малките производители имат банкови кредити със задължения да обработват определен минимум декари и по тази причина са принудени да приемат високите цени на земевладелците. Оценката му е, че годишните платени ренти в България са за 2.5 млрд. лв., т.е. дори надхвърлят субсидиите.

Милиардите зад зърното и слънчогледа

В резултат на всичко това страната плавно се превърна в един от големите регионални износители на зърно. Последните налични данни на статистиката показват, че земеделците са произвели зърно за почти 5.5 млрд. лв. (основно пшеница 3.6 млрд. лв.) и маслодайни култури за 2.5 млрд. лв. през 2022 г. Всичката останала земеделска продукция - от месо, яйца, плодове, зеленчуци и т.н., е за едва 4 млрд. лв.

На този фон идват субсидии от почти 2 млрд. лв. годишно, или близо една пета от приходите в сектора са европейски и национални помощи. Проблемът е, че големият пай (между 50 и 70%) от субсидиите отива в зърнопроизводителите.

При стимулираното голямо производство на пшеница, царевица и т.н. то отдавна надхвърля вътрешните нужни и големите количества отиват за износ. Проблемът през последните две реколти е, че от средата на миналата година международните цени падат и местните производители твърдят, че трябва да продават под тяхната себестойност. Или казано иначе - на загуба. Това обаче е пазарният риск, който всеки бизнес поема изначално - една година печелиш, друга може и да губиш. Никой не е гарантирал, поне публично, на земеделците, че винаги ще имат печалби.

По масло. С прекъсване през лято 2023

Покрай слънчогледа постепенно в страната се зароди и нова индустрия - на производство на олио за износ, която вече има оборот от над 2 млрд. лв. Двата най-големи преработвателя са "Олива" и "Астра биоплант" (която прави и биодизел и хранително слънчогледово масло), които имат обороти от милиарди левове. Отделно има още поне 20 предприятия, а голям износ има и на белен слънчоглед ("Меджик флейм" и "Бревис"). Мощности за слънчогледово масло напоследък развиват и част от зърнопроизводителите и в този случай те са по-пестеливи в оценките си за украинския внос.

Секторът работи без субсидии. А новите фабрики се финансират през банки, включително ЕБВР и ЕИБ. При другите продукти, с изключение на рапицата, липсва следващо звено, например голям износител на брашно. При царевицата изключението е разградският завод на ADM, който преработва големи количества до нишесте и глюкозен сироп.

Добрата новина е, че вместо суровина се добавя стойност в страната и се изнася завършен продукт. Лошата е, че това лято беше сложена спирачка на сектора. Със забраната за внос от Украйна местните търговци и зърнопроизводители искаха да подадат скъпо слънчогледа си. Но производителите на олио няма как да купуват скъпа суровина, след като конкурентите в чужбина купуват по-евтина от международните пазари. Затова фабриките за олио свиха работата си, а една от най-големите затвори. Пропуснатите месеци сега вероятно ще могат да се наваксат през бърз внос есента, но при местната продукция зърнопроизводителите изглеждат неотстъпчиви от високите си цени и вероятно запасите стара продукция по складовете ще растат.

Кой печели и кой губи при украински внос

Търговията преди забраната на внос от Украйна показа, че в България реално влиза само слънчоглед (около 1 млн. тона), докато при пшеницата и царевицата количествата бяха нищожни. Така че от падането на ограничението най-вероятно ефектът отново ще е върху сделките със слънчоглед.

При пшеница, царевица, ечемик реално проблемът е друг и траен - световните цени са ниски заради добри реколти, запаси и разпродажби от Русия и Украйна. Тук тенденцията не е розова и вероятно българските производители ще трябва да преглътнат две години загуби.

Сложната ситуация идва след две рекордно силни реколти преди това и при свръхвисоки цени, получени в първата половина на 2022 г. Резултатът е, че например за 2022 г. НАП отчете, че бизнесът в сектор земеделие при приходи малко под 10 млрд. лв. е отчел чиста печалба 2.4 млрд. лв., а предходната година също е била силна - с 1.67 млрд. лв. Накратко, секторът, изглежда, има ресурс да поеме загуби.

Вероятно по-големите групи имат натрупани повече финансови мазнинки, за да издържат. За малките зърнопроизводители ще има трудности, но те би трябвало да получат повече средства от извънредните субсидии от Брюксел покрай облекчаването на търговията с Украйна. На фона на ниските добиви от слънчоглед тази реколта това е най-уязвимата група и представители на сектора твърдят, че много малки земеделци ще се откажат. А това ще направи големите още по-едри.

По-сложна е ситуацията с големите търговци на зърно, които не взимат субсидии и традиционно работят с ниски маржове, но това са основно част от големи международни групи - американските Cargill и ADM и китайската Cofco. Местните големи търговци пък обичайносза и големи производители, които окрупняват количества от малки фермери.

За животновъдите също трябва да има ползи от по-евтини фуражи. Безспорно ситуацията е победа и за заводите за слънчогледово масло.

За бюджета падането на вноса трябва да донесе повече данъци, които могат да се вдигнат и по линия на повече бизнес на фабриките за олио. За потребители, вносът би трябвало да води до повече конкуренция, а от там и до по-ниски цени на храни.

За политиците ударът от протестите се поема от ПП-ДБ, но пазарно мислещите избиратели вероятно харесват раздвижването в този иначе пазен под политически похлупак сектор.

Какво да се прави

Най-трудният въпрос е как да се реши проблемът. Очевидно, крайните искания като поголовно спиране на внос на продукти, за да пазим "родното", няма как да се случат в пазарна икономика, част от общ европейски пазар.

Временното туширане вероятно ще дойде през ограничения в количествата от самата Украйна. В понеделник земеделският министър Кирил Вътев потвърди, че страната ни има договорка с Украйна вносът да се паузира, докато не се отработят механизми за лицензионни режими на определени продукти с определени количества.

Формулата с търсене на нови пазари за българското зърно също е опция, но там (за съжаление на зърнопроизводителите) цените са пазарни, т.е. ниски.

Има решения и извън държавните помощи - те трябва да се вземат сега, но ще дадат плодове след години. Една от темите е какви правила да се въведат, че рентите да не са космически високи. Да има опции за комасация на площи. Да се изгради напояване в много територии.

Дългосрочно решенията трябва да се търсят и по линия на вътрешни правила за свиване на субсидиите за гигантските зърнопроизводители и насърчаване на нови и малки ферми за продукти с по-висока добавена стойност. И Добруджа вероятно ще си остане житницата на България заради почви, техника, опит. И хранителната сигурност на страната ще е гарантирана от големите стопанства. Но из страната ще могат да се родят нови чисти производства и преработватели. А натискът от силните гиганти върху политиците ще отслабне плавно.

По темата работи и Ани Коджаиванова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 3

    Пазарните цени няма да тръгнат нагоре . Русия изнася поне половината от реколтата и запасите в света почти не са намалели . 45-46 милиона тона ще изнесат само Русия и подбиват цените . Проблемът на зърнарите е неразрешим, но има и други като тях свикнали на непазарни отношения с държавата като пътищари , енергетици ,на които предишните управлямащи правеха отстъпки , а плащаха българските и европейски данъкоплатци . Е, това време свърши !!!!!
    Прочетете предимно тъпите коментари под оригинала на Vladislav Panev и ще ви стане ясно какъв е всъщност проблема .😏 Много работа , поне 10 години ще са нужни да се създаде българският семеен фермер и то само при точните мерки . На първо място да се обложи с данък едрото земевладение над 2000 декара за Добруджа и изобщо там където не може да се полива и отглеждат зеленчуци и плодове , а където има такава възможност до 1 000 . Обработваемата земя собственост само на физически лица ! Комасация . Да няма парцел под 25 декара . Пенсионерите ,които продадат такива маломерни да им се увеличи пенсийката . Кредитни линии за закупуване на земя от лица с фермерско образование . Райониране на страната според видът земеделие и животновъдство , който препоръчва науката и позволява климата и релефа и субсидии само за биологично , енергонезависимо , фермерско земеделие от правоспособни фермери . Май 10 години ще са малко . Прав беше онзи от площада в предаването "Референдум" ,че няма визия и цели ,че правителствата може да се сменят , а плановете да се изпълняват . Ако някой се осмели да започне това ,което мисля ,че трябва да се направи , точно най-големите чокои ще се възпротивят . Едно семейство от двама пълнолетни може спокойно да е издържа от 2 000 декара като всеки от тях като физическо лице притежава 1000 . Може да се издържа и от 500 . Зависи как и за какво ще ползва земята , колко е плодородна , какво може да се отглежда на нея . И кооперации за пласиране , съхранение и преработка на продукцията . Ако искаме да правим макарони и спагети и подобни , ще трябва да се сее твърда пшеница , а добивите от нея май са по ниски . Който е купувал български тестени изделия знае ,че не стават точно защото не са от твърда пшеница с повече протеин . https://www.facebook.com/groups/704044963024501/posts/6648598978569040/

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Разбира се, това не е Истината, ако че газетата все си мисли, че само тя може да я разкрива...
    Възприемам текста като поредния хвърлен камък в опита за противопоставяне на т.нар. зарнари срещу всички останали. За да се отклони общественото внимание от нищонеправенето на правителството вече четири месеца.
    Съвсем деветосептемврийски нотки има в тая борба за национализация, дето води неолибералната пропаганда, и това е обяснимо, ако се прослеги родословието на повечето от днешните управници.
    Но ако пихтиестата маса между ушите ни е гладка като яйце - и тая пропагандна провокация ще мине...

    Латифундисткият модел на зърнопроизводството бе старателно отглеждан с десетилетия. Генезисът му е още в първия Закон за земеделските земи на Фил.Кенеди, гласуван от управляващото тогава мнозинство на СДС и ДПС в началото на 90-те.
    Това деформирано развитие е трасирано по понятни политически корупционни причини, а при евросубсидирането на база декар вече стана Франкенщайн.

    Правителството-сглобка е пределно слабо, неконцентрирано и за малко, за да се заеме с радикална трансформация на каквото и да било. Основната му грижа е от Козяк да не му нажежават телефоните, а за останалото опитват с приказки за полумерки в бъдеще неопределено време да отбутват огъня от чергата си. Шели да договарят със Зеленски квоти... Гениално! Само идиот може да се върже.

    Противно състав от НК е псевдожурналистическото тласкане на проблема като противопоставяне по оста зърнари vs. всички останали. Абсолютно се пренебрегва, че освен зърнопроизводители в протеста участват асоциации на животновъди, градинари, овощари - реално от всички дялове на земеделието. За тях не се говори нищо!

    И за десерт един злъчен, но точен коментар по темата на Карбовски:

    https://www.lentata.com/razbrahte-li-kakvo-stana

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    Пазар, докторе, Свободен Пазар е решението! За ужас на социалистическите чугунени глави. Ето докъде се стига от субсидийки, подаяния и милостиня. До кражби за милиарди! Заради това цяла Европа е на този хал.

    Нередност?
Нов коментар