Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

Какво се случи през януари в земеделския сектор

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Добро утро,

Новата година започва с много динамика в земеделския сектор - нещо, което не е съвсем типично за него.

От края на 2023 г земеделските протести в ЕС се разпространяват във все повече страни членки. Поводите са различни, но като цяло става дума за пари и пазарни затрудненения. Така е и в България, която едва ли ще остане само свидетел - зърнопроизводителите вече обявиха стачна готовност и отправиха серия от искания.

Украинският внос е един от източниците на напрежение за фермерите у нас и в Източна Европа като цяло. Местните политици се опитват да лобират за връщане на митата и таксите за украинското зърно и храни, но в Брюксел сякаш са склонни да удължат свободния внос. Решението се очаква идните дни. В същото време на ниво ЕС споровете "за" и "против"- новите геномни техники продължават. България се въздържа да подкрепи "новото поколение ГМО", макар че според ресорния министър Кирил Вътев то би донесло само ползи.

В бюлетина ще прочетете още:

  • Как изглеждаше българското земеделие през 2022 г. в числа
  • Какви средства могат да получат младите фермери
  • Кои са най-големите животновъди в България

Редактор на бюлетина: Ани Коджаиванова

// Финансиране

Управлението на риска в земеделието: Близо 60 млн. евро за застраховане и взаимен фонд

Тази година трябва да започе съфинансирането на премии за застраховане и да бъде създаден и взаимоспомагателен фонд, който да подпомага производителите при непокрити климатични рискове и загуба на доход при резки пазарни колебания.

Винарският сектор за първи път може да получи еврофинансиране за екосъоръжения за общо над 60 млн.лв., разпределени в няколко години. Средствата са по две интервенции от стратегическия план - "Инвестиции в лозаро-винарския сектор" и "Инвестиции в екологични съоръжения".

Млади фермери ще получат 18.6 млн. лв. подпомагане от програмата за селските райони. Общо 382 проекта, подадени по схемата "Стартова помощ за млади земеделски производители" в програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. са одобрени за финансиране.

Фермерите са подали проекти за 1.8 млрд. лв. за модернизация от плана за възстановяване. Подадените заявления към най-голямата процедура за селско стопанство в ПВУ - за инвестиции в технологична и екологична модернизация, са 4358.

Държавата ще проверява фермите за злоупотреба със субсидии. Те ще обхванат стопанствата, в които се отглеждат над 10 едри преживни животни (говеда и биволи). Целта е да се елиминират т.нар. "виртуални животни" - такива, които се прехвърлят от ферма на ферма.

// И още от ЕС

AI, инвитро, водород - 127 млн. лв. тръгват към бизнеса за иновации. Таванът на грантовете за микропредприятията е 250 хил. лв., за малките - 400 хил. лв., а за останалите - 500 хил. лв.

Хей, бизнесът - ти си на ход! Част от предстоящите схеми - като тези за иновации и семейните фирми, трябваше да бъдат отворени още през м.г., но това така и не се случи.

Общините ще могат да инвестират общо 125 млн. лв. в ново улично осветление. От сдружението на местните власти обаче критикуват част от изискванията по процедурата от ПВУ.

Мярката за финансиране на големи ВЕИ и батерии забуксува отново. Схемата по плана за възстановяване трябваше да започне още в края на м.г., но спорните условия забавиха пускането й, което и сега е под въпрос.

// Земеделски бизнес

Българското земеделие през 2022 година в числа

Стойността на произведената земеделска продукция през 2022 г. е близо 13 млрд. лв. по предварителни оценки. Внушителният скок от 31% обаче е в голяма степен номинален и отговаря на инфлацията в сектора.

Нова вълна фермерски протести назрява и в България. От края на 2023 г. земеделското недоволство се разпространяват верижно от Франция през Германия, Белгия и Холандия към Балканите. Локалните поводи са различни, но общите причини са новите климатични изисквания за сектора и финансови трудности. Зърнопроизводителите в България вече обявиха протестна готовност и пет искания.



ЕК подготвя удължаване на безмитния внос от Украйна въпреки фермерските протести. Предложението на изпълнителния орган на ЕС предстои да бъде обявено тази седмица. Следва гласуване в европарламента и от държавите членки.

Най-големите животновъди: Във вихъра на високите цени. През 2022 г. най-големите 25 компании в сектора са с общ размер на приходите 1.3 млрд. лв., което е с 45% повече от година по-рано. Проблемите и неизвестните пред сектора обаче са много.

След 10 години: край на безсмислените ограничения за купуване на ниви от чужденци. Съдът на ЕС отмени популистките изисквания за 5-годишна уседналост за купувачите на земеделска земя в България, въведени през 2014 г от БСП, ГЕРБ и "Атака".

Ще се отвори ли ЕС за "новото поколение ГМО" в храните. Новите геномни техники могат да донесат големи ползи за земеделието в ерата на климатичните промени, но опитът на ЕК за реформа на рестриктивното законодателство среща съпротива.

// Ако сте пропуснали...

"Ловци на митове": Подкрепя ли ЕС традиционните продукти. Какво всъщност показват фактите и кои са защитените български продукти на ниво ЕС.

Големите проблеми на малките пчели, меда и неговите почитатели. Заради стремежа към по-здравослвния живот все повече потребители се ориентират към естествения подсладител.

// Нещо за гледане

Кога се заражда биоземеделието (видео). Втори епизод от поредицата "БИОлогика", посветена на биологичното земеделие - точно кога се заражда то и откъде тръгва.

"Те, фермерите": Етеричномаслените култури на Веселина Ралчева (видео). Биопроизводителката от Панагюрище е новият герой в поредицата.