🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обама спечели първия рунд с Нетаняху

Нетаняху ще има проблеми у дома заради изказването си, но явно предпочете тях пред тези със САЩ.
Нетаняху ще има проблеми у дома заради изказването си, но явно предпочете тях пред тези със САЩ.
Нетаняху ще има проблеми у дома заради изказването си, но явно предпочете тях пред тези със САЩ.    ©  Reuters
Нетаняху ще има проблеми у дома заради изказването си, но явно предпочете тях пред тези със САЩ.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В университета "Бар Илан" в Ерусалим, Нетаняху направи своята дългоочаквана стъпка към подновяването на мирните преговори и обяви, че е съгласен с идеята за две държави, "всяка със собствен флаг и химн". Той обаче поиска пълно демилитаризиране на евентуална палестинска държава, както и международни гаранции за това. Самата реч съдържаше доста противоречия. Израелският премиер например едновременно отхвърли всяко едно от трите основни искания на палестинците - разделяне на Ерусалим, връщане на бежанците и изтегляне на някои от селищата на Западния бряг - и ги призова към "преговори без предварителни условия". Той също така не даде категоричен отговор на искането на Обама за замразяването на разширяването на селищата, които са един от основните проблеми пред създаването на палестинска държава, тъй като "ядат" от нейната територия.

Думите на Нетаняху обаче са знаменателни - първо като отговор, който новата американска администрация очакваше на исканията на Обама и най-вече като общ сигнал за това, че израелският премиер е готов да води преговори. Така в директния сблъсък между двамата, Обама спечели крачка напред. Речта е значима и поради факта, че Нетаняху бе известен противник на самостоятелна палестинска държавност и говореше предимно за икономическа автономия. Това е и малката победа на израелския политик - идеята за две държави беше доминираща при неговия предшественик Ехуд Олмерт и фактът, че печели симпатиите на Вашингтон само като я споменава, му дава по-добри преговорни позиции занапред.

Другото, което ще му спечели със сигурност, са сериозни проблеми с крайнодесните коалиционни партьори. Те са категорично против независима палестинска държава и вече дадоха знак, че коалицията ще трябва да се преразгледа. Това е по-малката вреда за израелския лидер. Ако се наложи, той има възможност за нова, широка коалиция с "Кадима" на Ципи Ливни, която също подкрепя идеята за две държави. С победата на Ахмадинеджад в Иран и с инициативата на Обама към арабите, Нетаняху явно е предпочел да раздразни коалиционните си партньори, пред това да изстуди отношенията си с основния съюзник на Израел, особено когато той е поел такъв видим курс към постигане на споразумение.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Jiggy
    • - 9
    • + 9

    Браво! Една публикация заслужаваща място в Правда.ру и вестник Дума. Един човек просто не може да е демократично мислещ или да се представя за хуманист и в сьщото време да е пропит от терминологията и тезите на левичарските и ислямофашистките изчадия, които определено надигат глава в последните месеци. От както тука (САЩ) си избрахме един празноглав демагог, разбира се. Ако това е нивото на Бьлгарската журналистика и тя има влияние вьрху разбиранията и светогледа на Бьлгарите, трагичният резултат от близките избори е пределно ясен.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ~
    • - 3
    • + 10

    по-високото качество бг журналистика значи повърхностен, непросветен войнстващ левичаризъм, себеналепил си етикетите "либерализъм" и "прогресивизъм". по-ниското - таблоидно жълто и чалга. lose-lose, както му викат в америка. :)

    bibi is the man!

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 9
    • + 2

    Това са реалностите, десничари любители в политиката, ако САЩ искат да се измъкнат от кашите в Ирак, Афганистан, Пакистан, Северна Корея и Израел забъркани по разни благи поводи и по разно време, но днес "къкрещи с пълна газ", ще трябва да си признаят грешката от 1948 година и да намерят "решение" като първа стъпка в Израел и Палестина.
    Първата стъпчица е добра, малка но добра......
    Следващите стъпки по пътя, ще стават по лесно...... но по натам... след години...
    Още е рано за "изводи" и пърдене на "успехи" но натам вървят работите.......
    Щото в мюсюлманският свят няма ляво дясно, има мир и джихад....

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Jiggy
    • - 1
    • + 2

    "кашите в Ирак, Афганистан, Пакистан, Северна Корея"
    Значи преди Америка да забьрка "кашите" всичко там е било мешана скара, шкембе чорба и бира на корем?
    Кьде са симпатиите на един човек: кьм палестинците или кьм Израел е един вид цивилизационен избор. Дали Бьлгария ще прилича повече на Газа или Тел Авив зависи от изборите които бьлгарите лично и поедично правят. "Както ви харесва"

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал