След бомбите

Въпреки гръмките речи никой не спечели в конфликта в Газа и всички чакат Барак Обама

Военната операция върна палестинците в Газа на &quot;кота нула&quot;<br />
Военната операция върна палестинците в Газа на &quot;кота нула&quot;<br />
Военната операция върна палестинците в Газа на &quot;кота нула&quot;<br />    ©  Reuters
Военната операция върна палестинците в Газа на &quot;кота нула&quot;<br />    ©  Reuters

Над Газа вече не летят изтребители, нито падат бомби. Както и се очакваше, израелската армия прекрати военната си операция в палестинската ивица и се изтегли точно когато новият американски президент Барак Обама встъпваше в длъжност.

Ако имаха ток, жителите на изстрадалата ивица сигурно щяха масово да гледат речта на Обама. Газа обаче е срината: над 400 сгради са почти или напълно разрушени, а пътищата и малкото обработваема земя са тежко засегнати от бомбардировките. Ток почти няма, питейната вода е в оскъдни количества, както и много от продуктите от първа необходимост.

Също според очакванията Израел и палестинското движение "Хамас" едновременно се обявяват за победители в 22-дневния конфликт, отнел живота на над 1300 души. Ситуацията е дори по-абсурдна отпреди: явно вследствие на активността на САЩ, Египет и ЕС Тел Авив първи обяви едностранно примирие, последван от "Хамас". Доколко тази тишина ще се запази е спорно - предишното примирие, което бе двустранно, също не бе договорено директно, поради което условията му така и не бяха напълно съгласувани. Но мълчанието на оръжията поне дава шанс на гласа на дипломацията.

Той в случая ще принадлежи на Джордж Мичъл - ветеранът от администрацията на Бил Клинтън, назначен за пратеник в Близкия изток от Обама. Според него целите на Израел и палестинците съвпадат: първите искат сигурност, а вторите - жизнеспособна държава, постигната по мирен път. След войната в Газа всички отново са еднакво далеч от тези цели. Може би това е споменал и новият американски президент в първите си телефонни разговори - с палестинския и с египетския президент и с израелския премиер.

Израел

Тринадесет израелци загинаха в конфликта - трима цивилни и 10 войници. Израел твърди, че се е справил с поставените цели, но това е под въпрос. Въпреки че между 60% и 70% от тунелите под границата между Газа и Египет са разрушени, шефът на разузнаването "Шин Бет" Ювал Дискин заяви пред кабинета, че "Хамас" до два месеца ще възстанови част от тях. Движението разполага с поне още 1000 ракети, част от които продължиха да летят над Израел в дните след началото на примирието. И докато според "Шин Бет" "Хамас" имат около 15 хил. бойци, в операцията бяха убити не повече от няколкостотин. Това може и да обяснява резултатите от най-новото проучване на общественото мнение, според което опозиционният лидер Бенямин Нетаняху се откъсва още по-убедително пред министрите на отбраната и външните работи - Ехуд Барак и Ципи Ливни, които на практика водиха военните действия. Така, с парламентарни избори на 10 февруари, военните действия може да изиграят лоша шега на считаните за умерени Ливни и Барак.

"Хамас"

Движението загуби всички институционални сгради в Газа, където държеше властта, а способностите му да управлява ежедневния живот бяха силно подкопани. Въпреки това правителството на "Хамас" е непокътнато, като нито един негов член не бе убит. Това, както и способността да изстрелват ракети към Израел позволи на намиращия се в изгнание в Дамаск лидер Халед Мешаал да обяви движението си за победител. Израелските тайни служби, цитирани от вестник "Аарец", обаче смятат, че "Хамас" са под силна критика от населението на Газа заради огромните разрушения в ивицата. Косвено доказателство за това може да е призивът на Мешаал САЩ и Израел да започнат да преговарят с "Хамас", както и изпращането на делегация този уикенд в Кайро, за да затвърди примирието.

Палестинците

Ситуацията в Газа продължава да е отчайваща: над 1300 загинали и близо 5000 ранени вследствие на израелските удари, от които според ООН половината са жени и деца. Израел, който доскоро твърдеше, че в ивицата няма хуманитарна криза, ще направи "каквото е необходимо" по думите на Ципи Ливни, за да осигури доставките на хуманитарна помощ. Ливни бе на обиколка в ЕС, където трябваше да събере подкрепа за международно наблюдение на контрабандните канали между Газа и Египет: основно условие на Израел за продължаване на примирието. Това обаче ще бъде трудна мисия. Дори преди войната заради блокадата Газа нямаше функционираща икономика и според Световната банка само 2% от индустрията е работила, а 40 хил. работни места в земеделието са изчезнали. С чудовищна безработица и 70% от хората под границата на бедността тези канали са засега единственият снабдителен канал за 1.5 млн. души.

Арабският свят

Египетският президент Хосни Мубарак по всяка вероятност също няма да е съгласен на пълното затваряне на каналите, тъй като при настоящата ситуация в Газа подобно действие би настроило арабския свят и собственото му население срещу него. Арабските страни се срещнаха в Кувейт, където Газа беше въпрос номер 1. Саудитска Арабия ще предостави 1 млрд. долара за възстановяването на ивицата, а крал Абдула предупреди Израел, че арабската инициатива, която предлага мир с Израел срещу създаването на палестинска държава, "няма да е на масата вечно".

Експертът от Центъра за Близкия изток във Вашингтон проф. Пол Шам:

САЩ ще започнат да говорят с "Хамас"

Къде сме 22 дни след началото на израелската операция?

Прекъснат бе всякакъв мирен процес и, както би се случило със или без войната - всички чакат Обама. Той е единственият, който има шанс да постигне нещо на мирния фронт. От една страна, е по-трудно заради гнева и подозрението, но от друга - е по-спешно. Джон Мичъл ще е специалният пратеник в Близкия изток, което е отличен избор защото, казано направо, той не е евреин, а е ливанец и е разглеждан като неутрален. Израелските избори са след две седмици и ще бъде много трудно за сегашното правителство да направи нещо, което да изглежда като отпускане срещу "Хамас", дори заради популярен американски президент. Затова и всичко ще зависи от Бенямин Нетаняху, който засега изглежда, че ще стане премиер. Ако той вземе представители от крайнодесните в коалицията си, мога да си представя изстудяване на отношенията между САЩ и Израел. Те няма да се сринат, но Нетаняху трябва да внимава да не отблъсне САЩ твърде силно. Обама иска обстановка, в която да направи нещо позитивно за мира.

Ще започнат ли САЩ и Израел най-накрая да говорят с "Хамас"?

Смятам, че САЩ ще го направят по един или друг начин. Няма да е открито, като ги поканят на конференция, но вероятно ще има пратеници от по-нисък ранг, например от ЦРУ, които ще говорят с "Хамас" или директно, или чрез посредници. По мое мнение е невъзможно да се излезе от тази ситуация без преговори с "Хамас". Що се отнася до Израел, ако Нетаняху стане премиер, е много трудно да си представим да преговаря на каквото и да било ниво с "Хамас", дори под американски натиск. Така че вероятно Египет ще остане като посредник между "Хамас" и САЩ, а САЩ ще говорят с Израел.

Овен това рано или късно ще има палестински избори. Ако "Хамас" бъдат изключени, това ще бъде фарс и е толкова очевидно, че дори Израел не може да го пренебрегне, а САЩ няма да го позволят. Така че, ако "Хамас" отново се представи добре, както и "Фатах", може да има единно правителство. Трябва да бъде признато, че коалицията е позитивно нещо, защо така "Хамас" ще бъдат привлечени и накарани да признаят споразуменията и да ги спазват.

Какво мислите, че може да постигне Обама в мандата си?

Чувствах преди тази война, че първото нещо, което ще е по-лесно, е израелско-сирийски мир, тъй като и двете страни го искат. Сега Башар Асад (сирийският президент - бел. ред.) е много по-гневен на Израел и не знаем дали ще възстанови преговорите. С Нетаняху ми е трудно да си представя някаква сериозна стъпка към мира. Ако начело са Ципи Ливни и Ехуд Барак, мога да си представя продължение на мирния процес от Анаполис, ако Обама вложи наистина много усилия в това.