Говори с тях

Барак Обама върна Израел и Палестина на масата за преговори. Само най-големите оптимисти очакват този път да бъде различно

Когато се изправим пред "другите", имаме три избора: да влезем във война, да изградим стена или да започнем диалог, казва полският журналист Ришард Капушчински. Израел и Палестина имат достатъчно опит с първите две. На 2 септември решиха да пробват отново с третото.

Мястото на поредното действие от драмата "Близкоизточен мирен процес" беше Вашингтон, във водещите роли бяха израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас, а главният хореограф на дипломатическия театър беше американският президент Барак Обама. За момента основната интрига в сюжета се изчерпва с това, че Израел и Пелестина ще имат пряк диалог за първи път след близо двегодишен вакуум. Ако ви се струва, че това вече сте го гледали, сте прави. Ако не очаквате (скоро) хепиенд - също. Между двете страни е имало толкова много мирни преговори и толкова много провали, че само най-големите оптимисти се надяват този път да бъде различно.

Те пак го направиха

Както отбелязва анализаторът на в. Financial Times Гидиън Рахмън, на последните събития обръщат внимание малцина извън тези, които си осигуряват приличен живот от следенето на близкоизточния мирен процес. И се шегува, че ако някога наистина има мир, тези хора ще бъдат толкова дезориентирани, колкото политолозите след краха на Съветския съюз. За тяхно щастие конфликтът, продължаващ вече няколко десетилетия, трудно ще бъде разрешен в близко бъдеще, още повече пък за една година, какъвто срок си постави Обама за постигане на споразумение по основните въпроси.

Дозата цинизъм е напълно оправдана предвид депресиращата история на провалени опити за мир. След Джордж Буш, Бил Клинтън и Джордж У. Буш Обама е четвъртият пореден американски президент, който се протяга към този недостижим за момента дипломатически трофей - мир между Израел и Палестина. Списъкът на местата, асоциирани с подобни усилия в последните две десетилетия, е дълъг - Мадрид, Осло, Шарм ел Шейх, Кемп Дейвид и последно Анаполис. Сега е ред на Вашингтон, 2010 г.

Имаше време, когато разговорите между Израел и Палестина бяха нещо рутинно. Този път отне месеци дипломатически усилия от страна на Вашингтон и десетки совалки на специалния пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл, за да бъдат убедени двете страни да седнат лице в лице на една маса. И накрая те дойдоха - Абас с неохота, граничеща със страх, а Нетаняху с намерения, които са трудни за разгадаване. Трудното обаче едва сега започва.  

Виж кой идва на вечеря

Нивото на взаимно недоверие и подозрение между лидерите на Израел и Палестина рядко е било така високо, както в момента. Преобладаващото мнение е, че израелският премиер няма никакъв непосредствен политически интерес от постигането на споразумение. "Нетаняху купува време, търси начини да стои далеч от всякакви истински действия и да си осигури повече време като премиер. Той не смята, че ситуацията в Палестина е спешна и представлява заплаха. Спешният въпрос за него е Иран", констатира Моти Кристъл, експерт в преговорите и съветник на предишни премиери на Израел, пред британския в. Guardian. А Абас пристигна във Вашингтон само заради силния американски и международен натиск и след като Белият дом постави срока от една година като гаранция, че няма намерение да води безкрайни и безрезултатни преговори.

Същевременно и двамата носят домашния си политически багаж, който усложнява сключването на сделка и стеснява полето им за маневриране. В нестабилната управляваща коалиция на Нетаняху има хардлайнери, за които е немислимо дори да се обсъжда статутът на Йерусалим, а създаването на палестинска държава е анатема. Дори и да иска, за израелския премиер ще е изключително трудно да постигне споразумение с палестинците и да запази коалицията си.

Абас от своя страна е в изключително слаба позиция. Той контролира само половината от палестинските територии (Западния бряг), но няма никакво влияние в Газа, след като екстремистите от "Хамас" взеха властта там през 2007 г. Това означава, че Абас и неговата фракция "Фатах" представляват само половината палестинци, а "Хамас" са против преговорите и са готови да саботират всяка сделка с Израел.

В тази ситуация Робърт Блечър, старши анализатор на програмата "Близък изток" на International Crisis Group, оценява шансовете за сключване на широко споразумение между Израел и Палестина като не много вероятни, но възможни. "Но дори и да постигнат сделка, не мисля, че Абас и Нетаняху могат да я "продадат" вкъщи и да я приложат", коментира Блечър пред "Капитал".

На практика контурите на възможното жизнеспособно и финално споразумение между двете страни са известни отдавна - очертаване на граница на базата на съществуващата през 1967 г. (с възможна замяна на земи), Йерусалим като столица на двете държави със специално решение за статута на светите места, уреждане на въпроса с палестинските бежанци и израелските селища на Западния бряг. С други думи, дипломатите могат да направят план. "Не е нужно да откриваме отново топлата вода. Не е време за преговори, а за решения", казва главният палестински преговарящ Саеб Ерекат, цитиран от в. Independent.

Партньорство за мир?

И ако все пак надеждата за някакъв напредък не е съвсем нулева, основният фактор за това се казва Обама. Има и други позитивни сигнали - насилието в региона и атаките срещу Израел са спаднали значително, палестинската държава на Западния бряг функционира по-нормално, а строежът на еврейски селища там е намалял. Но ако нещо може да промени добре познатото уравнение в Близкия изток, това е самият Обама. Той се зае с този въпрос много по-рано в мандата си, отколкото предшествениците му, и изглежда убеден, че решаването му е от стратегически интерес за САЩ. А историята показва, че пробивите в Близкия изток идват, когато Вашингтон действа там не като безпристрастен арбитър, а като заинтересуван играч.

Всъщност първият тест дали този път САЩ и останалите две страни са наистина сериозни, ще дойде съвсем скоро. На 26 септември изтича 10-месечният израелски мораториум за строеж на нови селища на Западния бряг. Нетаняху не изглежда склонен да го удължи, а Абас заплашва, че ако това не стане, той ще си тръгне от преговорите и така те ще умрат малко след като са се родили.

Според Робърт Блечър сега, след като те вече са започнали, САЩ вярват, че имат по-силни лостове за влияние да накарат Израел и Палестина да намерят компромис по този въпрос. "Мисля, че САЩ се опитват да генерират достатъчно позитивна енергия в следващите три седмици, за да може Нетаняху да се изправи пред коалицията си у дома и да каже: "Чувствам, че имам истински партньор в лицето на Абас, че има възможност да бъде постигнат реален напредък и имам нужда от някакво продължаване на мораториума. А дори палестинците да не са напълно доволни от постигнатото, САЩ ще ги натиснат да го приемат и те вероятно ще го направят", смята анализаторът от International Crisis Group.

Ако тази първа пречка бъде премината, броят на вярващите, че този път ще бъде различно, може леко да нарасне.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 4

    Е значи имаше смисъл от акцията на конвоите на свободата за Газа. Загиналите от изцепките на еврейските специални части не са напразни......
    Май Ердоган разбира от политика...... голяма политика......
    Някой да не е наясно защо турците са ни владели почти 500 години....?

    Нередност?
  • 2
    azbe avatar :-|
    Гуньо
    • + 3

    Встъплението от Капушчински е добро. Много добро. Поздравления!

    Нередност?
  • 3
    stoli4anin avatar :-|
    stoli4anin
    • + 1

    препоръчвам на всички , които ги интересува тази безкрайна тема филма Тhe 50 years war, има го в замунда - малко е дълъг , но е чудесен с коментари на всички участващи през годините

    Нередност?
  • 4
    tub avatar :-|
    tub
    • - 4
    • + 3

    Самите евреи нямат интерес от разрешаването на проблема...ще им се изпари оправданието за всичко каквото си позволяват...ами оръжейните поръчки...а кой ще поддържа налягането на парата в "чайника" в региона и по света...нееее, не се лъжете...вятър и мъгла е цялата работа с преговорите...не си ли спомняте чий агент се оказа в края на краищата оня баща на Палестина от близкото минало с пищимала на главата, дето се спазари за мир в Кеймп Дейвид? И какво стана после?

    Нередност?
  • 5
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2

    Поне този път администрацията на Американския президент не е толкова дълбоко свързана с Израел. Ако наблюдавате изказванията на Обама, ще видите, че той е доста по-сдържан в "приятелството" с Израел. Не знам дали е PR акция, или истина, но това е стъпка в правилната посока, от политическа и стратегическа гледна точка.

    Нередност?
  • 6
    mto avatar :-|
    mto
    • + 4

    До коментар [#5] от "J.J.":

    Провери първо зетя на Хилари Клинтън преди да говориш смешки. На това обществено ниво браковете освен любов включват и други неща...
    Що се отнася до интереса на евреите - обикновеният израелец има много повече какво да загуби от обикновения палестинец.
    Смятам, че и двете страни биха спечелили много повече от постигането на мир, но все още не са се преборили с фанатиците си - и от двете страни.

    Нередност?
Нов коментар