Мотив за масово убийство (обновена)

Какво кара човек един ден да стане от леглото и да сложи край на живота на десетки невинни хора?

Андерш Брейвик изглежда доволен от извършеното деяние, което той сам определя като "отвратително, но необходимо".
Андерш Брейвик изглежда доволен от извършеното деяние, което той сам определя като "отвратително, но необходимо".
Андерш Брейвик изглежда доволен от извършеното деяние, което той сам определя като "отвратително, но необходимо".    ©  Reuters
Андерш Брейвик изглежда доволен от извършеното деяние, което той сам определя като "отвратително, но необходимо".    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато новината за многобройните жертви на атентатите в Норвегия се разпространи, целият свят едновременно си зададе въпроса "Защо?". Отговорът вече е ясен, след като самият убиец разказа за крайно-десните си социално и религиозно не-толерантни възгледи. Освен идеологията, обаче, зад порива масово да избива сънародниците си стои и психично отклонение.

Обновено в 15:55

Малко след публикуването на тази статия в медиите бе разпространено изказването на адвоката на Андерш Брейвик, който заяви, че клиентът му изглежда психично болен и е много вероятно защитата да използва това, за да смекчи присъдата.

***

Ако обърнем поглед назад към други масови убийства извършени по света през последните 30 години, ше открием, че именно психичните проблеми са общото между убийците, макар и често мотивът им да убиват да е различен.

През вече далечната 1982-а корейският полицай Уу Бом Кон превърта една сутрин, след като приятелката му го събужда с шамар по гърдите, целящ да убие летяща в стаята им муха. Кореецът отива на работа, въоръжава се с две картечници и девет гранати и потегля за пренаселен пазар в града Санг-Намдо. По пътя поглъща обилно количество алкохол, но въпреки нетрезвеността си, успява да застреля 57 души, след което се самовзривява.

Седем години по-късно в Канада 25-годишен почитател на военни филми и виден женомразец убива 14 жени в Монтреалския университет. Убиецът Марк Лепин обявява, че "се бори с феминизма". В прощалната му бележка личи тежкото му психично разтройство – той споделя, че умишлено е отказвал да работи с жени и затова е безработен и изпаднал в крайна бедност. В Канада денят на убийствата (6 декември) се отбелязва като Ден за помен и борба с насилието срещу жени.

През 1995 г. във Франция 16-годишен нео-нацист се развилнява с автомат по улиците на града Кюер, убивайки 16 души. Като причина за убийствата се посочва "спор с родителите същата сутрин". Полицията открива портрети на Хитлер и нацистка литература под леглото на момчето.

През 1996 г. две масови убийства във Великобритания и Австралия причиняват смъртта на 51 души. 43-годишният шотландец Томас Хамилтън влиза въоръжен в училище в градчето Дънблейн и убива 16 деца и тяхната учителка. Убиецът, който бил заподозрян в педофилски наклонности, полудява след като му се отказва да открие скаутски клуб за млади момчета. Месец по-късно в Австралия, вдъхновен от медийното внимание, което Хамилтън получава, тазманиецът Мартин Брайънт избива 35 туристи в курорта Порт Артър и влиза в историята като автор на най-кървавото масово убийство в страната.

През 2002 г. в Ерфурт, Германия, 19 годишен младеж убива 12 учители, 2 ученика, секретарка и полицай в гимназията си, след което се самоубива. Мотив за зверството е изключването му от училище и невъзможността му да кандидатства в университет.

Пролетта на 2007 г. ще остане завинаги в историята на щата Вирджиния в САЩ, след като в техническия университет в Блексбърг американецът с корейски паспорт Чо Сюн Ху избива 32 свои състуденти. Мотивът за касапницата остава неясен и до днес, но психиатри предполагат, че ключова роля в решението на Ху да убива играе частичният му аутизъм и неспособността му да говори.

През есента на 2007 и 2008 г. Финландия пък става свидетел на две училищни престрелки в гимназиите Йокела и Каухайоки. И в двата случая стрелците са видни нихилисти, които заявяват че "мразят човечеството", след което застрелват съответно 9 и 10 души преди да сложат край и на собствения си живот.

Трагедията в Норвегия от миналата седмица е нова страница в дългата черна хроника на масовите убийства. Светът още дълго ще осмисля извършеното от Андерш Брейвик, но е сигурно едно - идеологията е само едно от многото оправдания, които някои хора си намират, за да избиват други хора.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    phuncky avatar :-|
    phuncky
    • - 9
    • + 14

    Лошото на тези статистики е, че някой с психични отклонения ще ги прочете, ще си каже "българите сме най-велики" и ще помете стотина туристи/вярващи/деца в името на рекорда и националното самочувствие.

    Нередност?
  • 2
    jackdaniels avatar :-|
    jackdaniels
    • - 3
    • + 40

    Аз четох голяма част от манифестото му и изглежда че той се вижда като идеолог революционер. Излага си вижданията в книга и след това избива сто човека за да го вземат на сериозно и да разпали дебата. Това се е случвало доста пъти в историята и е променяло хода и. Той не се вижда като обикновен човек с нормални морални характеристики а като носител на идея която трябва да промени Европа. И този тип хора не са просто случайни психопати а следствие на дълго подтискано масово недоволство, което винаги избива по най ужасяващ начин.

    Нередност?
  • 3
    excelerator avatar :-(
    Алекс
    • - 9
    • + 11

    До коментар [#2] от "jackdaniels":

    Абсолютно, филмчето, което е скалъпил и предоставил на Телеграф.ук преди атентата е плашещо последователно и убедено (за да не казвам убедително, защото за мен лично не е.) И според мен, за съжаление, той е официалният предвестник на мноооого тежки години в Европа, които мноооого скоро предстоят :(

    Нередност?
  • 4
    krokodil avatar :-|
    pandazavur
    • - 2
    • + 20

    Изглежда ми твърде опростено да се твърди, че Андерш Брейвик е с психично отклонение преди да се направят необходимите експертизи и това твърдение да се докаже или отхвърли. Наистина това е най-лесният начин да се рационализира случилото се, но в случая медиите трябва да се постараят повече и да анализират по-дълбоко причините довели до тази трагедия...идеология, фанатизъм, омраза...
    Само така ще се провокира обществен дебат за причините и широката публика няма просто да махне с ръка и да каже: "Не ме занимавайте с този болен мозък. Той е луд и затова и извършил убийството."

    Нередност?
  • 5
    simon40 avatar :-|
    simon40
    • - 3
    • + 7

    Боя се че Андерш Брейвик е напълно нормален, или не е по малко нормален от средно статистическия западноевропеец. И това е много по-притеснително. Естествено че защитата ще се опита да го изкара болен от психическо заболяване. Мисля че случилото се е индикация за назряването на големи проблеми дори и във високо развитите и уредени държави като Норвегия. Ролята на държавата като единствен репресивен апарат все по-често ще се оспорва от индивиди или групи които са недоволни от обществото и политиката НА ДЪРЖАВАТА на толерантност на всяка цена.

    Нередност?
  • 6
    buergerbuerokrat avatar :-|
    BürgerBürokrat
    • - 7
    • + 11

    Обяснението, че Брейвик е луд е напълно елементарно и повърхностно. То свидетелства по-скоро за това кои са хората, установили се на власт в Норвегия (партията, от която е и защитникът му), а не кой е той. А това са именно хора, които нямат никаква представа какво е да си напълно сам, изолиран в мислите и убежденията си, отхвърлен от всички, какъвто е Брейвик. Хора, които в съвършена степен са част от обществото, възпитани са в нормите на господстващата егалитаристка, мултикултуралистка, левичарска идеология на това общество, в които никога не се усъмняват. В съвършена степен формирани в тази идеология и в съвършена степен приети. Това са хора, които нямат никаква представа какво е да отстояваш виждания, които мнозинството не споделя и да се бориш за идеология, която не е подкрепена от мощни институции. Едно общество от конформисти, в което по презумпция всички са съгласни с "правилната" идеология.
    И още нещо, младите норвежки левичарчета, носещи се по течението към установените обществени длъжности (и съответния престиж), въобще не могат да разберат отчаянието, което задвижва човек, решаващ се на такава чудовищна стъпка - техният път следва пълноводното течение на левичарската посредственост и не среща никакви пречки. Поне не срещаше. До петък, когато Норвегия се разцепи - оказа се, че не всички са толкова щастливи в рая на възцарилата се левичарска посредственост. Вече не може да се спи спокойно, установените длъжности не са толкова престижни - има хора, свои хора, норвежци, може би само единаци, които отричат из основи системата, в която широките маси се кълнат.
    Не оправдавам Брейвик, просто констатирам, че в контекста, в който той действа - Норвегия на неоспорваното господство на левичарския мултикултурализъм - постъпката му е смела до безразсъдство, откъдето и заблудата, че е луд. И друго, именно лудите винаги са променяли света - ЛУДИТЕ, не нормалните! За добро, или за зло този път, това никой все още не знае. При всички положения започва кошмарно.

    Нередност?
  • 7
    ruslantrad avatar :-|
    Ruslan Trad
    • + 16

    Значи сега това е деяние на психично болен,но ако беше по-мургав,се дължи на културата му. Ясно...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    jddi avatar :-|
    Димов
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#6] от "BürgerBürokrat":

    "...постъпката му е смела до безразсъдство..."

    Смелостта да стреляш с картечница в гърбовете на бягащи деца е, разбира се, потресаваща, морален стожер такъв.

    До коментари 2,3,4,5,6,7:

    Не мога да разбера какво искате да направи, за да ви се стори поне малко побъркан - да яде сажди ли? Или да не може да нацели рамките на вратите? Да бърбори джибриш и да се киска?

    Не схващате ли, че независимо от куцащата идеология, която мотивира деянието, самото деяние също е абсолютно лишено от логика и смисъл? То по никакъв начин няма да произведе търсения от психопата ефект, а обратно - ще създаде вълна от обществено недоволство именно срещу изказаните от него възгледи.


    Нередност?
  • 9
    ben avatar :-|
    ben
    • + 4

    До коментар [#6] от "BürgerBürokrat":
    Нали се сещаш че при всяка политическа система и конкретно управление ще има хиляди, които ще се чувстват потиснати. Какво ще предложиш да се заобиколи този нищожен проблем, ако това ще ги накара да избиват народа ?

    Нередност?
  • 10
    ghrz avatar :-|
    ghrz
    • + 1

    До коментар [#8] от "Димов":

    И аз не мисля, че става дума за "побъркан" (с психическо заболяване) човек. Брейвик с години е работил за организирането на атентатите, започнал е собствен бизнес за да набере средства, пътувал е из Европа. Психично болен човек без лечение трудно би могъл да се концентрира върху такова нещо в продължение на толкова години. Отделно, че психическите заболявания имат изразена симптоматика и не могат да бъдат прикрити, защото при тях става дума за биохимични процеси, които не са контролируеми без лечение. Ако беше болен, Брейвик отдавна е трябвало да бъде забелязан от обкръжението си.

    Според мен точно това, че мозъкът на Брейвик е работил нормално и той през цялото време е бил наясно какво прави, е най-страшното в ситуацията. Такива психопати могат да живеят, да се учат и да се развиват незабелязано в обществото.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал