🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да си отгледаш чудовище

Постингите на норвежкия терорист по форумите издават, че той не е луд. Андерс Брейвик има същия извратен поглед върху света, както и "Ал Каида", но с обратен знак.

Брейвик се постара да остави фотосесия с униформа, която да бъде ползвана след деянието му.
Брейвик се постара да остави фотосесия с униформа, която да бъде ползвана след деянието му.
Брейвик се постара да остави фотосесия с униформа, която да бъде ползвана след деянието му.    ©  Reuters
Брейвик се постара да остави фотосесия с униформа, която да бъде ползвана след деянието му.    ©  Reuters

Луд ли е Андерс Брейвик? Адвокатът му твърди, че да. Европа и Норвегия също биха искали да вярват в това твърдение. Самият Брейвик обаче звучи плашещо логичен и съзнателен, както в манифеста си от 1500 страници, така и в голямата онлайн-следа, която е оставил в крайнодесните форуми през годините. Благодарение на тази изключително добре подредена секция с неговите коментари в норвежкия сайт document.no, може да се извадят няколко извода за него.

В един от коментарите си той се определя като образован, предприемчив и направил първия си милион на 24 години. Твърди, че повечето му познати също са такива, мислят като него и са склонни да подкрепят същите тези. "Изненадва ме, пише Брейвик, че няма повече културно-консервативни предприемачи в Норвегия". Под това той разбира хора, които не харесват исляма и не го приемат в страната си. 

Мултикултурализмът, казва Брейвик, е "идеология, създадена да разруши европейската традиция, култура, идентичност и нации". "Повечето хуманисти и либерали са анти-националисти и така са културни марксисти. Между многото култури и монокултурата според тях няма нищо. Е, аз мисля че може да има мултикултурност без ислям." Марксистко-хуманистките мрежи (както той ги определя), завладели Норвегия и Европа от десетилетия насам, работят оптимално, като заглушават всички останали гласове.

Противоречията в личността и възгледите на Брейвик са многобройни. Той иска прочистена Норвегия, но не харесва например нацизма. Нещо повече, заемайки крайните си позиции, норвежкият екстремист поставя в една графа мюсюлманите, нацистите и комунистите като "идеологии на омразата". Според него и трите са виновни за смъртта на милиони и затова трябва да бъдат забранени.

Той умело напасва фактите към възгледите си. Има умерени мюсюлмани, но е имало и умерени нацисти, казва Брейвик. Критикува сериозно и протестанството, към което принадлежи, като нарича днешната църква "смешка". "Свещеници в джинси, които маршируват за Палестина, и църкви, които изглеждат като шопинг центрове. Гласувам за най-консервативните кандидати", пише той веднъж. В същото време, докато споделя най-консервативните възгледи за църквата, норвежецът критикува мюсюлманите за техните позиции. В един постинг твърди, че поне 15-20% от норвежките мюсюлмани подкрепят убиването на хомосексуални. 

Брейвик е бил член на норвежката крайна Прогресивна партия, но както сам пише, тя се оказва недостатъчно крайна за него. "Проблемът е, че те извърлиха бебето с водата. Съпротивата им беше превърната в чист PR и 2-3 тактически изказвания преди избори". Основните му три цели, формулирани нееднократно, са създаването на национален норвежки вестник, подкрепящ "консервативните" възгледи, "овладяването" на няколко неправителствени организации и създаването на норвежки вариант на английската крайнодясна Лига за защита. Именно на нея той се възхищава най-много, като приветства демонстрациите й, често преливащи в насилие и дори е взел участие в поне една от тях.

Не постига нито една от "целите", което очевидно води до убеждението му, че насилието е единственият начин за прокарване на идеи. Мнозина се питат защо Брейвик нападна млади норвежци, а не мюсюлманите, срещу които негодува. Важен за разбирането на деянието му е следния коментар от 31 декември 2009 г. "Мнозинството в дясно, за съжаление, още не е разбрало, че за да бъде победена ислямизацията, първо трябва да бъде победен мултукултурализмът", категоричен е бъдещият масов убиец. Две години по-късно, той ще приложи на практика възгледите си.

Което ни води до въпроса от началото - луд ли е Брейвик? Писанията му във всеки случай издават, че той е не по-луд от терористите в "Ал Каида", които използват безогледно насилие за прокарването на политически, религиозни или социални цели. Следователно изкривеният мироглед на норвежкия убиец няма как да послужи като оправдание, а по-скоро като предупреждение за Европа.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marsupial avatar :-|
    melchett
    • - 10
    • + 22

    не ми с връзва това: "Самият Брейвик обаче звучи плашещо логичен и съзнателен..." с това: "Противоречията в личността и възгледите на Брейвик са многобройни."

    според мен твърде много медийно внимание му се обръща.

    Нередност?
  • 2
    tai_lung avatar :-|
    Tai Lung
    • - 8
    • + 52

    Само не мога да разбера, защо по дяволите се тиражират снимки с тази униформа!? Текстът към снимката хубаво гласи "Брейвик се постара да остави фотосесия с униформа, която да бъде ползвана след деянието му." - ама защо медиите се "стараят" да изпълняват желанието му, част от болната му пропаганда!? Трябваше да му сложат една снимка като на онзи втория заподозрян от разследването на смъртта на Яна, а то точно обратното...

    Нередност?
  • 3
    borko avatar :-|
    борко
    • - 2
    • + 24

    "Нещо повече, заемайки крайните си позиции, норвежкият екстремист поставя в една графа мюсюлманите, нацистите и комунистите като "идеологии на омразата" - Като изключим понякога исляма и по-често нацизма (естествено, и избиването на невинни хора), нали се сещате колко от читателите на Дневник споделят същите възгледи?

    Нередност?
  • 4
    vvv avatar :-|
    Валентин Попов
    • - 5
    • + 36

    Андерс Брейвик не е луд, поне не в смисъла на психичноболен. При него са налице по-скоро симптоми на психопатия, а психопатите ясно осъзнават действията и постъпките си, но не изпитват съчувствие и състрадание.

    Нередност?
  • 5
    pedo_mohammed avatar :-|
    Мустафанка
    • - 24
    • + 24

    "Мултикултурализмът, казва Брейвик, е "идеология, създадена да разруши европейската традиция, култура, идентичност и нации". "Повечето хуманисти и либерали са анти-националисти и така са културни марксисти. Между многото култури и монокултурата според тях няма нищо. Е, аз мисля че може да има мултикултурност без ислям." Марксистко-хуманистките мрежи (както той ги определя), завладели Норвегия и Европа от десетилетия насам, работят оптимално, като заглушават всички останали гласове."

    Което си е вярно, вярно си е!

    Нередност?
  • 6
    pedo_mohammed avatar :-?
    Мустафанка
    • - 20
    • + 26

    "Критикува сериозно и протестанството, към което принадлежи, като нарича днешната църква "смешка". "Свещеници в джинси, които маршируват за Палестина, и църкви, които изглеждат като шопинг центрове."

    Още една истина!

    "В един постинг твърди, че поне 15-20% от норвежките мюсюлмани подкрепят убиването на хомосексуални."

    Това също е вярно, но според мен силно е занижил бройката. Интересно е обаче какво мислят по въпроса от Работническата партия. От една страна подкрепят хомосексуалистите, но от друга подкрепят и крайно примитивните и брутални възгледи на мюсюлманите по отношение на обратните.

    Нередност?
  • 7
    stinger907 avatar :-|
    stinger907
    • - 14
    • + 17

    Расизмът е болест. Една от многото ментални такива, върлуващи свободно из дебрите на обществата по света.

    На едно място ги дрогират с религия, на друго със секс и телевизия. Поколения наред децата се учат да се срамуват от себе си, затова и агресията е основно средство за прикритие на собствения позор.

    Не вярвам в "човешката природа", нито в гените. Има разлика между предразположеност и предопределеност, но неразграничаването им сблъсква ценностните щети с физическите.

    Не знам още колко кръв ще се пролее, само си мисля, че някои институции с дългогодишни традиции в легитимната корупция и оправданото зло се страхуват от неизбежното.

    Този човечец не е важен. Важна е реакцията на останалите, към подобен род философия, а тя определено ме кара да се замисля, има ли, по дяволите изобщо, какъвто и да е ценностен напредък за всички тези 2000 години съществуване?

    Любопитно, защото трагедията е Норвежка, а там има всичко, за което нацията ни не смее да мечтае дори. Българите трябва да внимават на кого завиждат.

    Нередност?
  • 8
    pedo_mohammed avatar :-?
    Мустафанка
    • - 13
    • + 19

    Макар да казва много верни неща (в случай, че наистина ги е писал той), Брейвик изглежда много объркан и звучи като психичноболен. А не е редно психичноболен човек да бъде вкаран в затвора. Нали така, либерални другари от Работническата партия. Хак да ви е сега!

    Нередност?
  • 9
    karelson avatar :-|
    Хорошо там где нас нет
    • - 15
    • + 23

    Брейвик е бил член на норвежката крайна Прогресивна партия, но както сам пише, тя се оказва недостатъчно крайна за него. "Проблемът е, че те извърлиха бебето с водата. Съпротивата им беше превърната в чист PR и 2-3 тактически изказвания преди избори"

    Ето това е проблемът - хората не искат ПР. Искат действия срещу прииждащата сган от юг от нас. Искат нормален живот. И докато не се вземат реални мерки срещу "мултиКУЛТУРИЗМА" и пълчищата мързеливи емигранти живеещи на социални взимани от нашите заплати такива инциденти няма да са изключени

    Нередност?
Нов коментар