Съюзът на съдиите: ВСС кадрува неясно и задкулисно

Има основателно съмнение дали членовете на съвета притежават необходимите качества, казват от най-голямата магистратска организация

Ясен Тодоров нарече всички, които критикуват работата му, "задкулисие"
Ясен Тодоров нарече всички, които критикуват работата му, "задкулисие"
Ясен Тодоров нарече всички, които критикуват работата му, "задкулисие"    ©  Юлия Лазарова
Ясен Тодоров нарече всички, които критикуват работата му, "задкулисие"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Най-голямата магистратска организация в България -  Съюзът на съдиите, излезе с отворено писмо, адресирано до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод за това станаха две скандални решения на съвета, взети на заседанието на 30 април 2015 г. - поредният провален избор на председател на Софийския апелативен съд и тенденциозният отказ на кадровиците на Темида да гласуват атестацията на съдията от Софийски градски съд Красимир Мазгалов, който през последните няколко месеца публично настояваше за обективно и задълбочено разследване на проблемните практики в СГС.

"С две от Вашите решения, взети на 30.04.2015 г., обаче беше демонстрирана липсата на каквато и да било чувствителност у мнозинството на съвета към възможните последствия за репутацията на колективния орган, както пред професионалната магистратска общност, така и пред обществото. Създаването и утвърждаването на  подобен "стандарт" на работа на ВСС пряко рефлектира върху вътрешната мотивация в самата професионална общност и руши доверието на гражданите, както в съвета, така и в съдебната система, като цяло", пишат в писмото си от съсловната организация.

"Извън съмнение е, че решението, с което ВСС не избра председател на Софийския апелативен съд, е непрозрачно и поредно олицетворение на неясния, задкулисен и неразбираем подход в кадровата политика на Съвета", така съюзът коментира отхвърлената от съвета кандидатура на съдия Нели Куцкова. "Това не е първото немотивирано решение на органа, но се отличава от други подобни заради активната проява на част от членовете му да заявят открито нечестна позиция. Този факт поставя, меко казано, под основателно съмнение притежанието на изискваните от Конституцията на Република България качества, заради които, предполага се, са били избрани за членове на ВСС. Негативният ефект от подобно поведение не се нуждае от нарочно доказване", отбелязват още съдиите.

От ССБ определят отказа да бъде гласувана атестацията на съдия Мазгалов като "опит за отстраняване на магистрат от системата". "Приели сте, че той следва да напусне системата. Това е сторено без нито едно изразено мнение "против". Единствено благодарение на намесата на двама от членовете на ВСС, "решението" е било прегласувано, в резултат на което колегата от СГС не бил практически уволнен. Начинът, по който се е развило решението по този казус, е висше проявление на порочна и абсолютно неприемлива кадрова практика на ВСС", категорични са още от съюза.

В писмото си магистратите правят пряка връзка между изразените от съдия Мазгалов позиции: "Няма съмнение, че първоначалното "решение" е продукт на желанието на някои от членовете на ВСС да накажат съдия, ангажирал (заедно с други негови колеги) вниманието Ви с проблеми за управлението на съда, в който работи и изявил публично становище по същия въпрос. Така е, защото не се съзира никакъв друг мотив за отрицателен вот – нито един от участващите в заседанието не е изтъкнал такъв."

От ССБ за пореден път напомнят на членовете на ВСС, че съветът "би следвало да е активен участник в съзиданието на културата на независимост на съдийската общност, а не да "громи" магистратите, проявяващи признаци на такава, като ги заклеймява и "наказва"." От институцията заявяват, че ще ангажират с конкретния казус "вниманието на международните магистратски организации, в които членува: Международната съдийска асоциация, Европейската асоциации на съдиите и МЕДЕЛ – Европейски магистрати за демокрация и свобода."

На последно място в писмото си от ССБ коментират публичните изказвания на члена на съвета и председател на Етичната комисия Ясен Тодоров, които те определят като "несъстоятелни" и формиращи внушение за "укорима и проява на задкулисието дейността по реализиране на проекти, финансово подкрепени от определени донори."

Миналата седмица Ясен Тодоров разви тезата, че ВСС е критикуван единствено от медии, които са получавали грантове от "Америка за България", а пък пари от същата оргaнизация е получавал и Съюзът на съдиите и именно този кръг от бенефициенти представлявал "задкулисието".

"Ето защо призоваваме въпросните членове на ВСС, ако имат данни за "укоримостта" на дейностите, извършвани от ССБ в рамките на
 различни проекти и с партньорството на различни НПО, да представят доказателства за това пред обществото и медиите, както и да упражнят правомощията си по закон за ангажиране на отговорност на магистратите, извършили конкретни нарушения. Ако обаче тези медийни изяви са само израз на персонално отношение на съответните членове на Съвета към ССБ, то призоваваме ВСС да анализира това тяхно поведение и формира становище дали и доколко последното е съвместимо с изискванията за етично поведение на неговите членове", пишат още в писмото съдиите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimko avatar :-(
    dimko
    • + 1

    ВСС днес, е нещо като местния ни Форум - махнеш ли му троловете, тук-там ще сетиш по някой "куцковист" от Ла Манча ...
    Монтен и Монтескьо са ни далеч, а и работа за Реформа ни не требе ... Имаме тотално блокиран Суверинитет и дано съм ти ясен, Дедо Божко ...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал