Член на Висшия съдебен съвет: Вероятно чакаме някого

Неизбирането на Нели Куцкова разкри порочната конструкция на кадровия орган на съдебната власт

Същият състав на ВСС атестира Куцкова като съдия с максималната оценка – 100 от 100 точки.
Същият състав на ВСС атестира Куцкова като съдия с максималната оценка – 100 от 100 точки.
Същият състав на ВСС атестира Куцкова като съдия с максималната оценка – 100 от 100 точки.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Същият състав на ВСС атестира Куцкова като съдия с максималната оценка – 100 от 100 точки.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ето защо хората ще ни тричат скоро" - тази реплика прозвуча в заседателната зала на Висшия съдебен съвет (ВСС) в последния работен ден на миналата седмица след оповестяването на резултата от гласуването за председател на Софийския апелативен съд (САС). За него единствен кандидат беше съдия Нели Куцкова, която е сред основателите на Съюза на съдиите в България и негов председател от 2003 до 2007 г.

При необходими 13 гласа за избора тя получи подкрепата на девет от членовете на съвета, четирима бяха против и шестима се въздържаха.

Резултатът от тайното гласуване се оказа парадоксален, тъй като цял час преди това членовете на ВСС се надпреварваха в похвалите си за професионализма и интегритета на Куцкова като магистрат и на практика нямаше нито едно критично изказване за кандидатурата й. С решението си ВСС пренебрегна и подкрепата на една трета от съдиите от САС, които застанаха зад избора на Куцкова.

От заседанието знаково отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, както и Даниела Костова, Румен Георгиев и Румен Боев.

Така година, след като Софийският апелативен съд остана без титуляр, Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере и след третия опит нов председател и създаде грандиозен скандал. След гласуването се чуха реплики от залата, че съветът вече е загубил легитимност, че е доказал, че му липсва интегритет, и че трябва да се саморазпусне. Чу се и гневно възклицание "Лъжци!".

"Благодаря, защото ме отървахте от едно натоварване, на което се съгласих само заради колегите. Бих искала да знам обаче защо не ме избрахте, за да знам какво да кажа на колегите", попита Куцкова след обявяването на резултата, но не получи отговор на въпроса си. Заедно с това стана ясно, че в решението, с което Нели Куцкова не беше избрана, липсват мотиви. Това означава, че гласувалите против нея не могат и/или не смеят да обяснят защо смятат, че тя не трябва да оглави Софийския апелативен съд.

В разгара на последвалия скандал в съвета единствено председателят на етичната комисия Ясен Тодоров (чието мнение винаги съвпада с това на Цацаров и Колев) заяви, че е гласувал против заради  "политическата обвързаност" на Куцкова, която за няколко месеца беше зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски, сформиран след Виденовата зима на 1997 г., и кандидат за вицепрезидент на изборите през 2001 г. След като членът на ВСС Калин Калпакчиев попита Тодоров чувства ли се политически обвързан от това, че и като член на инспектората, и като член на съвета е бил избран с номинации от две политически партии, последният отвърна, че отказва да се чувства виновен за гласуването си. 

На следващия ден Камен Иванов и Калин Калпакчиев коментираха по бTV поредния скандал, сътворен от ВСС. "Нели Куцкова не е абонирана да бъде избрана за председател на съда. Проблемът е начинът, по който се проведе изборът, защитата на тезата и вотът", каза Иванов, който припомни, че само преди година и половина същият състав на ВСС атестира Куцкова като съдия с максималната оценка – 100 от 100 точки.

Според Калпакчиев за пореден път се е доказало, че, за да бъде избран председател на съда, той трябва да е получил одобрение някъде отвън. "Вероятно чакаме някого", заяви той. "Известно е, и преди сме го казвали, че г-жа Куцкова е независим и неподлежащ на влияние човек и магистрат. Такива съдии са нежелани да бъдат на ръководни постове, и то на такъв ключов съд", обобщи Калпакчиев.

До следващия четвърти избор Софийският апелативен съд - третият най-голям съд в страната, ще се управлява от изпълняващия длъжността Стефан Гроздев, който се смята за близък до ДПС. Той участва във втората надпревара, проведена преди няколко месеца, но тогава стана известно, че прокуратурата е подновила проверката срещу него по сигнал на бившия мюфтия Недим Генджев.