Фондът на фондовете търси мениджъри на три фонда за над 100 млн. евро

Държавната структура започва втори сезон подбор. Този път дяловите инвестиции ще са в по-малко компании и в стартъпи и извън София

Виктория Христова - изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда на фондовете
Виктория Христова - изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда на фондовете
Виктория Христова - изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда на фондовете    ©  Фонд на фондовете
Виктория Христова - изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда на фондовете    ©  Фонд на фондовете
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Фондът на фондовете започва търснето на три екипа, които да управляват 100 млн. евро публичен ресурс.
  • Трите нови фонда ще инвестират срещу дялови участия в различни компании - от стартъпи до по-зрели растящи дружества
  • Оферти от екипи се приемат до 20 февруари

Държавният Фонд на фондовете (ФнФ) започва с разпределението на парите по новата европрограма Конкурнтоспособност. До февруари се събират желащите да управляват 100 млн. евро за три фонда - два по 30 млн. евро и един за 40 млн. евро. Те трябва да финансират стартъпи в различни периоди на своето развитие - от идея, през продукт, до растеж.

Екипите, както и в първия рунд през 2019 г., ще се избират с обществени поръчки. Тогава бяха създадени пет фонда - NV3, Morningside Hill, Innovation Capital, Vitosha Ventures и Silverline. Мандатът за инвестиране на старите фондове приключва до дни - към края на 2023 г. те трябва да са инвестирали всичките си средства. До заработването на фондовете от новата втора програма на ФнФ ще има суша от месеци във финансирането на стартъпи.

Другата институция, която активно създава фондове за дялови инвестиции - Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), също започна процедури за нови фондове, които се очаква да завършат догодина. Тяхното финансиране също ще идва от Брюксел и е по линия на Плана за възстановяване.

Новият половин милиард лева

Въпросните 100 млн. евро са само финансирането от държавната институция и идват по програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП), като освен тях трябва да бъде привлечен и частен ресурс. От Фонда на фондовете се надяват с него общата сума да достигна 126 млн. евро. Това са първите пари, които ще бъдат раздадени от новия бюджет на Фонда на фондовете, който е обвързан с бюджетната рамка на Европейския съюз (ЕС).

Пред "Капитал" от Фонда на фондовете коментираха, че общият бюджет за дялови инвестиции през този период ще бъде 272.5 млн. евро. Отделно, по програмата за научни изследвания към Министерството на иновациите и растежа (МИР), което е принципал на Фонда на фондовете, ще дойдат допълнителни 60 млн. евро. С последните ще бъде направен фонд за технологичен трансфер, какъвто трябваше да има и при предишния период, но в крайна сметка, заради коронавируса парите, заделени за него бяха пренасочени към четирите фонда за рискови инвестиции.

"С останалите 172.5 млн. евро по ПКИП ще бъдат създадени фондове в подкрепа на иновации, дигитализация и индустрия 4.0, като броят им ще бъде определен съобразно нуждите на пазара", добавят от Фонда на фондовете.

Повече пари, по-малко сделки

Подходът при разпределянето на средствата към фонд мениджъри - т.е. реалните фондове, които ще управляват парите и ще решават къде да инвестират - е сходен с този при предишното отпускане на пари през 2019 г. Тогава също процедурата за три фонда беше обединена в една, като сумата беше по-малка - 71 млн. евро държавно финансиране, което след това беше гарнирано с още 5 млн. евро от частни инвеститори.

Тогавашните процедури бяха спечелени съответно от Innovation Capital, Vitosha Venture и екипа на NEVEQ под името NV3, но новите фондове изглежда не са създадени като техни преки еквиваленти.

При новото раздаване Фондът на фондовете изглежда ще заложи на по-големи портфейли и по-малко сделки, след като при предишния цикъл четири фонда трябваше да направят общо около 300 сделки. Времето за инвестиране на парите от старите фондове приключва в края на тази година, но повечето от тях вече са с изразходен ресурс. Старите фонд мениджъри също така ще могат да кандидатстват по новите процедури - по договор те могат да бъдат кандидати за нови финансови инструменти при 75% инвестиран портфейл. Критериите за подбор са досегашен опит в дялови инвестиции и финансова част (какво възнаграждение искат мениджърските екипи).

В публикуваните примерни договори към обществената поръчка личат някои интересни условия - например конкретно изискване част от инвестициите да бъдат извън Югозападния регион на България, в отговор на свръхконцентрацията на инвестиции в София. Друго интересно правило е, че ако фонд мениджърът успее да набави 30% частно участие във фонда, то той ще може да прави отделните си инвестиции без да търси втори частен инвеститор - един от проблемите, с който фондовете от изминалия период често се срещаха. Набирането на толкова пари в труден период за рисковия капитал на глобално ниво няма да бъде лесна задача.

Какви ще са новите фондове

Първият фонд, с 30 млн. евро публични средства, трябва да инвестира в компании на ниво идея, които да получат финансиране с цел да докажат концепцията си. При предишния период проблемът с този тип фонд беше, че трябваше да инвестира малки суми в огромен брой компании. Инфлацията, която не беше сметната като фактор през 2019 г., допълнително усложни тази задача. Сега от фонд мениджъра ще се очакват по-малко на брой сделки, а инвестициите ще могат да достигат 1 млн. евро. Самият фонд също ще бъде със значително по-дебел портфейл: предшественикът Innovation Capital разполагаше с общо 20 млн. евро.

Вторият фонд, с размер също от 30 млн. евро, ще бъде насочен към компании, които вече имат продукт и целят да го наложат на пазара - в предишния период тази работа беше частично в полето на Vitosha Venture и изцяло в това на NV3. Максималните инвестиции при него ще могат да достигат до 3 млн. евро.

Третият фонд, с портфейл от 40 млн. евро държавно финансиране, ще бъде насочен към компании в етап на растеж и достигнали "относително зряла фаза от своето развитие". През изминалия период на това описание отговаряше Morningside Hill, която през 2019 г. спечели отделна процедура от тази на другите три фонда. При него имаше проблем, че малко компании, които отговаряха на рестриктивните условия на Фонда на фондовете, отговаряха и на целевия профил на фонда за растеж, а още по-малко от тези компании търсеха инвестиция от предимно държавни пари. Сега този вид фонд ще може да инвестира до 4 млн. евро в една компания.

Кандидатстването по трите фонда приключва на 20 февруари 2024 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар