Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Как избрахте университета си?

// Kапитал
За да гласувате в анкетата, натиснете върху предпочитания от вас отговор.
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

6 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил vyacheslavip Рейтинг: 8 Любопитно
22 яну 2011 09:48 6

pesho1921 правилно отбелязва, че можеше да се кандидатства само в едно висше учебно заведение от определено направление - икономика, медицина и пр. В тази ситуация избрах Висш финансово-стопански институт"Д.А.Ценов" - Свищов/сега Стопанска академия/ и не съжалявам. Комичното беше, че Държавният изпит по това време беше в две части - политическа икономия на капитализма и политическа икономия на социализма, както и защита на дипломна работа. Не се срамувам да напиша, че на частта капитализъм ми писаха - отличен 6, а на частта социализъм - среден 3/за въпроса пазар и пазарни отношения при социализма/. Защита на дипломна работа - Отличен 6/тема за икономическо прогнозиране на дейността в конкретно лечебно заведение/. Като реших кандидатствам за научна работа ми казаха по онова време. Къде си тръгнал с тази ниска оценка по политикономия? А сега зад гърба ми има над 150 научни публикации.
Изводът е, че човек не трябва да робува на общественото мнение и политическата конюнктура, а да се развива професионално.

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрално
1 дек 2010 07:43 5
- +Оценка
+2

Само там ме приеха. Защото само там кандидатствах. Е, по някаква случайност беше с най-високия "рейтинг".

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1260 Неутрално
30 ное 2010 16:43 4
- +Оценка
-1

Избрах си техническия университет специалност компютърни системи, защото завърших техникум по електроника и там исках да уча. Ама такъв отговор в анкетата няма, затова кликам на "Имаше най-висок рейтинг" като най-близко.

 
Преглед на профил Slex Рейтинг: 458 Неутрално
29 ное 2010 20:02 3

А отговор

"Там където ми беше най-достъпно образованието" защо няма?

Някои хора могат да избират къде да учат на регионален принцип - примерно в родния си град или в най-близкия град с университет, защото.

 
Преглед на профил pesho1921 Рейтинг: 405 Разстроено
29 ное 2010 17:50 2
- +Оценка
+2

За какъв избор говорите? Имаше райониране и право да кандидатстваш само в един ВУЗ. Поради голямата цедка, си правиш сметката къде колко места има. Ако не излезе сметката, пробваш след 1г за жените и след казармата при мъжете.
Ние нямахме избор, комунистите отпускаха кът бройки.
А в чужбина е можело, ама преди 44. И през турско е можело и са го правили. Парите им вървели навсякъде.

 
Преглед на профил Весела Нацкова Рейтинг: 8 Весело
8 ное 2010 17:51 1
- +Оценка
+1

Когато избирах къде да уча наистина не знаех какво искам. Бях объркана. Единственото нещо, което знаех беше, че искам да уча в чужбина. Проучих нещата и разбрах, че на Острова образованието в Шотландия е безплатно. Видях университетите там и кандидатствах във всички - Единбург, Дънди, Абърдийн и Гласгоу. Приеха ме навсякъде, но имаха условия за дипломата. Избрах Абърдийн, защото за моята специалност - строително инженерство - този унивеститет е най-добър.