🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сметката за "Капитан Андреево" нарасна до 22 млн. лв.

Държавата ще плати 12 млн.лв. на частното дружество, което извършва дезинфекция на граничния пункт, известен като "златния гьол"

Дезинфекцията на идващите от Турция превозни средства на "Капитан Андреево" ще се извършва от държавата
Дезинфекцията на идващите от Турция превозни средства на "Капитан Андреево" ще се извършва от държавата
Дезинфекцията на идващите от Турция превозни средства на "Капитан Андреево" ще се извършва от държавата    ©  Димитър Марков
Дезинфекцията на идващите от Турция превозни средства на "Капитан Андреево" ще се извършва от държавата    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • След платените 10 млн. лв. за лабораторията на "Капитан Андреево", държавата реши да придобие и дезинфекцията срещу нови 12 млн. лв.
  • Сумата е предвидена в правителствено постановление за споразумение с "Пи.Еф.Си", което се свързва с Размиг Чакърян - Ами
  • От БАБХ не отговориха на въпросите какво налага това решение и как е формирана сумата 12 млн. лв.

Поголовни кадрови промени, проверки и ревизирани решения - в почти всяко отношение служебният кабинет "Главчев" е отявлено реваншистки настроен спрямо ротационното правителство на Николай Денков. Все пак на очи се набива една малка област, където като че ли има пълна приемственост - а именно позлатяването на и без това "златните" дейности на частните фирми на граничния пункт "Капитан Андреево".

Буквално в последните си дни кабинетът на Денков прие постановление за сключване на извънсъдебно споразумение с фирмата "Евролаб 2011" на стойност 10 млн. лв. То е за прекратяването на договора й за извършването на фитосанитарния контрол на българо-турската граница. Десетина дни след като встъпи в длъжност, новата власт също прие постановление за сключване на извънсъдебно споразумение за прекратяването на договора с още една частна фирма, която от години оперира на граничния пункт - "Пи.Еф.Си." Тя извършва дезинфекцията на влизащите от Турция в България превозни средства, станала популярна като "златния гьол". Освен на "Капитан Андреево" това дружество работи и на другия граничен пункт с Турция - "Лесово". А цената да спре да извършва тази дейност е 12 млн. лв.

Постановлението на Министерския съвет е от 22 април и ще влезе в сила, когато бъде обнародвано в Държавен вестник. Средствата трябва да се осигурят за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2024 г.

Така рекапитулацията на продължилите близо две години опити на държава да "отвоюва" приватизираната граница на "Капитан Андреево" се очертава като пълно фиаско. Вместо обещаното изгонване на частните фирми, които се свързват със собственика на буферния паркинг за тирове на граничния пункт Размиг Чакърян - Ами, се пристъпва към откупуване на бизнеса му. При това потайно, без ясни публични разчети и оценки, като сметката вече достига 22 млн. лв., без да броим и потъналите разходи в съдебните битки досега.

Първият транш милиони

В първия случай - при решението за сключване на извънсъдебното споразумение с фирмата за фитосанитарен контрол, мотивите за изплащането на 10 млн. лв. компенсации на "Евролаб 2011" за прекратяването на договора бяха, че заради многобройните дела на фирмата срещу принципала Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) има опасност ведомството да бъде осъдено и да се наложи да плати значително по-голяма сума от договорената. Тогава експертите, участвали в преговорите с дружеството, изчислиха, че размерът й може да достигне до около 100 млн. лв. и това надделя при решението да се търси споразумение с фирмата по извънсъдебен път.

В договорената с "Евролаб 2011" сума 10 млн. лв. влизаше оборудването на акредитираната лаборатория на частното дружество (оценена на 3.5 млн. лв.), където се правеха пробите за пестициди, както и вложените от фирмата средства за ремонт на държавните помещения (за около 3 млн. лв.), ползвани от нея под наем дълги години.

В тази сума вероятно са калкулирани и неустойки за дружеството от прекратяването на договора му с БАБХ. Той беше сключен от бившия зам.-директор на БАБХ Николай Роснев в последния ден на 2021 г. - 31 декември, за срок от 10 години въпреки изричната заповед на тогавашния министър на земеделието Иван Иванов (БСП) от правителството на Кирил Петков това да не се прави. Впечатление тогава направи, че фирмата "Евролаб 2011" беше създадена малко преди подписването на договора.

Преди това в продължение на 10 години фитосанитарният контрол и товаро-разтоварната дейност на "Капитан Андреево" се извършваше от фирмата "Интерпред еврологистик", чиито собственици са Размиг Чакърян и Мирослав Петров. А едноличният собственик на "Евролаб 2011" Васил Димитров преди това е бил директор на буферния паркинг за тирове на "Капитан Андреево", който се свързва с името на Чакърян.

Наскоро Антикорупционният фонд публикува следствени документи от ГДБОП и прокуратурата за претърсване на адреса, "на който е регистрирано търговско дружество "Евролаб 2011" ЕООД, свързано с лицето Размиг Керопе Чакърян".

Вторият транш милиони

И докато внушителната сума за компенсация на прекратения договор с "Евролаб 2011" въпреки завишените оценки на апаратурата от лабораторията и съмненията, че цената на направените подобрения на сградите (става въпрос само за една от общо шест, в които фирмата е наемател) все пак има основание предвид факта, че прекратеният договор е сключен преди по-малко от две години, то ситуацията с другата фирма - "Пи. Еф.Си.", изглежда малко по-различна. Нейният 5-годишен договор с БАБХ за дезинфекция по българо-турската граница на двата пункта - "Капитан Андреево" и "Лесово", изтече на 12 март миналата година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. И тогавашният министър на земеделието Явор Гечев първоначално заяви, че след като контрактът с частното дружество приключи, дейността по дезинфекция на идващите от Турция превозни средства ще бъде поета от държавна фирма и дори увери, че е изпратил двумесечно предизвестие за това на "Пи.Еф.Си.".

Малко след това обаче с негова заповед дезинфекцията на "Капитан Андреево" беше спряна с аргумента, че "няма опасност за пренос на заразни болести от Турция в България". По всичко личи, че след това фирмата напълно е спряла дейност и по данни от АПИС от миналото лято няма служители.

Мнозина обаче видяха в това опит от страна на държавата да "удължи" договора на частната фирма, защото в него съществува клауза, според която срокът на споразумението спира да тече за периода, в който е прекратена дезинфекцията, както и оптекаемото и "в други случаи, предизвикани от действията на компетентните органи".

Въпросите без отговори засега

На този етап около извънсъдебното споразумение има доста въпросителни. Според системата "Лакорда", където се публикуват съдебните дела в страната, няма данни фирмата "Пи.Еф.Си" да води такива срещу БАБХ. Не е ясно и колко време през годините на договора дезинфекцията е била спирана, което би увеличило времето на действие на договора й. По неофициална информация става въпрос общо за малко повече от година.

Странно изглежда и компенсацията от 12 млн. лв., която държавата ще плати на частното дружество за прекратяването на договора за дезинфекция. Първо, защото тя имаше всички основания да поиска това преди три години, когато след проверка на НАП бяха открити множество нарушения от страна на дружеството, включително голяма сума кешова наличност и наличие на стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Ревизията на приходната агенция тогава установи данни за приходи за близо 32 млн. лв., за които "Пи.Еф.Си." трябва да плати данъци в размер на 5.3 млн. лв.

Освен това не е ясно и как е формирано това обезщетение. По неофициална информация дружеството стопанисва на граничния пункт две метални халета и две рамки за дезинфекция, поддръжката на които едва ли струва чак толкова много. А и предстои голяма реконструкция на граничния пункт "Капитан Андреево", който предвижда тези халета да бъдат разрушени.

"Капитал" се обърна към БАБХ с въпроси кое налага сключването на извънсъдебно споразумение с "Пи.Еф.Си.", след като договорът е изтекъл още миналата година, как е формирана сумата 12 млн. лв. и по чия инициатива се прави това - на предишното правителство или на служебното, но отговори не бяха изпратени.

Кой държи златния гьол

Фирмата "Пи.Еф.Си." извършва дейността по дезинфекция на моторните превозни средства на българо-турската граница от 2013 г., като договорът й беше подновен за пет години през 2018 г. Първоначално собственик е Лидия Любенова, за която има сведения, че е сестра на бившата съпруга на убития в ЮАР Красимир Каменов - Къро, Светлана. През 2015 г. тя прехвърля собствеността на Филип Стоянов, който е бил директор и в други компании на Каменов като "Слатина-Къра" (зеленчуковата борса в "Слатина") и "Ауто мобайл" (паркингите на НДК и Централна гара). Това е дружеството, което държи борсата за плодове и зеленчуци в столичния район "Слатина" и към оня момент Стоянов беше сочен за приближен на Къро.

След това за кратко съдружници в него са били Борислав Карев и Атанас Едрев чрез дружеството "Санико-България", а от 2021 г. едноличен собственик на "Пи.Еф.Си." чрез "Санико-България" е Карев, сочен за близък до Чакърян. Такъв е и Филип Стоянов, който беше защитен свидетел около сагата с готвения преврат на Иван Гешев и по чиито показания бяха повдигнати обвинения на Къро. А след смъртта му се оказа собственик на "Булрат" (друго дружество, свързано с Каменов и стопанисващо паркинги).

Ами си отива от границата, но не съвсем

Прекратяването на двата договора с частните фирми ще върне дейностите по вземането на проби за пестициди и дезинфекцията на преминаващите през българо-турската граница моторни превозни средства на държавата. Но частни фирми ще продължат да извършват товаро-разтоварната дейност на камионите, които превозват плодовете и зеленчуците и подлежат на фитосанитарен контрол. Това стана, след като "Евролаб 2011" спечели делото за отстраняването на дружеството от тази дейност.

Властите се похвалиха, че все пак е разбит монополът на фирмата върху тази дейност, защото самата "Евролаб 2011" вече не я извършва. Но по неофициална информация част от одобрените шест нови фирми и преди са вършили тази дейност. Четири от тях - "Шипка спед", "Евро логистик 2014", "НТГ" и "Никита груп", са еднолични дружества, а собствениците на част от тях нямат участия в други дружества. Формално изглежда, че нито една от тези фирми няма връзка с Чакърян и единствено по адвоката на едното от тях - "Евро логистик 2014", може да се търси някаква допирна точка с него, защото той е от кантората, която обслужва правно дружествата му.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 2
    • + 2

    Хахахаха, не държава, а КОЧИНА - руска кочина!

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    Колко пъти да обяснявам, че ГЕРБ е нещо като АДСИЦ за стопанисване на държавата при максимални доходи за собствениците. Акционерите са Доган, Пеевски, Таки, Маджо, Брендо, Митю Гестапото, Златко Баретата, Митьо Очите... Така че хората си искат дивидентите и понеже няма как да им ги преведат от Министерство на финансите, им "дават" това КПП, онова КПП, "пускат на ДДС-то", на кражби на фирми, на несъбираеми кредити от ББР, на инхаус процедури, на нагласени обществени поръчки - последното обаче стана много сложно, защото еврфондовете ги дадоха на Кьовеши.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Ама чакайте, с тези нови 12 милиона лв. сметката ще излезе на БАБХ над 40 милиона лева! Пропускате изсковете за щети!
    https://bird.bg/evrolab-in-or-out-of-court/

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#5] от "Наблюдател":

    BIRD отдавна информира и ги обобщи:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/859612769513364
    4 милиона лв. обешетение вече са присъдени!
    14 милиона лв. друг за обещетение за щети
    10 милиона лв. по ПМС за Златната лаборатория
    плюс новите, за които сега се разбира
    12 милиона лв. за Златният гьол
    ============
    40 милиона лв. най-малко щета за държавата!

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#5] от "Наблюдател":

    С решение от 18.04.2024 г. държавата е осъдена да плати над 4 милиона лв. обезщетение на “златната лаборатория” на Капитан Андреево “Евролаб 2011” за претърпени имуществени вреди /пропуснати ползи/. Решението е на съвсем не случайната съдийка Вяра Русева от Административен съд София-град (АССГ), която преди години скри информацията за работата на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски като следовател.

    Нередност?
  • 8
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#5] от "Наблюдател":

    Втори иск за 14 милиона лв. щети
    Дело № 2425/2024 на АССГ на златната лаборатория “Евролаб 2011” срещу БАБХ е с иск за обезщетение за имуществени вреди в размер на 13 267 659.45 лв., претърпени от незаконосъобразен административен акт; лихва в размер на 409 659.45 лв. изчислена до завеждане на делото, както и законната лихва върху главницата. Или общата сума, ако бъде присъдена на “Евролаб”, ще надхвърли 14 милиона лв. с лихвите.

    Нередност?
  • 9
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#6] от "Наблюдател":
    До коментар [#8] от "Наблюдател":

    Ще станат ли най-малко 40 милиона лв. щета за държавата❗️

    Нередност?
  • 10
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi

    Какво да кажем - скъпа пиар акция! Некадърността излиза скъпо като я сложиш начело! Друго ми се набива на очи - "Но частни фирми ще продължат да извършват товаро-разтоварната дейност на камионите, които превозват плодовете и зеленчуците и подлежат на фитосанитарен контрол."
    Обяснете ми не разбирам - ДЪРЖАВНА ФИРМА ЛИ ТРЯБВА ДА РАЗТОВАРВА И ТОВАРИ? Държавни служители хамали ли трябва да назначим? На бургаското пристанище тази работа се върши от роми без 1 клас завършен! Естествено пак са частни фирми, на които Домусчиев плаща луди пари, защото в началото се пробвали сами да се справят с братята, но не могли! Та какви са ви очакванията питам за Капитан Андреево - държавни хамали ли да има? Май просто си подготвяте нова порция глупости с политически отенък, която данъкоплатеца пак ще трябва да покрие. Ама така е който няма мозък ще плаща!

    Нередност?
Нов коментар