Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Завръщат ли се българите от чужбина?

// Kапитал
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

31 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Rael Рейтинг: 636 Неутрално
28 сеп 2017 19:18 1
- +Оценка
-5 +19

Не бих си представил, че ще обмислям връщане. България все така ме ужасява с мърсотията и немарата си. Но моите приятели, които решиха да останат, се развиват и съществуват не по-зле от мен. При това аз съм по-скоро успешен емигрант, винаги съм имал работа и то добре платена. Просто първото поколение емигрантство е трудно и трябват години, за да постигнеш същия стандарт (освен ако в България не си мизерствал).
Така или иначе, дългите почивки и ваканции на българите, редовното пътуване по курорти из Европа правят впечатление, изглеждат абсолютно невъзможни от Америка.
И още нещо: натрапва се впечатлението, че дори най-успешните българи си ходят на почивка само в България, всяка година.

 
Преглед на профил Dob Ri Рейтинг: 217 Неутрално
28 сеп 2017 19:38 2
- +Оценка
-6 +8


Решението да се върнеш или да останеш или това да заминеш или останеш за мен се основава на 99,99% на това дали ще подходиш емоционално или практично към въпроса. Емоционалното води винаги към вкъщи, практичното води далеч от кочината в която се е превърнало "вкъщи-то". Взаимовръзката между емоция и мисъл в зависимост от ситуацията и етапа в живота на един човек, може да го накарат да се върне, остане или замине.

Аз лично живея в друга държава и колкото повече време прекарвам тук толкова по трудно мога да си представя да се върна да живея в България. Познавам следните групи от хора които се върнаха:

- хората които не успяха да се реализират в страната в която заживяха

- хората които се реализираха, обиколиха половината свят (или целия), прибраха се понеже явно емоционално и духовно си потърсиха корените, не след след като се прибраха разбраха, че всъщност носталгията е едно - реалността друго и или пак си хванаха чукалата и заминаха или все пак останаха поради ред външни причини които не са свързани с личното желание.

- хора които успяха (или не успяха) до толкова, че да си кажат "това което не ми стига, ще го намеря обратно там от където съм дошъл"

Хората които няма да се върнат, поне в трудоспособна възраст стават повече, но ще намалеят просто поради демографския срив на количество - процентуално тенденцията ще е на горе.

 
Преглед на профил julia_says Рейтинг: 217 Неутрално
28 сеп 2017 20:20 3
- +Оценка
-2 +20

Да, не е добро положението, но няма как да стане по-добро ако си вземем всички шапките. Аз съм от емоционалните, които се върнаха. Върнах се заради моя си (макар и намалял) буркан от хора, с които си се имам и не съжалявам.
Личната ми преценка е, че не съм градила кариера и учила чужди езици, за да могат чужденците да ме преценяват по начина, по който говоря родния им език. В момента работя с чужденци, но имам удобството да съм си на родна почва и това ми носи истинска радост. Не бих се преселила отново.

 
Преглед на профил Vesselin Hadjitodorov Рейтинг: 8 Неутрално
28 сеп 2017 20:22 4
- +Оценка
+18

Всеки има своите причини, мечти и цели заради които заминава или остава. Познавам хора, които са заминали заради по-добро възнаграждение, други да търсят любовта, трети за да избягат от лапите на родителите си. Други са останали заради повечето незапълнени пазарни ниши, за да са близо до приятели и родители или защото смятат че тук ще стане по-добре.

Аз не съм нито от едните, нито от другите. В момента работя за международна компания, прекарвам доста време в чужбина и имам възможност да се релокирам в "по-бялата" част на Европа. Това което ме спира е:

- Нуждата да изграждам нова среда / обкръжение от нулата. При престоя си в чужбина ми прави впечатление, че колегите, които се релокират общуват предимно помежду си и нямат съществен досег с местните или кой знае колко нови познанства. А хората сме социални същества и това да общуваш с 10 човека не води до нищо добро.

- Зарязването на текущото обкръжение - за 30 години в България съм създал не малък брой приятелства и контакти, които смятам, че са много по-ценни от сигурността, спокойствието и уредеността на Запад. Там човек в общия случай е сам.

- По-малката покупвателна способност в чужбина. Каквото и да си говорим стоките от първа необходимост са на същата цена, но в евро или паунди. На цената на имот в "по-хубавата" част на Европа (Германия, Великобритания, Холандия, Дания, Австрия, Швейцария) човек може да си вземе замък в Тайланд и...

Прочитане на целия коментар
вероятно с останалите пари да изкара там 40 години.

- За добро или за лошо в България има да се случват още много неща. Човек може да е страничен наблюдател и да чака някой да ги направи или да помисли как може да се захване с нещо, което е видял някъде. Знам че още помним мутренките времена, но нещата ми се струват по-скопойни. Радва ме, че все повече идеи, които са несъвместими на първо четене с българския бит и култура се прокрадват и се възприемат положително.

 
Преглед на профил menio Рейтинг: 219 Неутрално
28 сеп 2017 20:25 5
- +Оценка
+3

- хората които се реализираха, обиколиха половината свят (или целия), прибраха се понеже явно емоционално и духовно си потърсиха корените, не след след като се прибраха разбраха, че всъщност носталгията е едно - реалността друго и или пак си хванаха чукалата и заминаха или все пак останаха поради ред външни причини които не са свързани с личното желание.

След но-то не съм го усетил.

 
Преглед на профил Dob Ri Рейтинг: 217 Неутрално
28 сеп 2017 20:39 6
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#5] от "menio":

предполагам поради липса на усет за нещо по-... така.

 
Преглед на профил vstoyanov Рейтинг: 479 Неутрално
28 сеп 2017 20:39 7
- +Оценка
-6 +7

защо да се връщат? към момента животът в бг е несъвместим с елементарно себеуважение. даже, секундата, в която някой се постегнае материално, започва да обмисля как да се махне. заминават доста от ценните хора.

 
Преглед на профил vstoyanov Рейтинг: 479 Неутрално
28 сеп 2017 20:42 8
- +Оценка
+1

До коментар [#3] от "julia_says":

напротив, ще стане. поне за теб ще е значително по-добро положението.

 
Преглед на профил Dob Ri Рейтинг: 217 Неутрално
28 сеп 2017 20:44 9
- +Оценка
-5 +4

Искрено се забавлявам на "оптимизма" в коментарите. Вземете вижте демографската вече обърната "пирамида" примерно... или последните резултати от Пиза ... защо не и факта, че 24% от първокласниците не определят Българския език като майчин.


Всъщност, това лесно може да се сведе и до един велик премиер, вече за трети път който го избира ... Народа.

 
Преглед на профил shroomy Рейтинг: 217 Неутрално
29 сеп 2017 13:35 10
- +Оценка
+7

Има ужасно много неща, които влияят на едно решение човек дали да се върне или не. Анкетата предлага три избора - икономика, възможности, работа. Мога да предположа, че ако живееш в град в България, в който просто няма работа, икономиката не съществува и оцеляването е абстрактно понятие, можеш да направиш избора да излезеш в чужбина, за да търсиш там каквото намериш. Ако нямаш добро образование и нямаш съответно възможност да сменяш работни места лесно, решенията ти ще са свързани точно с възможността да си намериш работа – където намериш там ще си седиш. Примери за това има много, за съжаление на много хора им се налага все още да излизат от България с цел оцеляване. Когато вече не си на лимита на оцеляването, можеш да сменяш работни места и си си набавил умения, с които си станал ценен кадър, имаш възможността да не правиш решенията си само въз основа на икономически показатели. С други думи вече свързваш двата края горе долу, имаш шанс да се справиш що-годе прилично в България и можеш например да се върнеш я от сантимент и ентусиазъм да оправяш нещата, я от желание да си по-близко до хора които обичаш и не искаш да виждаш основно по Скайп. Познавам много хора, които са учили в чужбина, после са се върнали в България, после пак заминават за няколко години, връщат се повторно…някои работят за чужбина от България, някои са част от месеца в България, а част в чужбина, някои пък изцяло работят в България или дори са си направили собствен бизнес тук…Това обикновено са хора,...

Прочитане на целия коментар
които са имали възможността, учили са много и същевременно са достатъчно гъвкави и предприемчиви. Това не са повечето хора. Но се надявам да стават все повече.

 
Преглед на профил lid06 Рейтинг: 5 Неутрално
29 сеп 2017 20:18 11
- +Оценка
-1 +17

Струва ми се, че анкетата Ви няма да бъде точна, защото например хората от моето съсловие не четат в-к "Капитал". Тук отговарят по-образовани и съответно с повече възможности хора. Тези като мен - със средно и по-ниско образование не четат вашия вестник, затова ще се опитам да обобщя и нашето мнение. Ние обикновено излизаме в чужбина , са да издържаме ученици и студенти. Когато те започнат да се справят сами, много от нас се връщат, защото на запад работим най-черната работа, при мизерни условия и ниско заплащане. В България, ако се грижим само за себе си, можем да оцелеем. Има и такива, които остават до по висока възраст, за да се грижат и за внуците си. Аз лично се прибрах това лято, за да си почина, по емоционални причини оставам за малко повече време и имам намерение да изляза отново, за да работя вече за пенсия.

 
Преглед на профил Nacho Strigulev Рейтинг: 382 Неутрално
30 сеп 2017 12:44 12
- +Оценка
+9

Доста в повече ми идват всичките емоции, обобщения, присъди и драматизъм за "отиването" и "завръщането". Големи драматизатори сме българите като цяло. Дали да живееш в чужбина или в България е едно от многото важни лични житейски решения, които всеки взема сам по свои лични причини и никой няма право да му се бърка! И никой няма право да дава акъл или да издава присъди кой бил успял или неуспял, кой бил патриот и кой не! Всеки си има лични критерии за успех. Гледайте собствения си живот и не се вживявайте толкова в чуждите. Всеки има свещеното право да взема решения за собствения си живот - без да е длъжен да се обяснява на общество, на "родина" и на сульо и на пульо и на медии, и на международното положение. Това е всичко, което имам да кажа по въпроса. Хубав уикенд на всички! :)

 
Преглед на профил Imeto mi Рейтинг: 479 Неутрално
9 ное 2017 10:48 13
- +Оценка
+2

До коментар [#12] от "droidus":

много добре казано. Проблема е, че медиите си търсят теми, които хората обичат да предъвкат. Хората обичат да хранят и да обсъждат близките си и т.н.

 
Преглед на профил 5ar8 Рейтинг: 217 Неутрално
8 дек 2017 10:01 14
- +Оценка
-2 +4

Добре се разбира всичко свързано с този проблем за българите ,но за съжаление се върши твърде малко,той да бъде решен.

_____

5ar8
 
Преглед на профил Благоевград Рейтинг: 262 Неутрално
15 яну 2018 22:07 15
- +Оценка
-3 +3

Само за Коледа са тук и после обратно

_____

В Благоевград
 
Преглед на профил ISTORIK Рейтинг: 845 Неутрално
19 фев 2018 14:56 16
- +Оценка
-1 +6

Капитал, кога най-после ще сложите нова анкета?

_____

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 
Преглед на профил ISTORIK Рейтинг: 845 Неутрално
5 апр 2018 16:01 17
- +Оценка
-1 +3

Капитал, сложете някоя нова анкета!

Сигурен съм, че има доста предложения за нови анкети.

_____

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 
Преглед на профил Алф Рейтинг: 950 Неутрално
10 апр 2018 12:59 18
- +Оценка
+6

От 30 г съм зад граница. Не че избягах от България, беше общо решение в семейството ми (другата половина не е българска :-) ). Редовно идваме при родителите ми, прав е обаче колегата, пишейки за средата. Тук имам много познати и колеги, изпътувах половин свят, но ми липсва приятелството. Не случайно написах "познати и колеги". Не ми липсва, ама никак, простотията и връзкарството.

Сега дъщеря ми, която знае България от ваканциите и от Дядо и Баба, но говори перфектно български, се замисля какво по-нататък. Да остане тук или да опита в България. Може и аз като родителите си да имам дете в чужбина. Ето ви още един случай на завръщане.

_____

Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 
Преглед на профил xxn20561524 Рейтинг: 8 Неутрално
28 апр 2018 02:37 19
- +Оценка
-7 +2

Кой ще се върне в страна, съсипана от евроатлантическия режим и докарана до просешка тояга да разчита на едните европодаяния и мизерни субсидии ...

 
Преглед на профил Чичи (Ice Man's fan) Рейтинг: 636 Любопитно
18 юни 2018 17:48 20
- +Оценка
-1 +3

Тъй като темата ме вълнува по специфичен начин, реших първо да напиша каквото мисля, а после да прочета останалите мнения.
Гласувалите са над 3 хил. души, а отговорите в главните групи Да или Не са практически 50 /50. Добавям и фактът, че четящите и гласуващите тук, са една по-обособена, малко над и встрани от "масовата" група хора. Мнението ми, на база преки впечатления от бизнесът ми - най-общо казано в сферата на бизнес консултациите, подборът и отдаването на персонал под наем, е че от няколко години хората масово се завръщат, а много малкото решили да опитат навън, го правят по много по-шумен и търсещ обществено съпричастие начин.
Естествено е, че ако си заминал преди 20-30 години, устроил си живота и семейството си, няма как да се върнеш лесно по хиляда и една основателни причини. Ти отдавна не си за тук, загубил си ритъма на нашият живот и мотивацията, която те кара да ставаш всяка сутрин и да почваш отначало. Процесите на миграция са естествени и многопосочни. Обидите и обвиненията по адрес на Родината, са нелепи и зле прикрит комплекс за малоценност. Зад всяко решение да се емигрира, стои някаква лична история, често дълбока драма и трудно детство, може би. Наблюдавам отблизо процеса от 1983-та година, та до днес... разбира се и аз съм участвал в него...

_____

Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 
Преглед на профил Чичи (Ice Man's fan) Рейтинг: 636 Неутрално
18 юни 2018 17:54 21
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#11] от "lid06":
Благодаря за откровеността, госпожо.
Напълно подкрепям думите Ви.

_____

Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 
Преглед на профил Йордан Бъчваров Рейтинг: 217 Неутрално
15 юли 2018 07:55 22
- +Оценка
-1 +3

Бих се върнал, но не поради икономически причини.
Бих се върнал защото искам и защото вече мога да си го позволя.
Заминах преди 21 години, отгледах си децата на друг континент, научих ги да обичат България и те се върнаха в Европа. Понякога си мисля, дали биха обичали така страстно и безусловно България, ако бяха живели само в нея? Съмнявам се...

Бих се върнал защото искам да направя нещо за България. Опитах многократно отвън, но не успях. Не успях именно заради българи, в България. Удивлявам се колко лошо племе сме, а сред нас има и толкова много свестни и способни хора. Излиза, че лошотията побеждава. Надявам се тая лошотия и тоя късоглед, див егоизъм някой ден да се примирят и поумнеят. Поне малко...

 
Преглед на профил ramm_stein Рейтинг: 374 Неутрално
23 авг 2018 10:53 23
- +Оценка
+1

До коментар [#22] от "Йордан Бъчваров":

Лошотията побеждава, защото деструктивните хора са прекалено много и са навсякъде. Масовият случай е тотална посредственост във всяка една институция, включително и частния бизнес. Посредствените хора в един момент се преливат в деструктивни, просто защото нямат желанието и възможностите да станат непосредствени. И от там вече корупция и шуро-баджанащина. Изключенията са малко - предимно компании, които са насочени 100% към стоки и услуги за чужбина. Там вече никой няма да ти дава кинти, защото си посредствен.

 
Преглед на профил ramm_stein Рейтинг: 374 Неутрално
23 авг 2018 10:57 24
- +Оценка
-1

И преди някой "патриотично" настроен да ми е опонирал само ще дам няколко примера - КТБ, Белене, БДЖ, а сега и Олимпик - хвърлен милиарди ресурс в тоалетната. Все си мисля, че тея събития бяха повече заради некадърност и посредственост, отколкото корупция.

 
Преглед на профил no Рейтинг: 8 Весело
15 сеп 2018 00:42 25
- +Оценка
-1 +6

След 10 години в различни европейски места и четири години в два от американските щати, се върнахме в България и не съжалявам. Да, тук има проблеми и неща, които ме дразнят, но и на запад също, макар и по-различни; всъщност и тук и там има както положителни, така и отрицателни неща. На мен тук ми е по-добре, времето с приятели, храната, природата. Оказва се за мен това много по-важно от всякакви кредини линии.

 
Преглед на профил profesionalist Рейтинг: 325 Неутрално
16 мар 2019 00:50 26
- +Оценка
-8

Ха ха в тоя кенеф да не ме е ба Л луд.Независимо че съм 50 години в САЩ още ненависта ми не се изменила към тоя кенеф.До 21 година които бех в бг. кенеф не си спомням поне един щастлив ден да съм имал.Емигрант в собствената си родина.То па една родина с уЙ да я сочиш и с ма ди замеряш.В САЩ оцеляват само хора с твърди характери и хамал де лукс.

 
Преглед на профил vance Рейтинг: 427 Разстроено
16 сеп 2019 21:46 27

И ето това е нагледно умственото състояние на средностатистическия читател на Капитал.

40% от гласувалите са избрали следния отговор:
"5. Не само че не се връщат, напротив - заминаващите стават все повече"

Бърза справка в сайта на НСИ показва, че средногодишната емиграция в България е намаляла драстично през последните 15г.
Към края на 2018г. напусналите са 3666 човека срещу средно 17524 за периода 2001-2011. Не че сме добре, но тенденцията е положителна.

 
Преглед на профил riazor_bg Рейтинг: 217 Неутрално
20 сеп 2019 13:15 28
- +Оценка
+3

До коментар [#26] от "profesionalist":

Разбирам те. Аз като отида от Западна Европа в САЩ и аз така се чувствам, както ти в БГ, като в кенеф. Просяци, мръсотия, разпадаща се инфраструктура, картонени къщи.

Добре, че човек има избор :)

 
Преглед на профил Калин Ненов Рейтинг: 426 Неутрално
19 май 2020 13:46 29

Сред моите познати обикновено се завръщат онези, които не са открили нужната им среда навън (а индивидуалните нужди може да са коренно различни). Аз съм такъв пример: след две години в Канада установих, че ми липсва нещо жизненоважно (за мен) в отношенията на хората там – до степен да се разболея. И дори след като се върнах в България и се възстанових, не пожелах повече да живея навън.

17 години по-късно не ми е случвало да съжаля за този избор. :)

_____

https://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 
Преглед на профил oii34567760 Рейтинг: 217 Неутрално
25 май 2020 13:25 30

"От където е жената - от там е родата" - казва народът.

Най-пълно се интегрират тези, които се бракосъчетават с чужденци(ки) в съответната чужда страна:

Като сложиш халката и навъдиш децата, твоята носталгия остава на заден план, а и най-близките ти вече говорят въпросния роден език, който по този начин става доста "роден" и за теб.

Та значи, за да се интегрира по-пълно човек и не го наляга много-много носталгията, трябва да е достатъчно млад и свободен, за да се задоми там където е отишъл.

Друга възможност е да отиде човек с цялото си семейство, но този път води по-скоро до интеграция само на младата част от семейството и връщане на старата част - в старата родина, за да си харчат там относително високата пенсия. И това е добре, разбира се! Хаир Олсун!

 
Преглед на профил qua19499608 Рейтинг: 8 Неутрално
30 май 2020 22:45 31

Борисов прави всичко възможно да остана в чужбина !Не съжалявам !

_____

Paskal