Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
36% 47 гласа
  Резултати от общо 130 гласували.
64% 83 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 69 гласа
32%
68%
Етап 2 - 32 гласа
41%
59%
Етап 3 - 29 гласа
41%
59%
Снимка

Да

Лукан Луканов

зам.-председател на КРИБ

Започвам тезата си с уговорката, че не е хубаво по време на криза да се пипат никакви данъци, защото това е прокризисна мярка. Позицията ми обаче е, че при извънредни ситуации е по-добре да се вдигне ДДС, вместо преките данъци. Аргументът е много ясен – ДДС е може би един от най-справедливите данъци, защото той облага потреблението.

Основна теза
Снимка

Не

Любомир Дацов

бивш заместник-министър на финансите

Отговорът на въпроса за или против вдигането на ставката на ДДС, би бил много лесен, ако беше зададен преди няколко месеца. Тогава всеки нормален икономист би отговорил "не, в никакъв случай", нито един данък не бива да се увеличава по време на криза. Вдигането на данъците не помага нито на бизнеса, нито на нормалните потребители.

Основна теза

Вера Денизова

Модератор
Данъците не трябва да се увеличават по време на криза. Вместо да се раздуват и без това неефективните държавни разходи, е по-добре държавата да ги оптмизира и най-накрая да започне реформи в неефективните публични сектори. Ако все пак се наложи да се вдига някоя ставка – тази на ДДС е за предпочитане. Така накратко може да се обобщят резултатите в края на дебата на тема "ДДС ли е най-подходящият данък, който да се увеличи по време на криза?"

В различните етапи резултатите от дебата не се различаваха много и по всичко личи, че мнозинство от читателите на "Капитал" не подкрепя по-високата ставка. Не липсваха обаче и добре аргументирани коментари защо ако се наложи вдигането на данъци, ДДС е най-малкото зло.

Някои от експертите, които поканихме за позиция по темата, не изразиха категорично мнение по въпроса трябва ли да се увеличава ДДС или не, а по-скоро посочваха плюсове и минуси и на двата варианта.

По-малкото зло

Така експертите и читателите на capital.bg, които гласуваха "за", определиха идеята за увеличаване на косвения данък с цел да се попълни дупката в държавния бюджет. Според тях това е най-справедливият и най-поносим вариант, в сравнение с предложенията за по-висока здравна вноска или пък премахване на плоския подоходен данък.

"Да, по време на криза не би трябвало да се вдигат данъците, но този косвен данък (ДДС – бел. ред.) по най-демократичен начин ще засегне всички потребители на пазара, по-големите повече от по-малките. Това е най-бързият начин да се съберат "живи" пари от потребителите, най-бързо може да се въведе и най-бързо (ако изпълни задачата), да се спре".
Topakbashian, гласувал "за" по-висок ДДС като най-подходящия данък, който да се увеличи по време на криза

Наблегнете на реформите

Преобладаваща част от мненията обаче застъпва тезата, че по-добрата, а и с по-дългосрочен ефект правителствена мярка, е рязане на разходи и реформи.

"... ДДС-то не прави реформи, а точно те са необходими на България, само че бат'Бойко не е човекът, който ще ги направи."
charlyb, в подкрепа на тезата, че ДДС не трябва да се вдига

"Съгласен съм с рязане на разходите. Ако се вдигнат данъците, фирмите просто ще спрат да ги плащат (отново). Другото, което трябва да се направи, е да се работи срещу корупцията. Това е по-дългосрочен процес и е предмет на друга тема, но ако се криминализира (и реално се изпълнява)  облагодетелстването от служебно положение, общата бизнес атмосфера ще се подобри, както и общият климат на живота тук. Хората и фирмите ще имат положително отношение към институциите и (вероятно) ще си плащат данъците по-стриктно."
Vassilev12, гласувал "против" по-високя ДДС
 
По-добра събираемост

Читателите на "Капитал" сами предложиха и още една мярка:

"Най-доброто предложение, което прочетох относно ДДС беше направено от читател на "Капитал" миналата седмица. Вместо да вдигат ДДС - да повишат събираемостта му..."
mto, гласувал "против" увеличаване на ДДС

Добрата новина от миналата седмица е, че поне засега, правителството няма да прибегне до по-висок ДДС и ставката остава 20%. Ако се съди по неофициалните мнения на независими експерти и на депутати от ГЕРБ обаче, дебатът засега остава отворен. Опасенията им са, че приетите 60 антикризисни мерки на правителството няма да са достатъчни за покриване на бюджетната дупка.

Има и още един проблем, за който заговори премиерът Бойко Борисов – освен натрупаните и неизплатени задължения по договори на предния кабинет наскоро правителството откри, че седи на още по-голяма "бомба" - след проверка установи огромни (над 2 млрд. лв.) обещани суми с анекси към тези договори.

Да се надяваме, че предложението да се увеличават данъци дори и след няколко месеца ще  звучи толкова невероятно, колкото и досега. А управляващите ще успеят да започнат така исканите от всички реформи и наистина ще са склонни да рискуват малко рейтинг в полза на орязване на бюджетните разходи.
36% 47 гласа
  Резултати от общо 130 гласували.
64% 83 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 69 гласа
32%
68%
Етап 2 - 32 гласа
41%
59%
Етап 3 - 29 гласа
41%
59%
Подкрепете позицията си с коментар

12 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Пеньо Запрянов Рейтинг: 0 "Не"
6 апр 2010 22:30 1
- +Оценка
-6 +1

Много добра идея е увеличаване на събираемостта на ДДС, но според мен това може да стане ако всички търговски фирми задължително се регистрират по ДДС. Това е и начина за увеличаване не само на събираемоста на ДДС, но и на другите данъци. Мисля си обаче че това ще затрудни едрата контрабанда и ще се поевят много писания за малките фирми, занаятчийте, разходите за счетоводство и т.н.
Бих предложил и строго регламентирани борси за селскостопански производители, където може да се продава продукция без да си регистрирана фирма по ДДС, а всичко навън само от регистрирани фирми.
Мисля че това е и най-безболезнения начин за бизнеса. А и ако една фирма има оборот 40 000лв., което е по около 3300лв. на месец с надценка например 1000лв. и разходи наем, ток, счетоводство, осигуровки и т.н за 1100лв. как съществува тази фирма и кому е нужна? Ако пък надценката е 3000лв.( занаятчий ) и печалбата е 1900лв. има ли някой, който да плаща патент в размер на 2400лв?

_____

Пеньо Запрянов
 
Преглед на профил ddj29393868 Рейтинг: 221 "Не"
7 апр 2010 10:02 2
- +Оценка
+6

До коментар [#1] от "penio_z":

фирмата е нужна на собственика си! Колкото и да е малка има право да съществува! Не трябва да се убива всичко по света само защото не го разбираме или е прекалено малко! Не знам Вие имате ли фирма или не, малка ли е или голяма, но разсъжденията Ви според мен са фашистки! Всеки е създал нещо, с надежда и желание и нихилисти като Вас нямат право дори на такива изявления!

 
Преглед на профил geordgeo Рейтинг: 1248 Неутрална
7 апр 2010 11:41 3
- +Оценка
+1

Еми ще се увеличава това,после онова,а пък ние ще си пазаруваме "на черно" - доста по-евтино,пък и изпитана мярка против всякакви кризи...

 
Преглед на профил newmind Рейтинг: 541 Неутрална
7 апр 2010 13:01 4
- +Оценка
+3

Най-доброто решение е най-малкото зло!
Ето това е изкуството да си отговорим , а кое е то?
Преди да се вдигат каквито и да е данъци или да се взимат нови задължение, държавата трябва да потърси други начини за събиране на приходи, например това което един колега е посочил на:

http://1bg.blog.bg/

Плюс реформи, и задължително намаляване на адмнистрацията с 50% !
ДДС трябва да намалява към 15% както е в повечето европейски държави!

 
Преглед на профил mto Рейтинг: 968 "Не"
7 апр 2010 23:12 5
- +Оценка
+1

До коментар [#1] от "penio_z":

Пеньо, не ги разбираш много тез' работи. Като гледам каква салата си направил, май най-близо си до аграрния бизнес... (не искам да обидя фермерите, но все към борсите за плодове и зеленчуци те тегли...)
Какво разбираш ти под "надценка 1000 лв" и как така я определяш тази сума? Що не продължиш с математиката? 3300 лв на месец на 22 работни дни - по 150 лева на ден... на 8 часа - по 18,75 лв на час... на 60 минути - по 31 - 32 ст. за минута! Ей, кой казва, че времето не е пари, а? Докато си говорим ей така и направихме левче...

_____

Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 
Преглед на профил cobourga Рейтинг: 434 Неутрална
8 апр 2010 14:07 6
- +Оценка
-1

БОЙКО Борисов продава ТОК ??
МУТРОИКОНОМИКАТА на Бойко Борисов е пред провал. Не може с методите на ВИС, СИК, ИПОН, с похвати на охранители и чалгаджии, да се управлява държава. Става все по-зле и това се вижда от всички. Хаос и всеобщ недостиг. Който изстрадваме всеки божи ден - с по-високи данъци, цени, лишения, безработица, липса на предсказуемост и перспектива.
Сега БОЙКО подхвана и ЕРП-тата. Като юнак, другар и комунист. Защо били приватизирани ?? Давали били печалби, а НЕК-БЕХ работел на загуба. Всъщност, от всички дейности НЕК-БЕХ печели, но много от парите отиват за АЕЦ Белене. За изплащане на заемите, от които червената енергийна мафия краде. Затова и цените на нашия ток ни се виждат високи ...
Трудно е да се обясни на необразована мутра защо чалгата не е за опера, а гюбекът не е балет....
От сделките /продажбите на 66% от акциите/ за 3-те ЕРП-та България получи около 800 милиона евро. Тази цена е сред най-добрите, постигнати в Източна Европа. Общата печалба на трите дружества преди приватизацията беше средно около 50 милиона лева на година. Всеки може да сметне колко е "загубила" държавата от това, че е продала тези държавни дружества. Че ги е извадила от "социално" комунистическо управление, контрол и източване.
Възвръщаемостта на инвестициите от 16%, пожелателна в договорите за приватизация, трудно се достига. Защото пазарът у нас е малък, а много ток се краде или не се плаща. Реално тя е към 12%. Но...

Прочитане на целия коментар
тава не е печалба, БОЙКО !! Питай Цветелинка. Тя би трябвало поне малко да поназнайва ..., нали изпра доста пари в СИ Банка и придоби курортни комплекси. Не за нас.
Освен това, БОЙКО, ЕРП-тата не купуват от НЕК ток 220 волта и после да ни го продават. Токът не е череши, домати или картофи, които мутрите препродават ... ЕРП-тата управляват системи и напрежения от 110 киловолта по цялата верига до дома ни: трафопостове, мрежи 10 и 20 киловолта, трансформатори, стабилизатори, ел. табла, плащат труда на специалисти, аварийни екипи, инкасатори...., всичко това са променливи и постоянни разходи. Затова токът поскъпва, примерно от 9ст. до 15ст. на киловатчас, след като вече е разпределен до нас. Какво би станало ако НЕК-БЕХ продаде тока на ЕРП-тата по, примерно, 12-13 ст. ?? Ами нашият ток ще СКОЧИ над 20ст. на киловатчас. Това ли искаш, Бойко ??
Но какво разбира Бойко от това ?? Трудно се бори Бойко с икономиката и често попада в пост-комунистическите капани. Но с изявите си "примиерът" излага не само България, но и хората които уж управлява, част от които го избраха. БОЙКО Борисов се изавява като неуморен мутро-генератор, генератор за абсурди и глупости от всякакъв вид. КОЙ ли ползва тока от този генератор ?? Това е много важен въпрос. Защото с театралните постановки на МВР и отделни министри може да се отклони вниманието на хората, но до известно време. Накрая сценаристите и "героите" зад сцената следва да се покажат, защото техни са ползите БОЙКОви ....
Нещастието на народа през последните девет месеца вече си има име и то е : Бойко Борисов, управникът.

 
Преглед на профил Пеньо Запрянов Рейтинг: 0 Неутрална
8 апр 2010 15:21 7
- +Оценка
+1

До коментар [#2] от "stoiloff":

Най вероятно не сте ме разбрали правилно:)
Не разделям фирмите на малки и голями, а просто предлагам задължителна регистрация по ДДС с цел повишаване събираемоста на данъка, а не неговото увеличаване. Това че фирмата има деклариран оборот от 30 000лв. не значи че е малка:).
Винаги съм харесвал свободната инициатива и съм мразил фашистите и плановиците.
Просто мнението ми е че вместо да се вдига ДДС по добре да се увеличи събираемоста му и според мен най-добрият и безболезен за всички начин е задължителната регистрация.
Освен за собственика фирмата трябва да бъде полезна и за обществото, дори и с това че си е "оправила" градинката пред магазина.

_____

Пеньо Запрянов
 
Преглед на профил Пеньо Запрянов Рейтинг: 0 Неутрална
8 апр 2010 15:30 8

До коментар [#5] от "mto":

Целта на примерът ми е да бъде "забелязан", а не да бъде математически точен:)
Идеята ми бе по време на криза е по-добре да се взима от изцяло сивата икономика, а не от тази която частично или изцяло е излязла на светло.
А иначе съм от село и съм работил земеделска работа, та затова си мисля че единственно тези, които си вадят хляба от земята с двете се ръце трябва да си останат на "сиво" и без данъци.

_____

Пеньо Запрянов
 
Преглед на профил vasilaki49 Рейтинг: 488 Неутрална
31 окт 2010 17:48 9

Има прости методи за събиране на данъците. един от тях е връщането на ДДС на крайният потребител за всички покупки извършени през годитана. По този начин ще отпадне санкцията за не издадена касова бележка, от което се наживяват служителите на Общинският отдел Защита на потребителите и Данъчните за компромиса си към свои или от комисионната която получават за наложени глоби. Да се върне процент ДДС в началото на всяка година, когато се събират основните данъци, метод на някои страни, ще намали сивата икономика, защото няма да има купувачи без издаден документ. Ще цъфнат големи обороти, които водят до по-голяма събираемост на ДДС, Данък общ дход и здравни и пенсионни осигуровки през годината и по-голяма събираемост на Данък печалба в края на годината. Тези данъци са основополагащи за просперитета на икономическият прогрес, които са възъбновяеми. Едно време се е възстановявало и Акциз за производствени нужди от горива и енергия, което води до намаляване на контрабандният внос.

 
Преглед на профил vasilaki49 Рейтинг: 488 Неутрална
31 окт 2010 18:15 10

Какво да предприеме правителството по време на криза. Компромиси и опрощаване. Намаляване на всякаква излишна тежест за фирмите производители, даващи доходи на народа и държавата. Затваряне, даже и с намесата на военните, митниците, за пълна събираемост на Мита и Акцизи. Протекционизъм - увеличаване на митата на вноса на стоки, масово произвеждани в страната. Възстановяване на процент ДДС на крайният потребител за изваждане пълните обороти на фирмите. Крайна мярка е смяна на парите, но за нашата икономика е наложително. При смяна на парите ще цъфнат спестявания с неясен произход. При смяна на парите ще се стопят наживяванията на гърба на държавата и народа. При смяна на парите ща се освободят колосални средства за държавата. Само дтрябва да се приложи диференцираният метод. Едно към едно до 100 000 лева. Едно към десет до милион, а от милион на горе едно към 1000. При смяна на парите банките ще се освободят от огромните влогове на сивата икономика, които не позволяват смъкването на лихвеният процент.

 
Преглед на профил Иван Митев Рейтинг: 381 "Не"
4 юни 2011 04:03 11
- +Оценка
-1 +1

http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html

За данъци

За достатъчно време, данъците ще отпаднат, защото обществените процеси се развиват и силовите държавни вземания ще бъдат заместени от пазарни такси, което е по-полезно и много по-справедливо.
Този процес е съпътстван с развитие на икономическата наука и нейно приложение.

Пример:

Поради продължаване на световна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, сега правителствата са с държавен бюджет с ненужни завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи.


„Грешка на Джон Лоу” означава – По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.


При обстановка с „Незлатни”, старият (от минало със "Златни пари") начин на държавно финансово управление развива стопански диспропорции и създава криза.
През 2011 г. правителствата в европейските държави управляват при запазена (от 1716 г.) световна държавна финансова "Грешка на Джон Лоу".
При нейно съхраняване - съответното държавно управление (дори при икономически ръст и/или бюджетен излишък) се проваля, защото се проявяват стопански диспропорции и/или (за достатъчно време) започва криза, която е резултат от...

Прочитане на целия коментар
въздействие на представената държавна финансова непълноценност.

Животът доказва, при запазване на финансовата грешка – съответното държавно управление колкото повече работи – толкова по-лоши резултати получава.
При криза, с икономически следват и жестоки социални щети.

За да е налично пълноценно държавно финансово управление при условия на незлатно евро е нужен полезен пазарен подход с „Модел Ресурси М”, който ще осигури да съответно правителство намаление на разходи и получаване на полагащи се пазарни приходи, които подпомагат закрилата на пари.
Навярно ръководството на Европейския съюз не знае за тази нова възможност.

При прекратяване на сегашната катастрофална „Грешка на Джон Лоу” в държавното финансово управление:

1) се реализира световен икономически ефект за над 10 000 000 000 евро на денонощие;

2) са налични пазарно обосновани допълнителни бюджетни приходи;

3) се премахва особено важната причина за сегашната криза.


Иван Митев - икономист

 
Преглед на профил Alexander Lazarov Рейтинг: 488 "Не"
29 авг 2011 12:35 12

Прощавайте за невежеството, но увеличаването на ДДС няма ли да направи източването му по-ефективен и доходоносен "бизнес"?

_____

rm -rf /bin/laden
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Очаквайте скоро следващия онлайн дебат на capital.bg. Междувременно може да проследите как завърши дискусията "За или против увеличаването на цените за паркиране в центъра на София?".

Още по темата

ГЕРБ заговориха за вдигане на преките данъци

Кои ставки ще бъдат вдигнати и с колко ще се решава наесен