Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Гост експерт - Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента

Решението ДДС да не се повишава ще има положителен ефект за икономиката

Снимка

Менда Стоянова

Важно е, че пакетът от мерки, който прие правителството, получи съгласието на работодателите и синдикатите. Това дава по-голяма гаранция, че те ще бъдат изпълнени.

Една част от предложенията са в посока подкрепа на бизнеса, запазване и създаване на нови работни места и на доходи. Някои от тях ще имат по-дългосрочен ефект за компаниите, защото прилагането им изисква повече време. От други ефектът ще се усети веднага. Решението ДДС да не се повишава ще има положителен ефект за икономиката. Тъй като повишаването на ставката действа стагниращо и за компаниите, и за потреблението.

Втората част от мерките за са стабилизиране на фиска. Според мен предложенията, които ще имат директен ефект върху бюджета, са твърде малко. Ако ги остойностим, в краткосрочен план може и да не достигнат сумата, която се очаква от тях в размер на 1.6 млрд. лв.

Затова според мен правителството трябва да подготви допълнителен малък пакет от мерки, който да бъде задействан само, ако се появят сигнали, че фискалната стабилност е застрашена и приетите 60 мерки не са дали очаквания резултат. В този контекст - да се надяваме, че след няколко месеца няма да се наложи да подновим дебата "за" и "против" увеличаване на ДДС.

Резултати от гласуването на този етап

41%12 гласа
 Благодарим за вашия глас!
59%17 гласа

Вера Денизова

Модератор
След две седмица усилени преговори между работодатели, синдикати и правителството антикризисните мерки вече са факт. Управляващите се отказаха от идеята да вдигат ставката на ДДС и тя остава 20%. Поне засега. Премиерът Бойко Борисов все пак се застрахова, че "ако не съумеем да развалим необезпечените договори за над 2 млрд. лв., сключени от предишния кабинет, отиваме и вдигаме ДДС". Финансовият министър Симеон Дянков разясни, че тези задължения са открити наскоро и са в анекси по договори, сключвани през 2008 и началото на 2009 година. Тези анекси не са били представени на финансовото министерство и са били извън бюджетните закони за 2008 и 2009 година.

Финансовият ефект от планираните антикризисни мерки се оценява на 1.6 млрд. лв. Най-важните от тях са продажба на квоти въглероден диоксид по схемата за зелени инвестиции по протокола от Киото, приватизация на миноритарни държавни дялове през борсата и орязване с 10% на текущите разходи на министерствата, с изключение на тези, които са извършили планираните още миналата година съкращения. Съкращаването на бюджетни разходи беше и мярката, която мнозинството от читателите на "Капитал" подкрепиха като най-смислена по време на дебата.

Във финалния етап на дебата поканихме председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да обобщи решението на правителството.
Снимка

Да

Лукан Луканов

зам.-председател на КРИБ

Започвам тезата си с уговорката, че не е хубаво по време на криза да се пипат никакви данъци, защото това е прокризисна мярка. Позицията ми обаче е, че при извънредни ситуации е по-добре да се вдигне ДДС, вместо преките данъци. Аргументът е много ясен – ДДС е може би един от най-справедливите данъци, защото той облага потреблението.

Основна теза
Снимка

Не

Любомир Дацов

бивш заместник-министър на финансите

Отговорът на въпроса за или против вдигането на ставката на ДДС, би бил много лесен, ако беше зададен преди няколко месеца. Тогава всеки нормален икономист би отговорил "не, в никакъв случай", нито един данък не бива да се увеличава по време на криза. Вдигането на данъците не помага нито на бизнеса, нито на нормалните потребители.

Основна теза

Резултати от гласуването на този етап

41%12 гласа
 Благодарим за вашия глас!
59%17 гласа
Този етап е приключил

2 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил VaKY Рейтинг: 648 Неутрална
4 апр 2010 19:29 1
- +Оценка
+1

От една овца, прощавайте фолкрония пример, може да вземеш - млякото, вълната, месото и кокалите, но никога всичките четири наведнъж.

_____

Pro bono publicum with a bit more gusto
 
Преглед на профил mto Рейтинг: 968 "Не"
6 апр 2010 00:09 2

До коментар [#1] от "VaKY":

Напротив - можеш! Но само веднъж!

_____

Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В последния етап на дебата ще обобщим мненията на експертите и участниците във форума. Междувременно може да дадете мнението си в анкетата и да коментирате приетия от правителството пакет от антикризисни мерки.

Още по темата

Добавена вредност*

Предизвикателството е ДДС да остане данък върху потреблението