Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Действията на правителството и КЕВР ще доведат до стабилизиране на НЕК

69% 44 гласа
  Резултати от общо 64 гласували.
31% 20 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 45 гласа
73%
27%
Етап 2 - 19 гласа
58%
42%
Снимка

Да

Меглена Русинова

Председател на Българската фотоволтаична асоциация

Невероятното в енергетиката се случи през втората половина на 2015 г. – задлъжнялата НЕК спря да натрупва тарифен дефицит и отчете положителен финансов резултат в размер на 14 млн. лв., като очакванията са, че в края на ценовия период ще отчете и тарифен излишък в размер на минимум 120 млн. лв.

Основна теза Защитна теза
Снимка

Не

Явор Куюмджиев

Депутат от БСП в 42-то Народна събрание и зам.-министър на икономиката и енергетиката (2007-2009 г.)

За да отговорим на въпроса първо трябва да осъзнаем какъв е този ценови модел. В България "пазара" на електрическа енергия и сега е хибриден – състои се от регулирана част и свободен пазар. И в двете му части цените за пренос, дистрибуция и таксата "отговорност към обществото" се регулират от КЕВР...

Основна теза Защитна теза

Илин Станев

Модератор
Ако се съди по ограничената и напълно непредставителна извадка на гласувалите в нашия дебат, то или 70% от тях са напълно убедени, че днешните усилия на правителството и КЕВР ще доведат до стабилизиране на енергийната система на страната (и в частност НЕК), или г-жа Меглена Русинова е твърде убедителна.

Г-н Явор Куюмджиев справедливо изтъква някои от проблемите на настоящия ценови модел, като например това дали въведената такса от 5% върху приходите на всички електропроизводители няма да се окаже незаконна държавна помощ. По-важното е, според него е, че няма промяна на механизмите на работа на енергетиката, а по-скоро са затворени някои кранчета за изтичане на приходите, а други са отворени за да се влеят нови средства в НЕК.

Гласуващите обаче се солидаризират с тезата на г-жа Русинова, според която новият по-независим и по-професионален регулатор успя да наложи малко стабилност и предвидимост, които стабилизират енергийната система на България. В същото време, както и самата тя отбелязва, в нея стои един огромен розов слон - 3.5 млрд. стари задължения на НЕК по инвестиционни проекти, които компанията няма изгледи да плати.

Като се има и предвид идващия още по-голям и още по-розов слон - решението от арбитража между НЕК и Атомстройекспорт по отношение на прекратения проект за АЕЦ "Белене", проблемите пред НЕК и енергийната система няма да изчезнат, дори на против ще се появят нови. Но поне страната и НЕК могат да ги посрещнат стоейки малко по-стабилно на краката си.
69% 44 гласа
  Резултати от общо 64 гласували.
31% 20 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 45 гласа
73%
27%
Етап 2 - 19 гласа
58%
42%

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от "Фондация за развитие на информационното общество" и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

www.ngogrants.bg Подкрепете позицията си с коментар
Няма коментари.

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Благодарим за участието в дебата. Очакваме да се включите и в следващи дебати!

Още по темата

Дончев: Делото за АЕЦ "Белене" ще завърши до четири месеца

Според източници на "Капитал" решението ще стане ясно в края на март или април и ще е негативно за НЕК

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Очакванията за нови стимули оживиха пазарите

Фючърсите на петрола поскъпнаха с над 6% в петък