Унгария спря критикуваната от ЕС съдебна реформа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Унгария неочаквано обяви прекъсване за неопределено време на новата система от административни съдилища, отстъпвайки от реформата, която събуди опасения за независимостта на съдебната система, съобщава Reuters. Промените в унгарското правосъдие, предложени от управляващата националистка партия "Фидес", бяха в основата на конфронтацията с Европейския съюз, според който някои от реформите на премиера Виктор Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона. Миналата година Унгария прие закон за създаване на съдилища под прекия надзор на правосъдния министър, което според критици може да доведе до политическа намеса в съдебните въпроси. По-рано тази година Унгария вече промени някои аспекти на реформата, критикувана от Венецианската комисия.

"Фидес" спечели изборите за Европейски парламент, но в момента нейното членство в Европейската народна партия е замразено заради проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал